Sklepowa wędlina napakowana solanką i chemią na pewno nie należy do produktów najzdrowszych. Dzisiejszy wpis, to kolejny po schabie suszonym pomysł na szybką, domową wędlinę. Przepis znalazłam na blogu Patyski, która będąc mamą alergików dba, aby nie jadły one nadmiernej ilości chemii. Schab 5-minutowy urzekł mnie przede wszystkim prostotą przygotowania. Gotujemy go w wodzie z dodatkiem przypraw przez 5 minut, studzimy, a na drugi dzień znów gotujemy 5 minut. To wszystko. Polecam przygotować taką domową wędlinkę na zbliżające się Święta – będzie taniej, smaczniej i zdrowiej! Oprócz schabu można przygotować dokładnie w taki sam sposób np.: szynkę, karkówkę lub łopatkę wieprzową.
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości schabu
- 5 ziaren jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 3-4 łyżki soli
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cukru
Schab myjemy. Możemy odkroić z niego tłuste części. Do dużego garnka wlewamy około 2 litry zimnej wody. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez dokładnie pięć minut od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy na noc w kuchni nakryty pokrywką (lub na co najmniej 6 godzin). Na upływie tego czasu, garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy pięć minut od momentu zagotowania się wody. Nakrywamy pokrywką. Mięso wyjmujemy z wody po całkowitym ostygnięciu, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plasterki. Jest idealny na kanapki. Szczególnie polecam z sosem tatarskim.


Domowa wędlina pyszna ,czasem też robię .
Robiłem,pysznosci.pol tesciowa tradycyjnie watpila w to co przygotowalem na sw.stol ale niestety byla to wedlinka ktora najszybciej sie rozeszla wiec 1 dla mnie,0 pol tesciowa:):D.jak to,do zagotowania wody,wylaczyc.nazajutrz tez tylko zagotowac i tak 3 dni.bo wersje 3dniowa robilem.przyprawy,majonez i hyc miecho do gara:).polecam.
A czy tak zrobiony schab nie będzie surowy, gotując go tak krótki czas?
Nie, jak nakryjemy pokrywką, woda będzie trzymać temperaturę jeszcze długi czas
bardzo lubię taką domową wędlinę, ale tego schabu jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę to nadrobić 🙂
Powiem tak – jestem w szoku. Pozytywnym oczywiscie 🙂 jeszcze nie widzialam takiego przepisu 🙂 po prostu rewelacja, a schabik- super 🙂
Przyznam, że na co dzień w moim domu raczej nie myślimy o samodzielnym przygotowaniu wędlin (mam słabość do szynki z puszki, niestety…) ale w święta zawsze jest pieczony schab albo indyk i domowy pasztet:)
o tak.. osobiście nie przepadam za kupną wędliną-jasne, zdarza mi się kupować, ale to z braku laku..
U mnie w domu wędzi się i wędliny, kiełbasę-wszystko swoje 🙂
Więc rozumiem Twój zachwyt nad taką szynką 😀
ale zazdroszczę tego domowego wędzenia, znam ten smak z dzieciństwa, a teraz takie tylko jak już od święta:)choć sama staram się robić domową:) a ten przepis w tamtym roku widziałam i sobie zapisałam, więc czeka na swoją kolej:)
Lubię wędlinę robić sama. Wiem czym karmię rodzinę. O tym 5-minutowym schabie sporo słyszałam. Czas go przyrządzić 🙂
Rzeczywiście bardzo szybka w przygotowaniu, musi pysznie smakować 🙂
Świetny przepis na domową wędlinę… Wygląda wspaniale!
Nienajgorszy, prawda 😉
:-*
Bardzo dobry, we dwójkę zjedliśmy w ciągu kilku dni 🙂 najbardziej nam podpasowało połączenie z sosem tatarskim i kiełkami brokuła. Teraz czas na szyneczkę 🙂
Wygląda znakomicie! Aż trudno uwierzyć, że nie jest pracochłonna ta wędlinka:)
domowe zawsze najlepsze!
Wyglada jak ze sklepu 😀 Przepis dam mamie bo lubi domową wędlinę
Bardzo szybka i bardzo pyszna, a do tego zdrowa wędlinka domowa 🙂
u nas sie mowi na niego schab w 10 minut 🙂 a nasz przepis bazowy znajdziesz na blogu http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/kolacja-dla-doroslych/schab-w-10-minut/
Bardzo ładny 🙂
Najlepiej przyrządzić samemu taki schab – zdrowy i co najważniejsze – wiemy, co jemy. Pozdrawiam!
Niedawno robiłam schab, ale ten przepis również zapowiada się ciekawie..Pozdrawiam:)
Znam i uwielbiam.Pyszne i własnej roboty – to jest to !
Jak zwykle piękne zdjęcia
Świetny pomysł i ekspresowe wykonanie 😀 Super!
Znam, uwielbiam, często robię. Spróbuj połączyć dwa przepisy. Ususzyć szynkę, a potem ją ugotować, wg przepisu na schab 5 minutowy… wychodzi obłędna!
Nie wiedziałam, że tak można połączyć, bardzo ciekawie 🙂
Ja podobnie robię szynkę i zawsze swietnie smakuje, soczysta i bardzo aromatyczna. Myslę, że ze schabem podobnie !
ja też wolę domowe wędliny i często je robię. Pozdrawiam
Zrobiłam pierwszy raz taką domową wędlinę. Bałam się jak będzie smakować. „powiem” tak wyszła niesamowicie przepyszna. Polecam dla tych którzy jeszcze nie znają takiego smaku wędliny 🙂
a jak długo może leżeć w lodówce?
Ok. tygodnia na pewno
dziękuję 🙂
Czy schab do drugiego dnia ma pozostać w tm garnku w którym się gotował? A czy przez noc ma pozostać w zimnym miejscu? czy poprostu zostać może na wierzchu w kuchni?
U mnie zostawał nakryty pokrywką w kuchni i nic mu nie było
Czy musztardę francuską można zastąpić zwykłą sarepską?
Można 🙂
Jeszcze jedno pytanko ile dni można przechowywać ten schabik w lodówce?
Do tygodnia
Zrobiłam pierwszy raz na początku listopada. Powtarzam od czasu do czasu bo wychodzi niezwykle smaczny. Jedyna modyfikacja, to to, że ja go gotuję 3 razy.
Ale piękny 🙂 U mnie dwa zawsze wystarczało 🙂
Zrobiłem. Pyszny 🙂 ale bledszy. niż tu na zdjęciu.
Wywar wykorzystałem na zupę 🙂 dodałem tylko barszcz kupny.
Fajny przepis, ja jednak wędzę klasycznie na wędzarni.
Wędlina wygląda niesamowicie…. w weekend chyba wypróbuję Twój przpis! Super zamiennik dla sklepowego dziadostwa…
Nie mogę jeść majonezu i musztardy ,czy mogę ominąć te dwa składniki 🙂
Natalio, czy majonez jest tylko dla smaku? Można go pominąć lub czymś zastąpić, bo akurat nie mam w domu, a schab czeka? 🙂
Można pominąć i dodać zamiast niego więcej musztardy
Witam. Schab wyszedł przepyszny. Mam pytanie chcąc zrobić następnym razem schab i np.szynkę czy mogę to zrobić w jednym garku „(przyprawy i wodę podwójnie? )Pozdrawiam
Można, jeśli szynka jest duża, gotujmy dla pewności 2x po 10 minut, lub 3x po 5
Czy on się nadaje do obiadu? Z jakim sosem? Może być pieczarkowy?
Ten jest lepszy na kanapki, do obiadu polecam taki: https://www.poezja-smaku.pl/pieczony-schab-z-cebulka/
Dziękuję za przepis ale w ten sposób robię karkówkę a rodzina go zna. Chciałabym coś zmienić. Pomoże mi pani? Cześć schabu zrobię że śliwka a część chciałam inaczej.
Ten schab jest w ogóle bez smaku. Nie polecam zdecydowanie. Zrobiłam z ciekawości. Niestety.
no to zapewne dałaś za mało przypraw i zapewne soli
Ten schab jest w ogóle bez smaku. Nie polecam zdecydowanie. Zrobiłam z ciekawości. Niestety.
Jak dlugo mozna przechowywac wedline ze schabu
Wielkie dzięki za przepis, prosty a wędlina wychodzi naprawdę smaczna!
Jedno pytanie – moje mięso wszyło szare, nie taki jak na zdjęciu, Jakieś sugestie niewymienione w przepisie aby szynka była różowa? Nie znam sie kompletnie ale chyba saletra daje taki kolor, tyle ze tego wolałbym nie używać.
Nie używam saletry, u mnie taki kolor wyszedł naturalnie – może wrzątek szybciej wystygnął?
Witam Chciałam zrobić schabik a że będzie to mój debiut chcę dopytać dla pewności Schab wkładam do wrzątku i gotuję przez 5 min?
Nie. Robimy tak jak w przepisie. Wkładamy do zimnej wody z przyprawami, włączamy ogień i dopiero gdy woda się zagotuje odmierzamy 5 minut. Schab zostawiamy przykryty, w płynie, aż do wystygnięcia.
rom’72 w 2015 roku napisał, że na tym wywarze robi zupę, dokupuje tylko barszcz. Domyślam się, że biały. Mnie też trudno było wyobrazić sobie, by wywar z kilograma schabu wylać po prostu do WC 😉 I robię na nim NAJLEPSZĄ GROCHÓWKĘ ŚWIATA 😉 🙂
Ekstra pomysł!!! 🙂
A czy on ma byc taki troche rozowaty w srodku? Mam 2,5 letniego Brzdaca i nie chcialabym problemow zoladkowych. Można mrozic?
Lekko różowy tak – jak na moim zdjeciu, ważne aby nie był surowy w środku – musi stygnąć powoli, pod przykryciem, nigdy nie należy wstawiać na balkon czy do lodówki. Niestety nie mrożę nigdy wędlin więc nie wiem
No właśnie cos takiego uzyskalam, bardzo pyszny wyszedl. Nastepnym razem zrobie z wiekszej ilosci,tylko musze kupic mniej poprzerastany schab. Mlody tez poprobowal,choc On generalnie jest przeciwnikiem nowych rzeczy 😉
Kupiłam schab, który waży 1,5 kg. W tej sytuacji gotować go dłużej? 7,5 minuty? Czy łącznie trzy dni?
Będę wdzięczna za odpowiedź.