Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek - wegetariańskieGdy nadchodzi mnie ochota na bezmięsny, wegetariański obiad zazwyczaj w pierwszej kolejności myślę o warzywach. A w roli głównej świetnie sprawdza się przecież swojska kasza. