Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście. Jabłka nadają mu wilgotności, migdały charakterystycznego smaku, a skórka z pomarańczy aromatu.

Makowiec migdałowy z jabłkamiSpód makowca:

  • 250 g mąki (1 i 3/4 szklanki)
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Masa makowa:

  • 300-350 g maku (można kupić już zmielony)
  • 250 ml gorącego mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 3 średnie jabłka
  • 50 g zmielonych migdałów (pół szklanki)
  • 125 g rozpuszczonej margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • skórka otarta z małej pomarańczy

Wierzch:

  • 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 75 g płatków migdałowych

Margarynę kroimy w kostkę i wraz z wszystkimi składnikami na spód zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy ciastem spód tortownicy (nie trzeba jej smarować) o średnicy 26 cm i wstawiamy do lodówki.

Do szklanki mleka dodajemy amaretto lub rum, aromat migdałowy i łyżeczkę cukru waniliowego. Mleko silnie podgrzewamy (lecz nie zagotowujemy). Gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zmielony mak w torebce przechodzimy do następnego etapu, jeśli nie – musimy przepuścić mak trzykrotnie przez maszynkę o małym sitku.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Dodajemy także zmielone migdały, skórkę otartą z pomarańczy oraz rozpuszczoną margarynę. Mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem przez co najmniej 3 minuty i dodajemy do masy makowej. Do wymieszaniu dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy, delikatnie mieszamy i gdy się rozluźni dodajemy resztę białek. Masę wlewamy na kruchy spód.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 35-40 minut. Gdy makowiec jabłkowo-migdałowy wystygnie smarujemy wierzch dżemem. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, aż staną się złote i posypujemy ciasto.

Makowiec migdałowy z jabłkami

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych