Ciastka warszawskie lub inaczej torciki warszawskie królowały kiedyś w cukierniach. W innych częściach Polski były nazywane aspirynkami lub słoneczkami. Nie wiem czy teraz są jeszcze w sprzedaży. A są bardzo smaczne i spokojnie zastąpią ciasto dla gości. To markizy z bezową skorupką przełożone marmoladą lub jednolitym dżemem, obtoczone w kremie – np. budyniowym, grysikowym, kawowym oraz wiórkach kokosowych lub orzechach. Można zamiast kremu użyć także dżemu do obtaczania, choć ciastka są wg mnie najlepsze właśnie z dodatkiem kremu budyniowego lub grysiku. W zależności od średnicy i grubości uzyskamy ok. 40-50 ciastek.

Ciastka warszawskie - słoneczkaCiastka warszawskie – kruche ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej  śmietany 18%
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Ciastka warszawskie – lukier/beza:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko małego jajka (S,M)

Ciastka warszawskie – masa grysikowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 lekko czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła w temp. pokojowej

Ciastka warszawskie – dodatkowo:

  • marmolada różana lub wieloowocowa lub kwaskowy dżem – do przełożenia
  • wiórki kokosowe lub/i mielone orzechy włoskie – do obsypania

Masa grysikowa: Mleko zagotowujemy wraz z cukrem pudrem. Wsypujemy kaszę i intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Miękkie masło miksujemy. Dodajemy po łyżce zimnego grysiku i za każdym razem miksujemy do połączenia. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do czasu przekładania ciastek.

Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą malaksera na jednolitą kulę. Ciasto dzielimy na dwie części -Spłaszczamy każdą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem każdą część wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy kieliszkiem (3 – 4 cm średnicy) kółka. Układamy kółka na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy lukier: białko mieszamy ze szklanką cukru pudru, aż do połączenia. Smarujemy za pomocą łyżeczki lub pędzelka każde surowe kółeczko lukrem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C (góra-dół) piekarnika na ok. 15 minut. Studzimy. Przekładamy ciastka marmoladą lub dżemem (bierzemy jedno ciasteczko, odwracamy bezą do dołu, smarujemy i przyciskamy drugim ciasteczkiem bezą do góry – niektóre szkoły jedną bezę dają do środka, ale wtedy namaka od wilgoci, więc nie polecam – lepiej jak bezy są na zewnątrz).

Boki ciastek smarujemy za pomocą noża masą grysikową i obtaczamy w wiórkach lub mielonych orzechach (można zrobić część ciastek z wiórkami, a część z orzechami). Przechowujemy maksymalnie tydzień lodówce. Jeśli chcemy przechowywać je dłużej, nie używajmy masy grysikowej – zamiast niej użyjmy jasnego dżemu, wtedy ciasteczka można przechowywać do dwóch tygodni.

Ciastka warszawskie - kruche ciasto

Ciastka warszawskie - lukier

Ciastka warszawskie - markizy

Ciastka warszawskie - aspirynki - słoneczka

Ciastka warszawskie - z marmoladą i grysikiem

Ciastka warszawskie - aspirynki

Ciastka warszawskie - torciki warszawskie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!