Choć uwielbiam nasz polski rosół – gdy zostanie mi jego duża ilość zdarza mi się przerobić go na coś bardziej orientalnego. Mojego męża dopadała choroba, dlatego przygotowałam mu tajski rosół z kurczakiem, imbirem i kurkumą – bardzo rozgrzewający, a który ostatnio uratował mnie przed przeziębieniem. Tajski rosół z kurczakiemPolecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nie obawiajcie się jednak – jest tak smaczny i aromatyczny, że na pewno nie potraktujecie go jak typowe lekarstwo. Podobno sprawdza się też na kaca ;).

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula lub 3 białe części dymki
  • 1 cała lub pół papryczki chili (wg smaku)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (biała część) – może być także mielona
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżki mielonej kolendry (ziarna roztarte w moździerzu)
  • 0,5 łyżki curry w proszku
  • garść kiełków fasoli mung
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • opcjonalnie – 1 liść kafiru
  • makaron ryżowy do podania (nitki)

Cebulę (lub dymki) oraz por kroimy na mniejsze części i przesmażamy w garnku na małej ilości oleju przez 2 minuty. Dodajemy następnie wyciśnięty ząbek czosnku, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, drobno pokrojoną chili bez pestek, posiekaną trawę cytrynową, kurkumę, zmielone ziarna kolendry oraz curry (najlepiej przygotować sobie wszytko wcześniej). Podsmażamy przyprawy tylko 1 minutę. Wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe. Wrzucamy listek kafiru (jeśli używamy). Gdy całość się zagotuje wrzucamy pokrojoną w kostkę i posoloną pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym oraz sokiem z limonki – możemy zwiększyć ilość sosu jeśli danie jest za mało słone. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kiełki fasoli oraz posiekaną, świeżą kolendrę. Na talerzach układamy makaron ryżowy. Zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 2-3 minuty i podajemy.

Tajski rosół

PS: Tajski rosołek vs. przeziębienie – 2:0

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
27 kcal 589 kcal
Węglowodany
2 g 54 g
w tym cukry
1 g 23 g
Tłuszcz
1 g 11 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 6 g
Białko
3 g 60 g
Sól
0 g 5 g
Błonnik
0 g 9 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!