Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw nauczyłam się robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „szarpańce” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się je prosto, a składniki są łatwo dostępne. Ja je uwielbiam i aż sama się dziwię, że zrobiłam je dopiero po raz pierwszy, mimo że przepis spisałam od babci już kilka lat temu. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk.
Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw:
- 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi)
- 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk)
- 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar)
- 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek)
- 1 czerwona papryka
- 4-5 cm kawałek pora
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 małe jajka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon czy chrząstek. Kroimy w niezbyt dużą kostkę. Solimy i mieszamy. W kostkę kroimy także paprykę i pora. Pieczarki i ser trzemy na tarce jarzynowej. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor.
Dałoby radę je upiec? 🙂
Przepis na szarpane pieczone o tutaj https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-kotlety-drobiowe-z-warzywami/ 🙂
W pieczonych na pewno trzeba drobniej pokroić kurczaka – masa inaczej się nie sklei
Placuszki pierwsza klasa, pyszne:)
pyszne kotleciki 🙂 dawno ich nie robiłam.
Amazingly interesting 🙂
cudny pomysł 🙂 nigdy takich nie jadłam, ale skoro to babciny pomysł to z pewnością będzie mi smakować 🙂
A jak się rozwalają przy smażeniu to czego mam za dużo/za mało?
Można dać więcej mąki, ale często problem tkwi w mocy palnika – na większym ogniu będą się łatwiej smażyć
Dziękuję za szybką odpowiedź:)! Zamiast oleju piekłam na papierze do pieczenia, zmieniłam palnik i wyszły:) dziękuję! 😉
Magnificent website. Plenty of helpful information here.
I am sending it to several friends ans also sharing in delicious.
And certainly, thanks to your effort!
A mogę dodać mąki kukurydzianej nie pszennej bo mój mąż nie może
Można 🙂
Bez sera się nie rozpadną? Mam alergika w domu i bym jemu musiała bez zrobić :/
Nie powinny 🙂
Czy można w piekarniku? I jak długo piec
W pierwszym komenatrzu dałam linka do pieczonych 🙂
Takich kotlecików jeszcze nie jadłem. Być może poproszę małżonkę żeby przygotowała w najbliższy weekend. Coś mi się wydaje, że będą przebojem na naszym stole.