Idealne burgery można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości wołowina. Co zrobić, aby się wyróżniały? Przygotować burgery w czarnej bułce! Nawet jeśli nie przepadacie za sztucznymi barwnikami, ten przepis jest dla Was. Wykorzystujemy bowiem składnik, który zapewne wielu z Was ma nawet w domu. Barwiącym na czarno sekretem czarnych bułek jest… węgiel aktywowany z apteki! (tak, dokładnie ten, który ceniony jest na dolegliwości żołądkowe, reguluje pracę jelit oraz wiąże toksyny). Tym razem nie proponuję zastosowania leczniczego, lecz wykorzystamy jego właściwości barwiące. Ja użyłam węgla w kapsułkach (jest znacznie wygodniejszy), ale można też zetrzeć na proszek tabletki (uwaga, brudzą). Jeśli nie zależy Wam na kolorze – można pominąć węgiel i postępować zgodnie z przepisem – burgery wychodzą pierwsza klasa – my uwielbiamy je robić.

Burgery (4-6 sztuk*):

  • 800 g mielonej wołowiny (ja zazwyczaj używam z antrykotu – można poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym)
  • 2 łyżki korzennego sosu Worcestershire
  • 1 pełna łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół szklanki zimnej wody lub bulionu
  • sól, młotkowany pieprz z kolendrą lub grubo mielony pieprz + roztarte ziarna kolendry
  • dodatkowo: majonez, ulubiona sałata, pomidor, ser, cebula, sos bbq, ogórki konserwowe lub awokado

Czarne bułki:

  • 280 g mąki pszennej typ 500-550 (2 szklanki)
  • 7-8g suszonych drożdży instant (1 opakowanie)
  • 5-6 kapsułek/tabletek węgla aktywowanego (leczniczego)
  • 125 ml lekko ciepłego mleka (pół szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g miękkiego masła
  • sezam do posypania

Czarne bułki: Do misy miksera lub dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, węgiel aktywowany, cukier i sól. Dolewamy mleko, jajko i zaczynamy wyrabiać/miksować z hakiem, dodając stopniowo miękkie masło. Robot zagniecie bułeczki w ok. 5 minut – wtedy ciasto zacznie odchodzić od miski, zagniatnie ręczne potrwa ok. 10 minut. Zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. Potem z ciasta formujemy 6 bułeczek (lub 4 bardzo duże) i dość mocno spłaszczamy dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na kolejne 40-50 minut do wyrośnięcia (ja nagrzewam piekarnik do 30°C, wyłączam i chowam). Potem smarujemy mlekiem lub mlekiem z rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Pieczemy ok. 18-20 minut. Gdy wystygną, przekrawamy na połówki.

Burgery: Do mięsa dodajemy sos Worcestershire, musztardę dijon, wędzoną paprykę, oraz przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Wlewamy wodę lub  bulion i wyrabiamy ręką do połączenia składników. Formujemy dłonią 6 burgerów (lub 4 bardzo duże), spłaszczamy i chowamy do lodówki. Gdy mamy gotowe bułki, wyjmujemy burgery z lodówki i smażymy na patelni lekko spryskanej olejem przez ok. 4 minuty z każdej strony (jak robimy 4 sztuki lub chcemy burgery dobrze wysmażone, warto wstawić je po smażeniu na ok. 5-6 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika). Gdy chcemy uzyskać cheeseburgery, kładziemy na wierzchu plasterek sera cheddar, po przekręceniu burgerów na drugą stronę smażenia (lub gdy wstawiamy je do piekarnika). W piekarniku możemy jednocześnie ztostować przekrojone bułki.

Jedną stronę bułki (ja wkładam połówki przed podaniem na ok. 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 200°C, ale mogą być też podane świeże) smarujemy obficie majonezem – drugą bułkę – sosem bbq lub musztardą. Układamy burgera i ulubione składniki. Burgery w czarnej bułce nie muszą być oczywiście z wołowiną – świetnie sprawdzi się w nich także panierowany kurczak lub wegetariańskie haloumi czy panierowane boczniaki.

*możecie zrobić naprawdę duże i grube cztery burgery po 200 g mięsa – ja robię z tego przepisu zazwyczaj sześć

Amerykańskie, soczyste burgery w czarnej bułce

Najlepsze soczyste burgery w czarnej bułce

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!