Omlet kokosowyMoje dzisiejsze śniadanie było idealne. Puszysty omlet o smaku kokosowym w towarzystwie czekoladowego sosu i świeżych owoców. Obowiązkowo jedzony na świeżym powietrzu (choć to tylko warszawski balkon). Omletowi spodoba się towarzystwo każdych owoców – ja miałam akurat maliny i borówki, ale równie dobrze mogą to być banany czy truskawki. Warto zrobić sobie taką słodką przyjemność, oj warto.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka starta z cytryny
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki masła do smażenia
  • szczypta soli
  • dowolne miękkie owoce
  • sos owocowy (zblendowane owoce lub gotowy) lub sos czekoladowy (2 łyżki nutelli rozpuszczone z 4 łyżkami słodkiej śmietanki lub gotowy)

Na dużej, suchej patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor. Odkładamy łyżkę do posypania, a resztę zostawiamy na patelni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a do żółtek dodajemy: mąkę, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową, cynamon i także szczyptę soli. Roztrzepujemy widelcem i delikatnie łączymy z pianą z białek. Włączamy ogień pod patelnią z wiórkami i dodajemy do nich masło. Gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu aż spód się zarumieni. Przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy na złoty kolor. Zsuwamy na talerz i składamy na pół. Dekorujemy owocami, polewamy sosem owocowym lub czekoladowym oraz posypujemy pozostałymi wiórkami.

Inspiracją był przepis na omlet z owocami w gazetce z serii Biblioteczka Pani Domu.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!