Kategorie

Rodzinny obiad

Kacze udka w czerwonym winie

Kacze udka w czerwonym winie

W Polsce rządzą kurczaki, wieprzowina i ewentualnie wołowina. Kaczka uchodzi bardziej za danie restauracyjne. Może dlatego, że wiele osób uważa, że jest trudna do przygotowania? Smak kaczych udek bije na głowę tych z kurczaka, a mimo to przygotowuje się je…

Czytaj dalej
Gozleme - pyszna przekąska z patelni

Gozleme – pyszna przekąska z patelni

Gozleme to pyszna przekąska z patelni, którą spotkamy w wielu tureckich barach i straganach. Można śmiało o nim powiedzieć, że jest lokalnym street-foodem. Chlebki różnią się kształtem i nadzieniem. Łączy je to, że są uzależniające! Cienkie ciasto jest bardzo chrupiące,…

Czytaj dalej
Kotlety mielone z piersi kaczki - delikatne

Kotlety mielone z piersi kaczki

Piersi z kaczki to część wręcz wykwintna – mało kto zdecydowałby się je zmielić. A jednak! Kotlety mielone przygotowane z kaczych piersi są wyjątkowo soczyste i delikatne. To zasługa kaczego smalcu zawartego w skórze. Robimy je w zasadzie identycznie jak…

Czytaj dalej
Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami

Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami

Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami to prawdziwy comfort food. Mięciutka wołowina, aromatyczny sos i chrupiące ziemniaczki. Cudownie rozgrzewająca i pyszna – idealna na zimowe dni. Nie jest co prawda błyskawiczna – musimy się trochę nakroić, ale nie ma też w niej…

Czytaj dalej

Łosoś w pomarańczach

Pomarańcze nigdy nie smakują tak dobrze, jak w grudniu. Na zmianę z mandarynkami zajadamy się nimi całe Święta. Wiecie, że te słodko-kwaśne cytrusy idealnie łączą się z rybami? Łosoś w pomarańczach z suszoną żurawiną to danie bardzo proste, a jednocześnie…

Czytaj dalej
Żeberka na kiszonej kapuście z grzybami

Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście

Zapach, smak – uruchamiają wspomnienia. Smak żeberek kojarzy mi się zawsze z domowym, rodzinnym obiadem, zaś duszona kapusta to dla mnie smak świąt. Nic dziwnego, że tytułowa potrawa jest idealna właśnie na grudniowy obiad – nawet ten świąteczny. Najlepsze żeberka…

Czytaj dalej
Łosoś na puree kalafiorowo-orzechowym z pestkami granata 6

Łosoś na puree kalafiorowo-orzechowym z pestkami granatu

Właśnie mija sześć lat od mojej gruzińskiej przygody. Chętnie bym wróciła do tego kraju. Gruzja kojarzy mi się z gościnnością, winem, fascynującą historią, pysznym jedzeniem i… estragonem. Jest tam dodawany niemal do wszystkiego, a najpopularniejszym napojem wcale nie jest cola,…

Czytaj dalej
Makaron z sosem z pieczonych warzyw 1

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Ten przepis doceni każdy zapracowany. Jest bardzo prosty, w miarę szybki, a w zamian dostajemy pyszne danie dla czterech osób z dodatkową, kolejną porcją na obiad innego dnia (sosu wychodzi podwójna ilość). Makaron z sosem z pieczonych warzyw nadaje się…

Czytaj dalej
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym - domowe nuggesty

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to danie, jakie pamiętam z czasów studenckich. Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką…

Czytaj dalej
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 2

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Ciężko zadowolić mięsożercę w upał. Tym bardziej, gdy podczas wysokich temperatur wyjątkowo nie chce się nam „stać przy garach”. To proste i szybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania –…

Czytaj dalej
Sznycle z indyka w sosie paprykowym 4

Sznycle z indyka w sosie paprykowym

Sznycle z indyka w sosie paprykowym (który jest wyjątkowo łagodny i kremowy) powinny przypaść do gustu szczególnie dzieciom. Ale także rodzicom – taki obiad jest wyjątkowo prosty i szybki do przygotowania oraz odgrzania. Sznycle możemy podawać z ziemniakami, kluskami czy…

Czytaj dalej
Zamknij