Kategorie

Rodzinny obiad

Dorsz w pomidorach

Dorsz w pomidorach z tapenadą

Prosto i szybko, a jednocześnie smacznie i zdrowo – to moje ulubione podsumowanie idealnego obiadu. Dorsz w pomidorach to danie, które uda nam się przygotować w mniej niż pół godziny. Możemy podawać go z ryżem, kuskusem czy makaronem. Do dorsza…

Czytaj dalej
Łosoś z salsą mango i kokosowym ryżem - najlepszy

Łosoś z salsą mango i kokosowym ryżem

Ostatnio moje myśli coraz częściej krążą wokół grilla i potraw z niego. Planujemy w przyszłości zakupić sprzęt, tymczasem korzystam z patelni grillowej. Obiad przygotowany w taki sposób i jedzony na świeżym powietrzu ma swój niepodważalny urok. Na grillu ląduje u…

Czytaj dalej
Polędwiczka na puree z selera z ajvarem w szynce parmenskiej

Polędwiczka z ajvarem na puree z selera

Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięczne do przyrządzania, lecz często wychodzą zbyt suche. Jest na to jednak patent – zawinięte w szynkę dojrzewającą nie wysuszą się tak łatwo, a odpoczywanie po upieczeniu sprawi, że cała wilgoć pozostanie w mięsie. Tak przyrządzone…

Czytaj dalej
Proste pesto ziołowe

Spaghetti z prostym pesto ziołowym i serkiem Almette

Większość z nas spędza teraz czas w domach. To doskonały okres, aby nauczyć się nowych przepisów i spędzić ten czas z przyjemnością. Gdy skontaktował się ze mną przesympatyczny David Gaboriaud (z którym poznaliśmy się podczas wypadu na Dolny Śląsk) z propozycją…

Czytaj dalej
Kotleciki ryżowe z łososiem

Kotleciki ryżowe z łososiem

Piszę tego posta w czasie początków pandemii koronawirusa. W sklepach powoli znika mąka, makaron i ryż. Zdecydowanie warto zaopatrywać się w małych sklepikach zamiast wielkich marketach – tam wszystkiego jest pod dostatkiem. Jak już zdobyliśmy ryż, warto przyrządzić z niego…

Czytaj dalej
Spaghetti bolognese - najlepszy przepis

Spaghetti bolognese – najlepszy przepis

Spaghetti bolognese (bolońskie) wydaje się być dla wielu osób kwintesencją włoskiej kuchni. To wszak jedno z najpopularniejszych na świecie włoskich dań. To dość złudne, ponieważ w Bolonii nie uświadczymy przyjemności jedzenia go. Ba! Żaden szanujący się Włoch nie poda makaronu…

Czytaj dalej
Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek - wegetariańskie

Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek

Gdy nadchodzi mnie ochota na bezmięsny, wegetariański obiad zazwyczaj w pierwszej kolejności myślę o warzywach. A w roli głównej świetnie sprawdza się przecież swojska kasza. Zamiast mięsa mielonego możemy użyć właśnie kaszy gryczanej, by uzyskać treściwe i smaczne kotlety na…

Czytaj dalej
Schab w sosie chrzanowym - pyszny

Schab w sosie chrzanowym

Uroczysty obiad dla rodziny to zawsze wyzwanie. Ten lubi to, ten tamto, a niektóre gusta ciężko zaspokoić równocześnie. Ja wtedy stawiam na coś prostego i klasycznego. Gospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy…

Czytaj dalej
Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem 7

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem

Ach jak ja lubię ten sos – rozgrzewający, treściwy, pełen smaków i aromatów. Zawsze wyjadam podczas przygotowań. Zimowy sos śmietanowo-czosnkowy idealnie łączy się z łososiem. Dodatek kremowego serka i parmezanu sprawia, że to prawdziwy comfort food. Za to suszone pomidory…

Czytaj dalej
Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach w majonezowym sosie to proste danie “jednogarnkowe”. Wszystko piecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża…

Czytaj dalej
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób

Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób

Jak przygotować wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób? Nie jest to takie trudne! W dzisiejszym wpisie mam dla Was gotowe menu, które możecie wykorzystać przygotowując niedzielny obiad dla rodziny, zapraszając przyjaciół na przyjęcie lub organizując odświętny imieninowy obiad. Użyte składniki są…

Czytaj dalej
Zapiekanka pasterska z batatami - góra

Zapiekanka pasterska z batatami

Zapiekanka pasterska (wiejska) to typowo mięsne danie. Można ją przygotować z ziemniakami, ale fantastyczna jest z dodatkiem słodkawych batatów (za to przyprawionych na lekko ostro). Wbrew pozorom w daniu przemycamy bardzo dużo warzyw – pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę i oczywiście…

Czytaj dalej
Zamknij