Ciężko zadowolić mięsożercę w upał. Tym bardziej, gdy podczas wysokich temperatur wyjątkowo nie chce się nam „stać przy garach”. To proste i szybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania – wygrywa z pizzą na telefon, choć nie oszukujemy się – fasolka szparagowa z mięsem mielonym to wyjątkowo proste smaki. Danie nie odkrywa Ameryki, ale u mnie bardzo smakuje – a ja cenię je za prostotę. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 2Tym bardziej jak mam pyszną fasolkę prosto z ogródka, za którą dziękuję moim sąsiadom. Takie spaghetti bolognese po polsku. Ja podaję danie samodzielnie, ale na większy głód super sprawdzi się w towarzystwie ziemniaczków i mizerii.

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym:

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • 400 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • garść natki pietruszki do posypania
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier

Fasolkę przebieramy, płuczemy i odcinamy końcówkę z łodyżką. Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (lub al dente – tak jak lubicie) – fasolka gotuje się w zależności od świeżości od 7 do 15 minut – najlepiej próbować co jakiś czas. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy lub wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę 1-2 minuty, aż będzie szklista. Dodajemy mięso mielone. Delikatnie solimy, pieprzymy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając łopatką, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy czosnek i wlewamy krojone pomidory. Przyprawiamy suszoną bazylią, słodką i ostrą papryką. Jeśli mamy w domu, możemy dodać odrobinę octu balsamicznego i kminu (kuminu). Gdy sos się zagotuje, próbujemy i doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Wkładamy odlaną, ugotowaną fasolkę. Mieszamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 3

Fasolka z mięsem mielonym - pomysł na obiad

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!