Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Krem czekoladowy z kaszy jaglanejKrem czekoladowy, taki jak np. nutella, jest chyba w większości domów. Kochają go szczególnie dzieci. Na blogu My man’s kitchen znalazłam świetną propozycję takiego kremu czekoladowo-orzechowego, który można samodzielnie łatwo i szybko przygotować z… kaszy jaglanej! Taka wersja jest dużo zdrowsza i świetnie nadaje się na śniadanie. Kasza jaglana i kakao dostarczają dużo żelaza. Nie ma też żadnej chemii i konserwantów. Krem na jaglance jest bardzo smaczny, zajadałam się nim. Można nim smarować kanapki, naleśniki, pancakes’y, ciasta lub po prostu bezkarnie podjadać.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki odtłuszczonego, ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mleka (170 ml)
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich (można pominąć)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (może być zbożówka lub można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ok. 2 łyżki miodu, cukru trzcinowego lub stewii (ilość wg uznania)

W rondelku podgrzewamy 2 szklanki wody wraz z solą. Gdy będzie wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut od momentu ponownego zagotowania się wody. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na ok. 30 minut do napęcznienia. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy wraz z mlekiem. Następnie dodajemy kakao, masło orzechowe, rozpuszczoną czekoladę, orzechy, kawę i sok z cytryny. Ponownie miksujemy. Dosładzamy miodem, cukrem lub stewią – wg uznania, krem nie powinien być jednak zbyt słodki. Miksujemy ostatni raz. Przechowujemy w lodówce. Wychodzi dwa duże słoiki lub cztery mniejsze. Najlepiej zużyć w ciągu 7 dni.

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

69 Odpowiedzi na Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Oj ja nie wiem, czy Nutellę kochają tylko dzieci. 😉 Mój brat (lat 28) potrafi zjeść wielki słoik w tydzień, taki uzależniony. Ja np. już za kremami czekoladowymi nie przepadam, ale za masło orzechowe dam się zawsze pokroić.. :))

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    bardzo ciekawy ten dodatek kaszy jaglanej. Widziałam różne kremy czekoladowo-orzechowe, nawet jakiś przepis zapisałam, ale ten intryguje!:) i do tego jest szybki w wykonaniu – najdłużej to chyba kaszę się gotuje 😛

  3. Natalia - Poezja Smaku whiness napisał/a:

    Prezentuje się obłędnie. Ja też dziś kombinowałam z kaszą jaglaną i również byłam zachwycona. Twój przepis jest następny w kolejce do zrobienia, wyobrażam sobie smak tego kremu 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Mary napisał/a:

    Nutella z kaszą jaglaną – tego jeszcze nie było! Koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda zdecydowanie na warte grzechu…
    Pozdrawiam:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Podoba mi się…. Wyszedł Ci taki aksamitny 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Zdumiewająco aksamitny krem, bardzo apetycznie wygląda 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Dla mnie ABSOLUTNY jaglany HIT! 🙂

  8. jaki rewelacyjne pomysł, muszę koniecznie wypróbować, bo wygląda niesamowicie apetycznie:)

  9. Natalia - Poezja Smaku madlene17 napisał/a:

    Aż nie wierzę…:) Tyle dobroci i to z kaszy:)

  10. Natalia - Poezja Smaku MiZu napisał/a:

    smakowity pomysł:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Bardzo fajny krem! I zdrowy, czego nie da się powiedzieć o N 😉

  12. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    Ciekawa jestem jak to smakuje…:D Do wypróbowania. Zapisuję!

  13. ta kasza jaglana jest niesamowita!:)

  14. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    świetny przepis 🙂 muszę kiedyś zrobić!

  15. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ej,ej-jesteś moim mistrzem! Zaraz próbuję go robić, cuuudo 😀

  16. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Piękne zdjęcie! Pysznie i zdrowo….super:)

  17. Przepis świetny – zapisuję do wypróbowania! 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Świetny jest ten przepis na pewno kiedyś wypróbuje 😀

  19. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ale czad! Zapisuję 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Zakalec napisał/a:

    super pomysł! bardzo lubię kaszę jaglaną!

