Makaron z kurkami to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Cebula, kurki, chlust wina, śmietana i natka pietruszki – nic więcej do makaronu nie potrzeba. A może jednak? Tym razem zrobiłam makaron „na bogato”. Z polędwiczką, cukinią oraz pomidorkami danie zupełnie się zmieniło i jest to połączenie do którego będę wracać. Delikatna polędwiczka świetnie pasuje do makaronu, a bardzo rzadko wykorzystuje się ją w ten sposób. Trochę prosto, trochę wykwintnie, trochę szybko. Jak dla mnie idealnie na ten jesienny czas.

Makaron z polędwiczką i kurkamiMakaron z polędwiczką i kurkami:

  • 350 g makaronu typu tagliatelle lub pappardelle (ja użyłam świeżego)
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
  • ok. 300 g kurek (ewentualnie pieczarek poza sezonem)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia lub pół średniej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml białego wytrawnego wina (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub bursztynu + ewentualnie do posypania
  • ok. 3 łyżki masła
  • garść natki pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błon (ja kupiłam już oczyszczoną). Kroimy na 1,5 cm plastry i lekko oprószamy solą oraz pieprzem. Kurki płuczemy z piasku, większe sztuki kroimy na mniejsze części. Pomidorki przepołowiamy, cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy na niezbyt grube plasterki, a następnie każdy plasterek na cztery części.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wkładamy plastry polędwiczek (na 2-3 tury). Smażymy po ok. 1 –  1,5 minuty z każdej strony i zdejmujemy na talerz. Na patelnię dorzucamy jeszcze łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż zbierze wszystko co przywarło do patelni z polędwiczek, często mieszając. Wyciskamy ząbek czosnku. Gdy cebula będzie szklista, wrzucamy kurki. Smażymy przez 2-3 minuty po czym dodajemy cukinię. Smażymy kolejne 3 minuty w międzyczasie wstawiając wrzątek na makaron, który gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do kurek i cukinii wlewamy wino. Gdy się zagotuje, odczekujemy ok. minutę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy pomidorki i parmezan (dodajemy także sok z cytryny, jeśli nie używaliśmy wina). Mieszamy, zagotowujemy całość i wkładamy podsmażoną polędwiczkę. Gotujemy ok. 2-3 minuty (nie dłużej bo mięso będzie twardnieć). W międzyczasie odlewamy makaron i siekamy pietruszkę. Łączymy sos ze świeżo ugotowanym makaronem i natką. Od razu podajemy. Możemy posypać dojrzewającym serem.

Makaron z polędwiczką i kurkami

Makaron z polędwiczką i kurkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!