Krem czekoladowy z kaszy jaglanejKrem czekoladowy, taki jak np. nutella, jest chyba w większości domów. Kochają go szczególnie dzieci. Na blogu My man’s kitchen znalazłam świetną propozycję takiego kremu czekoladowo-orzechowego, który można samodzielnie łatwo i szybko przygotować z… kaszy jaglanej! Taka wersja jest dużo zdrowsza i świetnie nadaje się na śniadanie. Kasza jaglana i kakao dostarczają dużo żelaza. Nie ma też żadnej chemii i konserwantów. Krem na jaglance jest bardzo smaczny, zajadałam się nim. Można nim smarować kanapki, naleśniki, pancakes’y, ciasta lub po prostu bezkarnie podjadać.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki odtłuszczonego, ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mleka (170 ml)
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich (można pominąć)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (może być zbożówka lub można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ok. 2 łyżki miodu, cukru trzcinowego lub stewii (ilość wg uznania)

W rondelku podgrzewamy 2 szklanki wody wraz z solą. Gdy będzie wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut od momentu ponownego zagotowania się wody. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na ok. 30 minut do napęcznienia. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy wraz z mlekiem. Następnie dodajemy kakao, masło orzechowe, rozpuszczoną czekoladę, orzechy, kawę i sok z cytryny. Ponownie miksujemy. Dosładzamy miodem, cukrem lub stewią – wg uznania, krem nie powinien być jednak zbyt słodki. Miksujemy ostatni raz. Przechowujemy w lodówce. Wychodzi dwa duże słoiki lub cztery mniejsze. Najlepiej zużyć w ciągu 7 dni.

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych