Konfitura z czerwonej cebuli i jabłekKonfitura z czerwonej cebuli i jabłek doskonale komponuje się z wędlinami, serami i pieczonymi mięsami. Ja najbardziej lubię ją jeść wraz z domowymi pasztetami. Jeśli pieczecie pasztet na Święta, bardzo polecam zrobienie tej prostej konfitury (inaczej: chutney’a), a przekonacie się, że zwyczajne kanapki mogą zyskać niepowtarzalny smak. Konfitura nadaje się także do pasteryzacji – możemy zrobić kilka małych słoiczków, spasteryzować i zużyć w razie potrzeby.

Składniki:

  • 5 czerwonych, dużych cebul (ok. 500 g)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie: rodzynki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Czerwone cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone cebule, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut – aż stanie się miękka (najlepiej ją odrobinę posolić, aby się nie przypaliła). Dodajemy do niej brązowy cukier oraz jabłka. Podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie do cebuli dodajemy czosnek, wino, wodę, liście laurowe oraz octy.  Jeśli lubimy, możemy dodać także garść niewielkich rodzynków. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż cały płyn wyparuje (ok. 40-50 minut), mieszając co jakiś czas. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Niepasteryzowaną konfiturę przechowujemy w lodówce do max. dwóch tygodni.

Konfitura z czerwonej cebuli i jabłek

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych