Kotlety szarpane z kurczaka i warzywKotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „szarpańce” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się je prosto, a składniki są łatwo dostępne. Ja je uwielbiam i aż sama się dziwię, że zrobiłam je dopiero po raz pierwszy, mimo że przepis spisałam od babci już kilka lat temu. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk.

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi)
  • 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk)
  • 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar)
  • 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek)
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 cm kawałek pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon czy chrząstek. Kroimy w niezbyt dużą kostkę. Solimy i mieszamy. W kostkę kroimy także paprykę i pora. Pieczarki i ser trzemy na tarce jarzynowej. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor.

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!