SamosaSamosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie jak i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu – jedzone w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna przekąska – próbując pierożków samosa w hinduskiej knajpie przekonałam się dlaczego. Smak mnie urzekł –  to znów coś, co nie jest znane, a naprawdę jest warte spróbowania. Samosy można zrobić również na sposób europejski w piekarniku – używając gotowego ciasta filo lub francuskiego.

Nadzienie:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry (nasiona trzeba roztłuc)
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • starty imbir – kostka ok. 3 cm lub łyżeczka suszonego
  • 1 mała, czerwona papryczka chili – jeśli nie mamy można zwiększyć ilość chili w proszku
  • 1 łyżka masła

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków jak na puree. Odstawimy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle do zeszklenia (aby się nie przypalała należy ją odrobinę posolić). Wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Wsypujemy przyprawy: curry, chili w proszku, roztłuczoną kolendrę, tarty imbir i kmin rzymski. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy cebulę z przyprawami do ziemniaków. Wyciskamy i dodajemy sok z cytryny. Papryczkę chili rozkrajamy, wyjmujemy gniazda nasienne i wyskrobujemy pestki. Papryczkę kroimy w mini-kosteczkę – jak najdrobniej i dodajemy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy (jak nie jest gorący, to najlepiej ręką). Na końcu do wymieszanego farszu dodajemy szklankę mrożonego groszku i jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy. Możemy zawinąć go w gotowe ciasto filo lub francuskie i upiec w piekarniku. Jednak ciasto na samosy jest bardzo łatwe i szybkie:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia

Lepienie samosy

Z wszystkich składników należy zagnieść ciasto (łączy się szybko). Ciasto wkładamy do lodówki. Odrywamy od niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wałkujemy je cienko na kształt koła. Koło przecinamy na pół – powstaną dwa półkola. Bierzemy półkole do ręki i zlepiamy ze sobą prosty brzeg tak, aby powstał stożek bez dna. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując trójkąt. Pierożki pieczemy przez ok. 3 minuty w bardzo gorącym oleju – w rondelku lub frytkownicy. Doskonale smakują podane z prostym sosem miętowym:

Sos miętowy:

  • 2 spore garście listków świeżej mięty
  • 200 g jogurtu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
  • skórka starta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki sosu zblendować na gładką masę.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych