Tarta Bakewell to jeden z najsmaczniejszych wypieków pochodzących z Wielkiej Brytanii (wywodzi się z miasta Bakewell z hrabstwa Derbyshire). Tarta szybko stała się popularna nie tylko lokalnie, ale i na całym świecie – połączenie kruchego ciasta, kwaskowego dżemu malinowego i słodkiego migdałowego nadzienia jest przecież niezawodne. W Polsce taki mix jest niemal definicją idealnego mazurka, dlatego jak najbardziej możemy podać tartę jako migdałowy mazurek na wielkanocny stół.
W moim przepisie wypiek jest migdałowy potrójnie – nadzienie z mielonych migdałów wzbogaciłam o naturalny ekstrakt migdałowy Dr. Oetkera. Zawiera on w składzie jedynie olej i ekstrakt z nasion migdałowca – jest wyjątkowo intensywny, a wypieki z nim mają cudowny, naturalny aromat. Używam go często do podkręcenia migdałowego smaku ciast oraz do mas makowych. Do samej tarty dodałam jeszcze płatki migdałowe na wierzch (można użyć zamiennie posiekanych migdałów). Oryginalnym składnikiem frangipane (czyli masy migdałowej) jest także wanilia. U mnie pojawiła w formie cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera. Można także użyć pasty waniliowej lub samych ziarenek. Jeśli chcecie poczytać nieco ciekawostek o wanilii (np. co to jest i jak wygląda parzenie strąków), to odsyłam Was na stronę wszystkiego słodkiego.
Tarta Bakewell – ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g)
- 3/4 kostki zimnego masła pokrojonego na kawałki (150 g)
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 żółtka (białka zostawiamy)
- 2 łyżki zimnej wody
Tarta Bakewell – nadzienie (frangipane):
- 2 szklanki mielonych migdałów (200 g)
- 2 całe jajka
- 2 białka (pozostałe z ciasta)
- 3/4 kostki masła o temp. pokojowej (150 g)
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
- pół łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
- 4 łyżki niskosłodzonego dżemu lub konfitury malinowej
- płatki migdałowe do posypania
Ze wszystkich składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kulę (ręcznie lub mikserem z hakiem). Ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm formując 3-4 cm rant (ja przygotowałam tartę właśnie w tortownicy). Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół). Spód wyjmujemy z lodówki i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku. Następnie studzimy (nie musi być całkowicie zimny). Przygotowujemy frangipane. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem z wanilią. Dodajemy białka i połowę migdałów. Miksujemy i po zmieszaniu dodajemy całe jajka i resztę migdałów. Na końcu dodajemy pół łyżeczki ekstraktu migdałowego. Upieczony spód smarujemy dżemem lub konfiturą. Wlewamy nadzienie migdałowe i rozsmarowujemy je równomiernie. Posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (góra-dół) i pieczemy 35-40 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).
Uwagi: 1) Dżem lub konfitura do ciasta powinien być kwaskowy 2) Do nadzienia można dodać też garść świeżych lub mrożonych malin dla urozmaicenia 3) Możemy przygotować kruche ciasto z większej ilości składników (1,5x) i z części przygotować na górze kratkę typową dla mazurka
Wpis zawiera lokowanie produktów Dr. Oetker "Ze świata natury"
Masz jakąś sprawdzona markę dżemu malinowego kwaskowego?
Ja używałam domowej konfitury, ale można znaleźć konfitury bez cukru lub niskosłodzone – najlepiej szukać w ekosklepach. Jak nie znajdziemy kupny dżem też będzie OK.
Ale pyszności! Masz rację, koniecznie na stół wielkanocny 😀
Zrobiłam. Pyszne.
Zrobiłam! Zapomniałam dodać żółtka do ciasta i białka do masy, ale wyszło mimo wszystko bardzo smaczne, więc dziękuję za przepis! Lubię tego typu ciasta – nie kremowe i nie suche 🙂 następna próba (już z żółtkami) za dwa tygodnie. Pozdrawiam
P. S. Moja wersja ze słonym karmelem na wierzchu i mielonymi migdałami. Mniammm
Super! Może sprawdzi się też na Wielkanoc?
Czy mielone migdały to to samo co mąka migdałowa?
Tak 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź
Super przepis! Idealna opcja zamiast mazurka na święta 🙂
Podzielam Twoje zdanie, przepychota
Robiłam i wyszło ciasto smaczne. Polecam. Oczywiście dla fanów takiego ciasta. Mięciutki, maślany spod z nuta kwasnosci.