Kawa imbirowa z ciasteczkamiJesiennymi, chłodnymi wieczorami zawijam się w koc i parzę gorącą kawę lub herbatę. Zawsze staram się wtedy dorzucić rozgrzewające przyprawy – dla smaku i dla zdrowia – działają przeciwzapalnie, co działa profilaktycznie na tak częste w tym okresie przeziębienia. Ale kawa bez ciasteczka nie jest już tak pyszna. Tym razem do swojej imbirowej wieczornej Inki przygotowałam ciasteczka imbirowe. Mają cudowny – słodko-pikantny smak. Do maczania w kawie idealny! Chrupiące, kruche, aromatyczne. Taki zestaw sprawdzi się też, gdy spodziewamy się gości.

Ciasteczka imbirowe (24-28 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 200 g masła w temp. pokojowej (1 kostka)
  • 3 łyżki melasy, syropu klonowego lub z agawy
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej Inki
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do obtoczenia

Ciasteczka: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Pieczemy ok. 16-18 minut w 170°C (bez termoobiegu).

Kawa: W dużej filiżance zaparzamy 2-3 łyżeczki kawy Inki. Dodajemy ok. ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru i, jeśli lubimy, dosładzamy cukrem trzcinowym. Podajemy z ciasteczkami.

Kawa imbirowa z ciasteczkami

Kawa imbirowa z ciasteczkami

Kawa imbirowa z ciasteczkami

Kawa imbirowa z ciasteczkami

Kawa imbirowa z ciasteczkami

 

Kawa imbirowa z ciasteczkami

Kawa imbirowa z ciasteczkami

Wpis we współpracy z marką Inka
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych