Schab 5-minutowy – domowa wędlina

Sklepowa wędlina napakowana solanką i chemią na pewno nie należy do produktów najzdrowszych. Dzisiejszy wpis, to kolejny po schabie suszonym pomysł na szybką, domową wędlinę. Schab 5-minutowy - domowa wędlinaPrzepis znalazłam na blogu Patyski, która będąc mamą alergików dba, aby nie jadły one nadmiernej ilości chemii. Schab 5-minutowy urzekł mnie przede wszystkim prostotą przygotowania. Gotujemy go w wodzie z dodatkiem przypraw przez 5 minut, studzimy, a na drugi dzień znów gotujemy 5 minut. To wszystko. Polecam przygotować taką domową wędlinkę na zbliżające się Święta – będzie taniej, smaczniej i zdrowiej! Oprócz schabu można przygotować dokładnie w taki sam sposób np.: szynkę, karkówkę lub łopatkę wieprzową.

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości schabu
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki soli
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cukru

Schab myjemy. Możemy odkroić z niego tłuste części. Do dużego garnka wlewamy około 2 litry zimnej wody. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez dokładnie pięć minut od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy na noc w kuchni nakryty pokrywką (lub na co najmniej 6 godzin). Na upływie tego czasu, garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy pięć minut od momentu zagotowania się wody. Nakrywamy pokrywką. Mięso wyjmujemy z wody po całkowitym ostygnięciu, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plasterki. Jest idealny na kanapki. Szczególnie polecam z sosem tatarskim.

Schab 5-minutowy - domowa wędlina


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

44 Odpowiedzi na Schab 5-minutowy – domowa wędlina

  1. ladylaura. napisał/a:

    Domowa wędlina pyszna ,czasem też robię .

    • DanielitO napisał/a:

      Robiłem,pysznosci.pol tesciowa tradycyjnie watpila w to co przygotowalem na sw.stol ale niestety byla to wedlinka ktora najszybciej sie rozeszla wiec 1 dla mnie,0 pol tesciowa:):D.jak to,do zagotowania wody,wylaczyc.nazajutrz tez tylko zagotowac i tak 3 dni.bo wersje 3dniowa robilem.przyprawy,majonez i hyc miecho do gara:).polecam.

    • malwina napisał/a:

      A czy tak zrobiony schab nie będzie surowy, gotując go tak krótki czas?

    • Nie, jak nakryjemy pokrywką, woda będzie trzymać temperaturę jeszcze długi czas

  2. Łucja napisał/a:

    bardzo lubię taką domową wędlinę, ale tego schabu jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę to nadrobić 🙂

  3. my simple cuisine napisał/a:

    Powiem tak – jestem w szoku. Pozytywnym oczywiscie 🙂 jeszcze nie widzialam takiego przepisu 🙂 po prostu rewelacja, a schabik- super 🙂

  4. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Przyznam, że na co dzień w moim domu raczej nie myślimy o samodzielnym przygotowaniu wędlin (mam słabość do szynki z puszki, niestety…) ale w święta zawsze jest pieczony schab albo indyk i domowy pasztet:)

  5. Salvador Dali napisał/a:

    o tak.. osobiście nie przepadam za kupną wędliną-jasne, zdarza mi się kupować, ale to z braku laku..
    U mnie w domu wędzi się i wędliny, kiełbasę-wszystko swoje 🙂
    Więc rozumiem Twój zachwyt nad taką szynką 😀

    • Ania napisał/a:

      ale zazdroszczę tego domowego wędzenia, znam ten smak z dzieciństwa, a teraz takie tylko jak już od święta:)choć sama staram się robić domową:) a ten przepis w tamtym roku widziałam i sobie zapisałam, więc czeka na swoją kolej:)

  6. JustInka napisał/a:

    Lubię wędlinę robić sama. Wiem czym karmię rodzinę. O tym 5-minutowym schabie sporo słyszałam. Czas go przyrządzić 🙂

  7. Rzeczywiście bardzo szybka w przygotowaniu, musi pysznie smakować 🙂

  8. Magda C. napisał/a:

    Świetny przepis na domową wędlinę… Wygląda wspaniale!

