Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście. Jabłka nadają mu wilgotności, migdały charakterystycznego smaku, a skórka z pomarańczy aromatu.
Spód makowca:
- 250 g mąki (1 i 3/4 szklanki)
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Masa makowa:
- 300-350 g maku (można kupić już zmielony)
- 250 ml gorącego mleka (1 szklanka)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- 3 średnie jabłka
- 50 g zmielonych migdałów (pół szklanki)
- 125 g rozpuszczonej margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
- 4 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- skórka otarta z małej pomarańczy
Wierzch:
- 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
- 75 g płatków migdałowych
Margarynę kroimy w kostkę i wraz z wszystkimi składnikami na spód zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy ciastem spód tortownicy (nie trzeba jej smarować) o średnicy 26 cm i wstawiamy do lodówki.
Do szklanki mleka dodajemy amaretto lub rum, aromat migdałowy i łyżeczkę cukru waniliowego. Mleko silnie podgrzewamy (lecz nie zagotowujemy). Gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zmielony mak w torebce przechodzimy do następnego etapu, jeśli nie – musimy przepuścić mak trzykrotnie przez maszynkę o małym sitku.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Dodajemy także zmielone migdały, skórkę otartą z pomarańczy oraz rozpuszczoną margarynę. Mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem przez co najmniej 3 minuty i dodajemy do masy makowej. Do wymieszaniu dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy, delikatnie mieszamy i gdy się rozluźni dodajemy resztę białek. Masę wlewamy na kruchy spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 35-40 minut. Gdy makowiec jabłkowo-migdałowy wystygnie smarujemy wierzch dżemem. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, aż staną się złote i posypujemy ciasto.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |


uwielbiam takie makowce 🙂 już nie mogę się doczekać świąt 🙂
Wyglada niesamowicie 🙂 Jestem chetna na kawalek 🙂
Wygląda przepysznie. Coraz więcej makowych wypieków widzę na blogach i sama mam na nie ochotę!
No no kawał konkretnego ciacha :))
Coś z makiem na Święta być musi ! 🙂 Świetna propozycja, jeszcze nie jadła, ale chyba pojawi się u mnie w święta!
Wspaniały na Swieta ! 🙂
Rozpieszczasz mnie, bo już tyle jest przepisów z makiem, że ja się rozpływam! Tylko kiedy ja to wszystko upiekę i zjem?! Makowiec wygląda znakomicie 🙂
Trzeba już zaczynać 😀
Nooooo, boski… 🙂
Ciasta z makiem są u mnie na pierwszym miejscu. Pychota!
nie robiłam jeszcze nigdy z jabłkami.. Ciekawe jak smakuje? 🙂
Ale mak uwieeelbiam ;D
Makowiec z jabłkami to mój ulubiony, polecam spróbować makowiec japoński
O takiego jeszcze nie jadłam 😀 Wygląda pysznie!
pyszności, uwielbiam makowiec, ale takiego nie jadłam:)
Wygląda przepyszne:)
Nigdy nie jadłam makowca w takim wydaniu! Fajny pomysł! Chętnie wypróbuję:)
Bardzo lubię połączenie maku, migdałów i jabłek – to smak doskonały 🙂
Zachwycający! Tak mi ciepło na serduszku, jak do Ciebie zaglądam. Miło, ciepło, świątecznie. I zdecydowanie pachnąco!
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Skusiłabym się na kawałek takiego pysznego makowca 🙂
Natalio ,ten makowiec jest obłędny! Wspaniale wygląda, musi być pyszny.
Pozdrowienia 🙂
przepis idealny dla mojej mamy:)
Przepis idealny też dla mnie. Kiedyś jadłam, chyba, podobny tylko na cieście drożdżowym.
Jaki śliczny ! Po prostu piękny. Te płatki migdałowe dodają mu uroku 🙂
co w tym jest, że ciasta makowe nie smakują tak w żadnym innym okresie jak okres świąt bożego narodzenia? 🙂
Oj nie pogardziłabym takim makowcem 🙂 Piękny 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Muszę w końcu wypróbować to makowo-jabłkowe połączenie bo wygląda wspaniale :)!