Ciężko zadowolić mięsożercę w upał. Tym bardziej, gdy podczas wysokich temperatur wyjątkowo nie chce się nam „stać przy garach”. To proste i szybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania – wygrywa z pizzą na telefon, choć nie oszukujemy się – fasolka szparagowa z mięsem mielonym to wyjątkowo proste smaki. Danie nie odkrywa Ameryki, ale u mnie bardzo smakuje – a ja cenię je za prostotę. Tym bardziej jak mam pyszną fasolkę prosto z ogródka, za którą dziękuję moim sąsiadom. Takie spaghetti bolognese po polsku. Ja podaję danie samodzielnie, ale na większy głód super sprawdzi się w towarzystwie ziemniaczków i mizerii.
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym:
- 500 g żółtej fasolki szparagowej
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego
- 400 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- szczypta mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- garść natki pietruszki do posypania
- sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier
Fasolkę przebieramy, płuczemy i odcinamy końcówkę z łodyżką. Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (lub al dente – tak jak lubicie) – fasolka gotuje się w zależności od świeżości od 7 do 15 minut – najlepiej próbować co jakiś czas. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy lub wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę 1-2 minuty, aż będzie szklista. Dodajemy mięso mielone. Delikatnie solimy, pieprzymy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając łopatką, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy czosnek i wlewamy krojone pomidory. Przyprawiamy suszoną bazylią, słodką i ostrą papryką. Jeśli mamy w domu, możemy dodać odrobinę octu balsamicznego i kminu (kuminu). Gdy sos się zagotuje, próbujemy i doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Wkładamy odlaną, ugotowaną fasolkę. Mieszamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Danie wygląda bardzo apetycznie. Muszę przyrządzić taką fasolkę.
O kurczę, jaki miks :O Lubię mięso, lubię fasolkę… no i pomidory też lubię. Brzmi jak coś do wypróbowania 😀
Fajny pomysł, zwłaszcza, gdy chcemy ograniczyć ziemniaki, makarony, itp.
Zrobione <3
Pyszne jak wszystko z Twojego bloga. Ogromnie się cieszę, że jesteś, bo muszę przyznać, że to jedyna strona, która mi odpowiada 🙂
Dołączam do Twojego instagrama i kontynuuje wyzwania kulinarne. Teraz dla równowagi może spróbuje wypieków 🙂
Zrobione <3
Pyszne jak wszystko z Twojego bloga. Ogromnie się cieszę, że jesteś, bo przyznam szczerze, że to jedyna strona która mi odpowiada 🙂
Dołączam do instagrama i kontynuuje wyzwania kulinarne. Dla równowagi może teraz czas na jakieś wypieki 🙂
Ale mi miło! To teraz czekam na pierwszy wypiek – trzymam kciuki mooooocno! :)))
Świetny przepis 🙂 ja fasolkę szparagową przyrządzałam tradycyjnie z masłem i bułką. Wczoraj wypróbowałam przepis z mięsem mielonym i jestem pozytywnie zaskoczona. Danie jest łatwe do przygotowania, a przy tym przepyszne. Mięso nadaje intensywny smak. Ja podałam danie z mizerią i ziemniakami, ale myślę, że sprawdzi się również jako samodzielne danie 🙂
Danie wygląda przepysznie
Uwielbiam takie przepisy
Wypróbowałam na obiad w sobotę, smakowało rodzinie. Cieszę się, że mamy nowe danie warzywno-mięsne.