Tarta z czekoladowym ganache i malinamiTarta czekoladowa to marzenie każdego czekoladoholika. Kruche ciasto z posmakiem orzechów włoskich, delikatne czekoladowe ganache i kwaskowe maliny – razem tworzą niesamowitą kompozycję kojącą podniebienie. Tarta jest bardzo uniwersalna – nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcia, romantyczny deser jak i na kinderbal. Moja była urodzinową niespodzianką dla męża.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Czekoladowe ganache:

  • 1,5 szklanki śmietany 30% (320 ml)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • dodatkowo: koszyczek świeżych malin lub jeżyn

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sól i mielone orzechy. Mieszamy, a następnie dodajemy posiekane masło i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je przez folię spożywczą na okrągły placek i wykładamy formę na tartę o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy suchą fasolą, grochem lub ryżem – aby obciążyć tartę. Pieczemy przez 15 minut w 170°C.

Gdy tarta się piecze lekko podgrzewamy w rondelku śmietanę. Dodajemy do niej połamaną czekoladę, cukier i rum (alkohol można pominąć). Cały czas mieszamy dopóki cała czekolada się nie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na pulchną masę. Dodajemy do śmietany (może być ciepła, ale nie gorąca) i mieszamy, aż składniki się połączą.

Gdy tarta się upiecze zdejmujemy obciążenie i folię, wlewamy ganache i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie tartę odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Na wierzchu układamy obok siebie maliny lub jeżyny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do zastygnięcia – podajemy w temperaturze pokojowej (czyli przed podaniem powinna postać przez 15 minut po za lodówką). Tarta z czekoladowym ganache świetnie komponuje się z gałką lodów. Ja dodatkowo przed podaniem posypałam tartę cukrem pudrem i ozdobiłam miętą.

Tarta z czekoladowym ganache i malinami

Tarta z czekoladowym ganache i malinami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych