Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, w dodatku nie wymagająca żadnych zdolności kulinarnych. Znam osoby dla których upieczenie jakiegokolwiek mięsa to nie lada wyzwanie. Nie dziwię się – bo nie wiadomo ile piec, bo może być twarde, bo może być suche. Dzisiejszy przepis na schab jest wyjątkowo prosty i bazuje na podstawowych sztuczkach, które sprawiają, że mięso jest soczyste i aromatyczne. Jedyna niedogodność to oczekiwanie – schab musi leżakować dokładnie 3 dni, musimy też mieć rękaw do pieczenia. Obiad trzeba więc zaplanować odpowiednio wcześniej. To doskonała propozycja na prosty, niedrogi i pyszny obiad dla 5-6 osób. Właściwy przepis ma… tylko 3 składniki! Sos cebulowy i puree to tylko moja propozycja podania.
- 1 kg miękkiego, świeżego schabu bez kości
- ok. 1/3 kostki masła
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
Sos cebulowy:
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka dobrej jakości ketchupu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- pół szklanki bulionu (ewentualnie wody)
- sól, pieprz
Puree ziemniaczane:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól,pieprz
- dodatki: pietruszka, koperek, prażona cebulka
Zaczynamy 3 dni wcześniej. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy. Masło kroimy na cienkie plasterki i okładamy dokładnie wierzch schabu. Cebule obieramy, kroimy na talarki i okładamy cały schab. Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, zaciskamy brzegi dołączonymi paseczkami (powstanie „cukierek”) i przenosimy na blaszkę do pieczenia. Brzegi cukierka wkładamy pod spód, aby nie dostawało się powietrze i wkładamy całość do lodówki na 3 dni. Po tym czasie schab pieczemy w temperaturze 190ºC przez 45 minut. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut do odpoczęcia. Kroimy na plastry i podajemy wraz z cebulką, którą okładaliśmy mięso. Do schabu świetnie komponuje się bardzo prosty sos cebulowy (choć można polać go także sosem, który się wytopił). Ja podałam schab z buraczkami i ziemniaczkami puree (jak zrobić szybko puree podaję pod spodem).
Prosty sos cebulowy. Dwie cebule kroimy na pół talarki i podsmażamy do zeszklenia na maśle lub oleju (ok. 3-4 minuty). Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, ketchup i podsmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy cebulę bulionem (lub wodą) i wsypujemy tymianek z rozmarynem. Zostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie blendujemy całość – sos stanie się gęsty. Na końcu solimy i pieprzymy do smaku.
Puree ziemniaczane . Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące, za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy je, stopniowo dolewając mleko (możemy także użyć blendera, będzie szybciej). Dodajemy masło i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Aby urozmaicić puree możemy wmieszać do niego posiekaną pietruszkę lub koperek oraz gotową, prażoną cebulkę.
Przyrządzania schabu w ten sposób nauczyła mnie moja mama 🙂
pyszny obiadek:) mięsko wygląda bardzo soczyście:)
Ależ soczysty… cudowny… I ten sos! Kradnę przepis 🙂
Kradnij, kradnij 😉
Natalio, jak zwykle wszystko u Ciebie perfekcyjne a ten schab jest po prostu doskonały:) Pozdrawiam!
Dziękuję Dorotko! Bardzo miło mi to czytać 🙂
prawdziwa ‚poezja smaku’ :))
och, jaki smaczny schabik!
5+
Mmmm, wygląda mega apetycznie!!!
Wyborny obiadek, a schab wygląda soczyście i pysznie !
Czy to prawda, że ładne dziewczyny się pocą? Jak to możliwe, przecież są niektóre takie śliczne.?
Twoje pytanie ma związek z tym przepisem? ;P
Czy schabik nada się jako wędlinka?
Tak