Szybkie ciasto z morelami i kokosemCiasta jogurtowe mają to do siebie, że robi się je szybko – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Siatka moreli wołała mnie o spożytkownie, a że godzina późna – padło właśnie na jogurtowe. Nie wiem czemu, ale już tak mam, że gdy wszyscy wkoło kładą się spać, to ja odczuwam silną potrzebę zrobienia ciasta. Rach, ciach łyżką, ułożyłam owoce, sypnęłam wiórki i do pieca. Tym razem wyjątkowo dobrze się stało, że mój nocny wypiek doszedł do skutku – ciasto z morelami i kokosem wypełniło zapachem cały dom i zrobiło się tak przyjemnie, że nawet prawie zapomniałam o jutrzejszym poniedziałku. Wilgotne, mięciutkie – przepyszne. Polecam nie tylko nocami.

Szybkie ciasto z morelami i kokosem:

  • ok. 500-700 g dojrzałych moreli
  • 180 – 200 ml jogurtu naturalnego (średni kubeczek)
  • 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane gorącą wodą)
  • ½ szklanki oleju
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Do jednej miski wrzucamy jajka i lekko roztrzepujemy widelcem. Dolewamy jogurt, olej i ekstrakt. Mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek. Mieszamy. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników (nie dłużej) – ciasto powinno być jednolite, gęste i grudkowate. Formę (u mnie ok. 23×33) wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu wtykamy połówki moreli (skórką do dołu). Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).

Szybkie ciasto z morelami i kokosem

Szybkie ciasto z morelami i kokosem

Szybkie ciasto z morelami i kokosem


Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
189 kcal 3277 kcal
Węglowodany
35 g 610 g
w tym cukry
3 g 49 g
Tłuszcz
9 g 152 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 20 g
Białko
6 g 96 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 23 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!