Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku to danie wyjątkowo proste i szybkie. Na studiach taki ryż  królował u mnie parę razy w miesiącu i nigdy się nam nie znudził. Możemy użyć w nim bardzo wielu różnych składników – dzięki temu za każdym razem jest inny, a portfele nie cierpią gdy wykorzystamy resztki warzyw z lodówki. Ja zawsze używam dużej ilości jarzyn – zazwyczaj marchewki, groszku i fasolki szparagowej. Ryż smażony po kantońskuJeśli nie chcemy kroić i kombinować – świetnie nadaje się mrożona mieszanka do potraw chińskich. Na duży głód można dodać kurczaka lub krewetki. Potraktujcie przepis jako bazę – ważne aby mieć 4 najważniejsze składniki: ryż, sos sojowy, olej sezamowy i jajka.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu (200g)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 jajka
  • 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • dodatki do wyboru (warzywne, rybne lub mięsne): gotowe mieszanki warzyw mrożone, pierś z kurczaka, boczek, mielone mięso wieprzowe, łosoś, krewetki, brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka i inne.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz z łyżeczką kurkumy przez 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. W czasie gdy ryż się gotuje, roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich 2 łyżki sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i gdy będzie gorący wlewamy jajka. Smażymy omlet – czekamy aż zetną się prawie całe i przekręcamy omlet na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę i zdejmujemy. Na woku lub bardzo dużej patelni ponownie rozgrzewamy mocno olej. Gdy będzie skwierczał dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a za chwilę mięso (jeśli używamy). Solimy. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy najtwardsze warzywa (np.: marchewka, kalafior). Ja tym razem użyłam samych warzyw. Cały czas mieszając, dodając stopniowo miększe warzywa i pokrojoną dymkę. Jeśli używamy warzyw mrożonych, nie musimy ich rozmrażać pod warunkiem, że dodajemy je partiami (musi się smażyć, a nie gotować). Omlet kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Ugotowany ryż odcedzamy i wsypujemy na wok. Polewamy całość sosem stworzonym z 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oleju sezamowego, chili, imbiru, cukru i wyciśniętych czosnków. Mieszamy całość. Smażony ryż posypujemy sezamem i od razu podajemy.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Ryż smażony po kantońsku

  1. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Świetny przepis, prosty i tani, z chęcią z niego skorzystam. Akurat mam w domu olej sezamowy i sos sojowy;)

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Obłędne. Muszę zapamiętać i zrobić:)

  3. Fajny przepis, już myślę co można dodać i jakie kombinacje by mi smakowały.

  4. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    prosty i smaczny sposób na dobry obiad:)
    i inny patent na rybkę, bo zazwyczaj jem kurczaka:P

  5. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Super sprawa. Lubię takie żarło, a że ryż i warzywa dają możliwości, to można tworzyć. Mnie jednak zaintrygował ten omlecik, jako dodatek 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Nati, czekałam na ten przepis 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam takie dania! 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Wygląda wspaniale. To moje ulubione danie “kryzysowe” 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Tani, prosty i smaczny ! Bardzo przyzwoite danie 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Prezentuje się znakomicie. 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku TRZY CYTRYNY napisał/a:

    Super pomysł, podoba mi się. Mam woka od 2 miesięcy i jeszcze za bardzo go nie użyłam. Lubię Twojego bloga Natalia, przepisy są niestandardowe.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Mój dział orientalny jeszcze jest słabo rozbudowany, ale na pewno uzupełnię go o nowe dania z woka.

  12. Natalia - Poezja Smaku Galantyna.pl napisał/a:

    Taki kolorowy, wiosenny muszę oczy nacieszyć:)

  13. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Kolorowo i zdrowo ! Pychota

  14. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pysznie…kolorowo i zdrowo :)!

  15. Od kiedy skończyłam podróżować po Azji w codziennej diecie polskiej strasznie brakuje mi ryżu. Uwielbiam szybko przesmażony ryż z dodatkami. Mój ulubiony to chyba tajska wersja z galangalem, liśćmi kafir i owocami morza. Oczywiście Twój po kantońsku też bardzo chętnie, szczególnie że ma jeden z moich ulubionych składników- krewetki!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ta tajska wersja brzmi bardzo smakowicie! Chętnie bym spróbowała, niestety galangal musiałabym zastąpić imbirem, a liście kafiru mam tylko suszone 🙁 Zazdroszczę próbowania takich smaków w Azji 😉

  16. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Wpadam na obiad 😀

  17. Natalia - Poezja Smaku jedi napisał/a:

    Danie super przepis prosty . Czasami zamiast kurkumy dodaje ostrej papryki . Mój syn nie zawsze ma smak na sos sojowy ale można koncentratem pomidorowym zastąpić

  18. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    zawsze mnie kuszą patelnie pełne smaków i kolorów, ale nie miałam odwagi jeszcze takiego czegoś przygotować ;/

  19. Natalia - Poezja Smaku N. napisał/a:

    http://sprawdzamyprzepisy.blogspot.com/2014/11/ryz-smazony-po-kantonsku.html

    Często robię coś z Twojego bloga, tym razem zrobiłam taki oto ryż;)

  20. Natalia - Poezja Smaku Bahus napisał/a:

    Zawsze robię jak zostaje mi ryż z curry z poprzedniego dnia… Dzięki za przepis… Pozdrawiam B.

  21. Natalia - Poezja Smaku Monica napisał/a:

    Bardzo smacznie wyszło. Będę wracać do przepisu.
    Pozdrawiam!

  22. Natalia - Poezja Smaku aga napisał/a:

    Przepyszne !! dzięki za przepis

  23. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam według Pani przepisu. Genialne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)