Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicyIndyjskie curry gości u nas bardzo często – w przeróżnych postaciach. Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy. Jest bardzo aromatyczne, zdrowe i cudownie rozgrzewające. Niech Was nie przerazi ilość składników – większość z nich to przyprawy. Samo danie wbrew pozorom jest dość szybkie, przygotowanie to ok. 30 min.

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (red thai curry)
  • 500 g pomidorów z kartonika (przecieru / passaty)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 niepełna łyżka soli morskiej

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku (ok. 3,5 szklanki) z dodatkiem liści laurowych przez 12 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy.

Do moździerza wsypujemy przyprawy: kurkumę, curry w proszku, kmin rzymski, kolendrę, cynamon, chili – i ucieramy (jeśli nie mamy moździerza można rozwałkować przyprawy w plastikowym woreczku). Na dużej patelni rozgrzewamy masło lub olej. Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodajemy starty kawałek imbiru oraz drobno posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy chwilę po czym dodajemy roztarte przyprawy i pastę curry. Smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając (powinny intensywnie pachnieć), a następnie wlewamy stopniowo pomidory. Gdy pomidory połączą się z pastą wlewamy śmietanę i jogurt. Ponownie mieszamy i czekamy, aż całość zagotuje się. Przyprawiamy cukrem trzcinowym i solą morską. Dusimy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Powstała baza do curry. Teraz możemy dodać soczewicę. Mieszamy i dusimy jeszcze 1 minutę. Gotowe danie posypujemy świeżymi liśćmi kolendry lub natki pietruszki i podajemy z białym ryżem lub chlebkami naan.

Curry możemy urozmaicić dodając wybrane, ulubione warzywa: kalafior, kukurydzę, cukinię, brokuły, ziemniaki, marchewkę, fasolkę szparagową czy groszek – jednak musimy użyć mniej soczewicy ok. 1 szklanki, ponieważ curry będzie wtedy zbyt gęste.

Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
174 kcal 2277 kcal
Węglowodany
19 g 253 g
w tym cukry
3 g 42 g
Tłuszcz
6 g 78 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
0 g 4 g
Białko
8 g 104 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
4 g 51 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!