  21. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    Fajny pomysł z tą kaszką i na pewno wypróbuję ale mam pytanie czy ten kremik nadaje się do przełożenia ciasta?

  22. Natalia - Poezja Smaku Marta- Taste Eat napisał/a:

    Świetny pomysł, koniecznie muszę go wypróbować! Bardzo ciekawa jestem tego smaku:), Pozdrawiam:)

  23. Natalia - Poezja Smaku siergiejska napisał/a:

    zakochałam się w kaszy jaglanej! 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku zauberi napisał/a:

    Przed chwilą zrobiłam i mam dwie uwagi, nie wiem czy to zależy od kaszy ale moja kasza wciąż po tych 5 minutach gotowania i 50 pęcznienia wciąż była twarda :/, na przyszłość więc chyba pogotuję dłużej, druga uwaga: jak dla mnie krem jest za bardzo słony, ilość soli zmniejszyłabym przynajmniej o połowę, dałam też mniej mleka a krem jest w konsystencji nutellowy. Poza tym całkiem smaczny 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku tiutes napisał/a:

    Przed chwilką zrobiłam ten pyszny kremik. Troszkę za dużo soli (dodałam płaska łyżeczkę), najlepiej nie solić chyba w ogóle wody, ponieważ samo masło orzechowe jest dość słone. Dla mnie było troszkę przy gęste wyszło, więc dodałam więcej mleka. Dołożyłam również o 2 łyżki więcej kakao, bo lubię taki mocniejszy smak. Kasza wyszła doskonała, ale gotowałam ją 10 min. i potem przykryłam na 30 min. Miałam problem z blenderem stojącym, ponieważ kasza tylko w połowie mi się mieliła, a reszta ni rusz…..stała w miejscu. Co chwila łyżką pomagałam jej troszkę, ale trzymała się ostro i nie chciała się zblendować jak trzeba, więc przełożyłam ją do miski i resztę już dokończyłam ręcznym blenderem. Konsystencja nie wyszła taka idealna jak na zdjęciu, Troszkę widać delikatne grudki, ale to nie przeszkadza w ogóle. Smak pyszny! Dzieci zachwycone. Wszyscy się właśnie zajadamy 😀 Dzięki za wspaniały przepis!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Super, dzięki za uwagi, chyba rzeczywiście zmniejszę ilość soli w przepisie – choć u mnie nie było zbyt słone bo dałam domowe masło orzechowe. Ja blendowałam ręcznym blenderem – kaszka zmieliła się od razu i była gęsta. Cieszę się, że krem smakował 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku Joanna napisał/a:

    Krem wyszedł wspaniały! Nie tak aksamitny jak na zdjęciu, ale to przez brak odpowiedniego sprzętu. Przy jego wykonaniu w całym domu pachniało orzeszkami. Moje 3-letnie bliźniaki (i mąż też) rzucili się na krem z ogromnym apetytem, choć to mega wybredziuchy;) A ja się cieszę, że podaje im smaczną i przede wszystkim zdrową alternatywę markowych, dobrze wszystkim znanych kremów czekoladowych. Dziękuje za ten pyszny przepis. Zostaje już na stale z naszą rodziną. Pozdrawiam

  27. Natalia - Poezja Smaku Lidia napisał/a:

    A co z pestycydami zawartymi w kaszy jaglanej????????? Czy nikt jej nie płucze w gorącej wodzie przed gotowaniem????? Nie ma o tym wzmianki w przepisie… Więc wszystko zostaje w kaszy… Ze zdrowego pożywienia robi się niestety pestycydowe… Szkoda.
    Ps. Ale na zdjęciu wygląda super. 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Niestety prawda jest taka, że płukanie nawet w gorącej wodzie nie pozwoli się na pozbycie pestycydów, które są dodawane praktycznie do wszystkiego co rośnie. Pamiętaj, że płucząc wypłukujemy także dobre składniki odżywcze. Jedyne rozwiązanie to kupować produkty ekologiczne. A kwestię czy płukać kaszę, czy nie – pozostawiam czytelnikom. Oczywiście wszystko co jemy surowe należy myć bezwzględnie.

