Sos tatarski - przepisSos tatarski to sos majonezowy, który kojarzy mi się z każdymi Świętami. Doskonale pasuje do jajek i pieczeni wielkanocnych, ale także do ryb, pieczonych pierogów oraz kulebiaków bożonarodzeniowych. Zazwyczaj go kupujemy – choć zrobienie domowego jest bardzo proste, a otrzymany w ten sposób sos jest znacznie smaczniejszy (ilość dodatków w sosie kupnym jest znikoma!). Najlepiej użyć do niego własnego wyrobu majonezu, ogórków lub grzybków – choć te gotowe także świetnie się sprawdzą. Polecam przygotowanie domowej wersji sosu tatarskiego na najbliższe Święta. Składniki na dość sporą, rodzinną porcję.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 8 dużych ogórków konserwowych (ok. 100 g)
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek (170 g po odsączeniu)
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta cukru

Ugotowane i obrane jajka, ogórki oraz pieczarki bardzo drobno kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. Szczypiorek siekamy. Majonez należy rozmieszać ze śmietaną, jogurtem i musztardą, a także solą, cukrem i pieprzem. Dodajemy sos do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Podajemy do pieczonych mięs i ryb, kanapek, jajek oraz słonych wypieków drożdżowych. Przechowujemy zamknięty w słoiku w lodówce do 5 dni. Najlepszy jest po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki dokładnie się “przegryzą”.

Domowy sos tatarski - przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych