Pleśniak

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (25 głosów, średnia: 4,32 z 5)
Loading...Loading...

PleśniakPleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. Przepis pochodzi z zeszytu prowadzonego przez moją babcię w latach ’70-’90. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że ciasto długo pozostaje świeże – pleśniaka można nawet upiec 2-3 dni wcześniej, a w dzień przyjęcia zająć się czymś innym. W zależności od tego jakiej blaszki użyjemy, ciasto będzie niższe lub wyższe (u mnie jest niziutkie, link do wyższej wersji na dole). To placek bardzo prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoiczek (250-300g) kwaśnego dżemu – np. z czarnej porzeczki lub wiśni
  • szczypta soli

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy na stolnicy ciasto z mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie zagniatamy, aż ciasto się zabarwi. Małe części – zwykłą i kakaową wkładamy do lodówki lub zamrażarki w celu schłodzenia. Dużą częścią wykładamy całe dno blaszki do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto dżemem. Wyjmujemy z lodówki/zamrażarki czarne ciasto i trzemy na tarce o grubych oczkach na nałożony dżem. Następnie ubijamy na prawie sztywno pianę z białek wraz ze szczyptą soli. Potem dodajemy stopniowo, partiami szklankę cukru ciągle ubijając. Pianę wykładamy na ciemne, starte ciasto. Na końcu wyjmujemy z lodówki białe ciasto i trzemy na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w 180ºC.

Można upiec także wyższe ciasto – używając małej blaszki lub zwiększając proporcję składników. Dżem można zastąpić kwaśnymi owocami, tak jak tu – pleśniak ze śliwkami.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Pleśniak

  1. Pastelle napisał/a:

    Pleśniak to popisowe ciasto mojej mamy. Uwielbiam. :)

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Bardzo lubię to ciasto:)

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja jeszcze nie piekłam, ale często pojawiał się taki pleśniak na stole u mojej babci. Pychota :-)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Czy Ty czytasz mi w myślach? Już od kilku dobrych tygodni chodzi za mną pleśniak! Strasznie mam chęć go upiec, ten smak jest wyjątkowy!

  5. Samantha napisał/a:

    Też muszę się odważyć i zrobić to pyszne ciasto,wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam :)

  6. Majana napisał/a:

    Uwielbiam to ciacho i na pewno zrobię po raz kolejny:)
    Pozdrowienia

  7. karmel-itka napisał/a:

    niewątpliwie, smak dzieicństwa ;]

  8. Pingback: Pleśniak ze śliwkami | Poezja smaku

  9. ala napisał/a:

    A ja dodatkowo posypuję czrną porzeczkę posikanymi orzechami-naprawdę polecam

  10. Aga napisał/a:

    Ten przepis jest rewelacyjny!! A ciasto przepyszne !!

  11. Olga napisał/a:

    jejkuu! No wprost cudowne ciasto. :) Od 2 miesięcy zabierałam się za to ciasto i nareszcie znalazłam idealny przepis.
    Pozdrawiam. :D

  12. Izabella napisał/a:

    A co z cukrem?

  13. Magda napisał/a:

    Witam
    też robię na te Święta tylko z przepisu mamy. U nas są powidła śliwkowe zamiast dżemu i na te powidła dajemy bakalie.

  14. niebyl2002 napisał/a:

    Ja uwielbiam plesniaka z jablkami i orzechami.

    Na dzem (porzeczkowy) ukladamy cienkie plasterki jablka (dwa wystarcza) i potem posypujemy to orzechami (najlepiej mix). Reszta jak powyzej.

  15. Anna napisał/a:

    Witam, chciałam się spytać czy nie powinno się dodać trochę cukru do ciasta ?

    • Natalia napisał/a:

      Ja zawsze cały daję do piany, pleśniak jest bowiem ciastem pełnym kontrastów :) nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby 1/3 dać do ciasta, a resztę do białek – także się uda

  16. maciejka napisał/a:

    R E W E L A C J A !!!!

    ale następnym razem zamiast dżemu z czarnej porzeczki dodam powidła śliwkowe. Trochę mało kwaśne wyszło.

  17. Justa napisał/a:

    Pychotka i bardzo proste w zrobieniu. To moj debiut od wielu lat, i wyszlo znakomicie, polecam!!

  18. Weronika napisał/a:

    A na jak długo włożyć ciasto do lodówki?? ;)

  19. amoruccia napisał/a:

    Świetny przepis, dziękujemy! dziś z tego przepisu zrobiłam dla odmiany ciastka:) wyszły super, posmarowałam białkiem, posypalam cukrem i sa idealne. Właśnie je konsumuję z kawusią:)

  20. AgaTotoro napisał/a:

    Przepis rewelacyjny. Szczęście mnie przepełniło, że trafiłam na Twojego loga- szukałam przepisu na pleśniak (u nas to był Skubaniec). Im dłużej przeglądałam przepisy, tym moja radość rosła. Następna w kolejce Szarlotka sypana. Baaaaardzo dziękuję!!!

  21. Lucyna napisał/a:

    PEJZAŻ BEZ CIEBIE -
    JEST NIEOPOWIEDZIANĄ TĘSKNOTĄ,
    EMOCJONALNĄ PUSTKĄ.
    PEJZAŻ BEZ CIEBIE -
    JEST WARIACJĄ WYOBRAŻEŃ.
    KIEDY SIĘ POJAWIASZ, WSZYSTKO JAŚNIEJE
    A CODZIENNE TROSKI IDĄ W ZAPOMNIENIE…

    TO CIASTO JEDNOCZY!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)