  28. Natalia - Poezja Smaku AK napisał/a:

    Powiem szczerze, ze nie wierzylam, ze będzie smaczny jak nutella. Tym bardziej, ze nie jestem fanką kaszy. Ale krem jest rewelacyjny 🙂 nie moge przestac go podjadac, a niedlugo wrócą domownicy i pewnie nic nie zostanie do jutra. Mniam.

  29. Natalia - Poezja Smaku Emi napisał/a:

    Pycha! Smakuje jak czekoladowy krem do tortu. Zamiast cytryny i kawy dodałam orzechowy syrop barmański i to było to!

  30. Natalia - Poezja Smaku Paula napisał/a:

    Ciekawa jestem smaku tego kremu. Czy jest tak dobry jak Nutella? Z drugiej strony na pewno o wiele zdrowszy dla malucha niż Nutella z mnóstwem chemii. Na pewno wypróbuje.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Nie ma się co oszukiwać – nie smakuje jak Nutella – nie ma w sobie dużej ilości tłuszczu i polepszaczy. Choć niektórzy uważają, że taki krem jest nawet smaczniejszy 🙂 Ja mimo, że mam zwykłą nutellę w domu, czasem mam ochotę na smak nutelli z jaglanki. Chyba po prostu trzeba spróbować, aby wyrobić sobie swoje zdanie 🙂 Jedno jest pewne – taka domowa wersja jest znacznie zdrowsza i bogatsza w składniki odżywcze – spokojnie można podać dzieciom na śniadanie.

  31. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Zamierzam zrobić, ale niestety jesteśmy uczuleni na orzechy. Czy pominięcie masła orzechowego w znaczący sposób zmieni krem?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Na pewno zmieni smak, ale można spróbować zrobić i np. dać więcej czekolady lub jakiś inny dodatek smakowy, który lubicie

  32. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Dzięki – spróbuję faktycznie więcej czekolady:-)

  33. Natalia - Poezja Smaku Dżej napisał/a:

    A czy mogłabyś określić wielkość tych słoiczków?? 🙂

  34. Natalia - Poezja Smaku Dżej napisał/a:

    Dzięki! Jako nałogowa “nutelloholiczka” na pewno wypróbuję ten przepis! Już nie mogę się doczekać 🙂

  35. Natalia - Poezja Smaku kitiket napisał/a:

    tez robię tą zdrowa smaczna przekąske dla mojej córki ,tyle ze bez masła orzechowego ,czasem dodaje avokado Jeśli nie mam takich dodatków jak orzechy ,figi to robie z samej kaszy jaglanej ,kakao,miód albo cukier i śmietanka lub mleko Córka ma pyszny deser i wiem że to samo zdrowie

  36. Natalia - Poezja Smaku Aga napisał/a:

    a czy można zamiast zwykłego mleka dodać sojowe?

  37. Natalia - Poezja Smaku aneczka napisał/a:

    Ja zrobiłam ciut inaczej: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy, 2 banany, 2 łyżki soku z cytryny i łyżka kakao. Wszystko zblendowałam, jest mega pyszne! Naprawdę. Nie sądziłam, że taki mega kremik może wyjść z… kaszy!! Dopiero później natknęłam się na Twój przepis: następnym razem banany zastąpię masłem orzechowym i zmielonymi orzechami laskowymi, bo takie smarowidło jeszcze nie raz zagości w mojej kuchni 🙂

  38. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Zrobiłam ten krem, bez masła orzechowego, wyszedl ogolnie gorzki posmak kaszy5. Kasze przed gotowaniem płukałam. I na domiar złego po 2 dniach mus nie był już tak apetyczny i nie pachniał zbyt ładnie. Krem przechowywalam w pojemniku prozniowym plastikowym.
    Mimowszystko spróbuję raz jeszcze zrobić mus.

