W upalne lato najlepiej smakują dania lekkie i orzeźwiające. Ten makaron ze świeżym, cytrynowym sosem to mój letni comfort food. Dzięki Alicji z WeganNerd nauczyłam się zagęszczać cytrynowy sos cukinią, zaś reszta dania to mój pomysł na włoskie pasta al limone – z dodatkiem wędzonego łososia i pomidorków cherry. Możecie użyć do tego dania dowolnego makaronu – niezależnie od kształtu, najlepiej będzie pasował makaron świeży (można go kupić w coraz większej ilości sklepów). Warto czasem przygotować makaron samodzielnie – wbrew pozorom nie jest to trudne, a smak włoskich wakacji będzie wtedy najintensywniejszy. Sos starcza 3-4 porcje.
Słoneczny makaron cytrynowy z wędzonym łososiem i pomidorkami:
- 300-400 g dowolnego makaronu
- 80 ml wody z gotowania makaronu
- 100 g łososia wędzonego na gorąco
- 100 g pomidorków cherry – czerwonych lub żółtych
- 1 żółta cukinia o wadze ok. 300-350 g*
- skórka otarta z jednej cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- po szczypcie kurkumy i gałki muszkatołowej
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- świeże listki bazylii
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cukinię na średnim ogniu, często mieszając, aż nieco zmięknie (ok. 4-5 minut). Delikatnie solimy. Przekładamy cukinię do wysokiego pojemnika. dodajemy do niej sok i skórkę otartą z cytryny, parmezan, śmietankę, przyprawy: po szczypcie kurkumy i gałki, sól oraz pieprz – blendujemy na gładko.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – gdy robimy go sami gotujemy go ok. 3 minut w osolonym wrzątku. Podczas gotowania makaronu podbieramy pół filiżanki wody z gotowania i wlewamy do cukiniowego sosu – jeszcze raz krótko blendujemy lub mieszamy.
Na patelni po cukinii dodajemy kolejną łyżkę oliwy i podsmażamy łososia z pomidorkami cherry. Zalewamy go gotowym sosem cukiniowym i podgrzewamy do momentu zagotowania. Przelewamy zawartość patelni do ugotowanego i odcedzonego makaronu. Mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem.
PS: Do dania można użyć cukinii zielonej – nie uzyskamy jednak pięknego, żółtego koloru. Warto wtedy pominąć kurkumę w składzie, a do miksowania dodać pęczek bazylii – sos będzie zielony i również idealnie będzie się komponował
Przepis na domowy makaron: Proporcje na makaron bardzo łatwo zapamiętać. Na każde 100 g mąki przypada 1 jajko i pół łyżeczki oliwy z oliwek. Do ciasta dodajemy też zawsze dużą szczyptę soli.
Łosoś w sosie cytrynowym z dodatkiem rozmarynu to aromatyczna propozycja. Filet (200 g) natrzyj solą, pieprzem i piecz w folii w 190°C przez 15 minut z gałązkami rozmarynu. Sos przygotuj, mieszając sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżeczkę miodu i posiekany rozmaryn. Podgrzewaj 3 minuty. Podawaj z kaszą pęczak i grillowanym bakłażanem. Łosoś dostarcza witaminy A i ma ok. 200 kcal/100 g. Rozmaryn podkreśla smak ryby i dodaje ziołowego aromatu. Upewnij się, że ryba jest wilgotna w środku. Danie posyp natką pietruszki. To przepis na kolację w 25 minut, idealny na rodzinny obiad. Serwuj z wodą z cytryną.