Indyjskie curry gości u nas bardzo często – w przeróżnych postaciach. Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy. Jest bardzo aromatyczne, zdrowe i cudownie rozgrzewające. Niech Was nie przerazi ilość składników – większość z nich to przyprawy. Samo danie wbrew pozorom jest dość szybkie, przygotowanie to ok. 30 min.
Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 2 łyżki czerwonej pasty curry (red thai curry)
- 500 g pomidorów z kartonika (przecieru / passaty)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżka kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 niepełna łyżka soli morskiej
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku (ok. 3,5 szklanki) z dodatkiem liści laurowych przez 12 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy.
Do moździerza wsypujemy przyprawy: kurkumę, curry w proszku, kmin rzymski, kolendrę, cynamon, chili – i ucieramy (jeśli nie mamy moździerza można rozwałkować przyprawy w plastikowym woreczku). Na dużej patelni rozgrzewamy masło lub olej. Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodajemy starty kawałek imbiru oraz drobno posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy chwilę po czym dodajemy roztarte przyprawy i pastę curry. Smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając (powinny intensywnie pachnieć), a następnie wlewamy stopniowo pomidory. Gdy pomidory połączą się z pastą wlewamy śmietanę i jogurt. Ponownie mieszamy i czekamy, aż całość zagotuje się. Przyprawiamy cukrem trzcinowym i solą morską. Dusimy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Powstała baza do curry. Teraz możemy dodać soczewicę. Mieszamy i dusimy jeszcze 1 minutę. Gotowe danie posypujemy świeżymi liśćmi kolendry lub natki pietruszki i podajemy z białym ryżem lub chlebkami naan.
Curry możemy urozmaicić dodając wybrane, ulubione warzywa: kalafior, kukurydzę, cukinię, brokuły, ziemniaki, marchewkę, fasolkę szparagową czy groszek – jednak musimy użyć mniej soczewicy ok. 1 szklanki, ponieważ curry będzie wtedy zbyt gęste.


rzadko używam w kuchni soczewicę, ale to Twoje curry wygląda niesamowicie!
Ja lubię długie listy składników, obiecują niezwykłe doznania smakowe:)
soczewica i curry-brzmi pysznie, choć egzotycznie! 🙂
A kolor powala!
Bardziej egzotycznie brzmi Masala Dal – indyjska nazwa dań z tego rodzaju 🙂
Dluga lista skladnikow = wspanialy aromat. Podoba mi sie to curry!
Trafiłaś w mój smak!:)
No, no! Ależ musi być aromatyczne!
Wersja wege??? Cos dla mnie ;D
To propozycja w sam raz dla mnie. Ilość składników wcale mnie nie przeraża, bo wiem, że efekt końcowy wart jest tych wszystkich aromatyczności 🙂
Soczewica i curry – moje ulubione połączenie. Chyba się zaraz do Ciebie wybiorę 😉
Interesująca propozycja na danie wegetariańskie:) Soczewica jest naprawdę smaczna. Czarna soczewica również się nadaje, chociaż danie nie będzie mieć już takiego pięknego „soczystego” koloru;)
Czarną trzeba by chyba też dłużej gotować
Tak, czarna soczewica potrzebuje więcej czasu.
Bardzo często robię ryż, więc może skuszę się na takie połączenie:)
Powiem szczerze, że nie znam takich smaków, ale to danie wygląda pysznie! 🙂
Wygląda cudownie, uwielbiam curry i indyjską kuchnię, właśnie szukam czasu, by móc zagłębić się w jednej książce na ten temat.
Też jestem fanką indyjskiego jedzenia 🙂
wygląda zachęcająco 🙂 a przy tylu przyprawach jak musi pięknie pachnieć 😀
Nie dość, ze pewnie jest przepyszne to na dodatek musi niesamowicie pachnieć! 🙂
Ależ uwielbiam takie curry ! Pysznie wygląda 🙂
Przepyszne smaki, dla samych przypraw potrawa idealna 🙂
Ale obłędnie wygląda :)!
Właśnie ugotowałam, łatwe do przyrządzenia, zajmuje mało czasu i jest naprawdę przepyszne! Polecam 🙂
Absolutnie obłędne! Właśnie zajadam. Polecam z ryżem kokosowym 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Przepyszne! A dla wegan zamiast śmietany i jogurtu polecam mleko kokosowe, ono dodaje właśnie tego właściwego smaczku.
Też pyszna 🙂 https://www.poezja-smaku.pl/soczewica-w-sosie-pomidorowo-kokosowym/
Zrobiłam dziś to danie i wyszło bardzo fajnie i smacznie, jednak dla mnie trochę za ostre.
Następnym razem zrobię z połową przypraw i może będzie lepsze na moje wrażliwe podbienienie:)
Doskonale curry! Świetnie doprawione, warto nie przesadzić z soczewicą bo wówczas sos zginie w jej nadmiarze.