    • Na gorzką kaszę niestety poradzę tylko zmianę producenta. Niektórzy płuczą ją 3-krotnie we wrzątku – podobno pozbywa się goryczy, ale też przy okazji większości wartości odżywczych :/

  39. Natalia - Poezja Smaku zuza napisał/a:

    fuj. Zrobilam to i jak dla mnie okropne. 🙁

  40. Natalia - Poezja Smaku Oliwia napisał/a:

    Uzależniający, przepyszny krem czekoladowy 🙂

  41. Natalia - Poezja Smaku Kaszomania napisał/a:

    Koniecznie muszę wypróbować przepis. Krem jest idealnie gładki jak w Nutelli.

  42. Natalia - Poezja Smaku Nuts napisał/a:

    Czy można nie dodawać masła orzechowego?

  43. Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

    Zrobiłam- przepyszny, zamiast mleka dałam kawy z ekspresu – tylko dorośli w domu. Autentyk uzależnia:)

  44. Natalia - Poezja Smaku Anula napisał/a:

    A gdyby tak ugotowac juz zmielona kasze. Moze krem bedzie dzieki temu gladszy??

  45. Natalia - Poezja Smaku Dziup napisał/a:

    Całkiem smaczny kremik 😉

  46. Natalia - Poezja Smaku Edi napisał/a:

    Zrobilam krem ale mimo dobrego blendera kasza slabo sie zmiksowala. Meczylam blender 5 min ale wciaz czuc mase grudek kaszy. Konsystencja inna niz na focie. Moze ktos mi cos doradzi? Uzywalam blendera w ksztalcie miski z wirujacymi ostrzami, nie kielichowego choc tez taki mam. Deser wyszedl jednak smaczny, wlasnie jem jako sos do ryzu na sniadanie.

    • Edi, ja blendowałam blenderem ręcznym o dużej mocy – mój krem też nie był idealnie gładki. Konsystencja na pewno będzie zależała od mocy i jakości urządzenia – jednak kasza nigdy nie zmiksuje się jak nutella

  47. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Wypróbowałam i nie żałuję;)
    Kasza Kupiec, nie płukałam, zrobiłam jak w instrukcji, była miękka i nie gorzka. Potraktowałam ręcznym blenderem, dolewałam więcej mleka niż w przepisie bo była bardzo gęsta, dałam ciut więcej kakao. Nie dałam cytryny bo na etapie robienia smak był już ok. I mi jakoś cytryna nie pasowała do zestawu 😉 dwie łyżki cukru w zupełności wystarczyły, dzięki za komentarze: soli dałam tylko szczyptę.
    Konsystencja docelowa ok, małe grudki kaszy ale miękkie, krem pyszny z białym pieczywem, ale zwłaszcza sprawdza się podjadanie łyżeczką 😛
    Faktycznie tydzień w lodówce wytrzymuje. Dłużej się nie uchował.
    🙂

  48. Natalia - Poezja Smaku Weronika napisał/a:

    Mama ochotę zrobić taki krem jednak moja córka jest uczulona na orzechy, czy mogę zastąpić masło orzechowe w przepisie?

  49. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Hej!:) Znalazłam przepis szukając sposobu na krem czekoladowy z kaszą jaglaną w roli głównej. Udał się, ale miałam przeboje ze zmiksowaniem;) mimo to udał się i wyszło mi go bardzo dużo (chyba miałam większą “szklankę” kaszy;) Mam pytanie odnośnie kaszy właśnie, czy miksowałaś jeszcze ciepłą czy raczej chłodniejszą? Bo moja była bardzo ciepła i może w tym tkwił kłopot ze zblendowaniem;)
    Pozdrawiam:)
    Kamila

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)