Nieskomplikowany, szybki obiad w orientalnym stylu. Orzeźwiający i lekki limonkowy kurczak oraz sycący, smażony ryż stanowią zgrany duet. Możemy serwować go z fasolką szparagową, ogórkami lub bez innych dodatków. Możemy też urozmaicać danie, dodając do marynaty egzotyczne przyprawy: trawę cytrynową, chili czy zastępując tymianek kolendrą. Przyznam, że kurczak gości ostatnio u nas rzadko, jednak w takim wyrazistym wydaniu smakował doskonale.
Kurczak limonkowy:
- 1 podwójna pierś z kurczaka lub 4 sznycle z indyka
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Smażony ryż:
- 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
- 2 łyżki oleju
- 1 nieduża cebula
- ½ szklanki mrożonego groszku
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
- sól
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Dzielimy na pojedyncze piersi, a następnie jeszcze każdą dwa razy wzdłuż, tak aby wyszło łącznie 6 podłużnych kawałków. Każdą porcję lekko rozbijamy tłuczkiem. Możemy użyć także gotowych sznycli. Mięso bardzo lekko solimy (w marynacie będzie sos sojowy) i odkładamy. Przygotowujemy sos. Sok z połowy limonki łączymy z miodem, sosem sojowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz suszonym tymiankiem i imbirem. Dokładnie, energicznie mieszamy. Wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy i zostawiamy na 10-20 minut (nie dłużej).
W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu lub minutę krócej w osolonym wrzątku. Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dosypujemy czarnuszkę/sezam, mrożony groszek i podsmażamy razem, aż groszek się całkowicie rozmrozi. Wsypujemy ugotowany ryż. Skrapiamy w wielu miejscach sokiem z limonki i podsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Smażymy kurczaka (resztek sosu nie wylewamy), na dość dużym ogniu przez ok. 5 minut często obracając. Wlewamy resztkę marynaty na patelnię i gotujemy wraz z mięsem, aż sos się lekko zagęści. Od razu podajemy, wraz ze smażonym ryżem i fasolką szparagową lub prostą sałatką z ogórka.


bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. mniam!
Ja bardzo często robię kurczaka cytrynowego, więc dość blisko tej wersji. Dużo bardziej jednak zaciekawił mnie ten ryż, którego na pewno spróbuję 🙂
Błyskawicznie i pysznie! Zapisuję — na pewno pojawi się na stole niebawem <3
Pyszne danie i ciekawe połączenia smaków 🙂 na pewno spróbuję jeszcze nie raz 🙂
OMG! Już wiem co będzie jutro na obiad 😀 Zrobię chłopakowi pyszniutki obiadek z okazji dnia chłopaka, kupię mu jeszcze jego ulubioną perełkę i będzie przeszczęśliwy.
Moja zona przepysznie gotuje nie tylko na dzień chłopaka
Nigdy nie jadłam kurczaka w takim wydaniu. 🙂