  9. Patyska napisał/a:

    Nienajgorszy, prawda 😉
    :-*

    • Natalia napisał/a:

      Bardzo dobry, we dwójkę zjedliśmy w ciągu kilku dni 🙂 najbardziej nam podpasowało połączenie z sosem tatarskim i kiełkami brokuła. Teraz czas na szyneczkę 🙂

  10. madlene17 napisał/a:

    Wygląda znakomicie! Aż trudno uwierzyć, że nie jest pracochłonna ta wędlinka:)

  11. AnnaA-G napisał/a:

    domowe zawsze najlepsze!

  12. Ervisha napisał/a:

    Wyglada jak ze sklepu 😀 Przepis dam mamie bo lubi domową wędlinę

  13. dżemdżus napisał/a:

    Bardzo szybka i bardzo pyszna, a do tego zdrowa wędlinka domowa 🙂

  14. Kasia napisał/a:

    u nas sie mowi na niego schab w 10 minut 🙂 a nasz przepis bazowy znajdziesz na blogu http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/kolacja-dla-doroslych/schab-w-10-minut/

  15. Najlepiej przyrządzić samemu taki schab – zdrowy i co najważniejsze – wiemy, co jemy. Pozdrawiam!

  16. napiecyku napisał/a:

    Niedawno robiłam schab, ale ten przepis również zapowiada się ciekawie..Pozdrawiam:)

  17. lutka40 napisał/a:

    Znam i uwielbiam.Pyszne i własnej roboty – to jest to !
    Jak zwykle piękne zdjęcia

  18. Ola in the kitchen napisał/a:

    Świetny pomysł i ekspresowe wykonanie 😀 Super!

  19. basinepichcenie napisał/a:

    Znam, uwielbiam, często robię. Spróbuj połączyć dwa przepisy. Ususzyć szynkę, a potem ją ugotować, wg przepisu na schab 5 minutowy… wychodzi obłędna!

  20. Ja podobnie robię szynkę i zawsze swietnie smakuje, soczysta i bardzo aromatyczna. Myslę, że ze schabem podobnie !

  21. Agnieszka napisał/a:

    ja też wolę domowe wędliny i często je robię. Pozdrawiam

  22. elcia napisał/a:

    Zrobiłam pierwszy raz taką domową wędlinę. Bałam się jak będzie smakować. „powiem” tak wyszła niesamowicie przepyszna. Polecam dla tych którzy jeszcze nie znają takiego smaku wędliny 🙂

  23. Aleksandra napisał/a:

    a jak długo może leżeć w lodówce?

  24. Iza napisał/a:

    Czy schab do drugiego dnia ma pozostać w tm garnku w którym się gotował? A czy przez noc ma pozostać w zimnym miejscu? czy poprostu zostać może na wierzchu w kuchni?

  25. kasia napisał/a:

    Czy musztardę francuską można zastąpić zwykłą sarepską?

  26. kabamaiga napisał/a:

    Zrobiłam pierwszy raz na początku listopada. Powtarzam od czasu do czasu bo wychodzi niezwykle smaczny. Jedyna modyfikacja, to to, że ja go gotuję 3 razy.

  27. rom`72 napisał/a:

    Zrobiłem. Pyszny 🙂 ale bledszy. niż tu na zdjęciu.
    Wywar wykorzystałem na zupę 🙂 dodałem tylko barszcz kupny.

  28. Zdrowe Odżywianie napisał/a:

    Fajny przepis, ja jednak wędzę klasycznie na wędzarni.

  29. ilonka napisał/a:

    Wędlina wygląda niesamowicie…. w weekend chyba wypróbuję Twój przpis! Super zamiennik dla sklepowego dziadostwa…

  30. basia napisał/a:

    Nie mogę jeść majonezu i musztardy ,czy mogę ominąć te dwa składniki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)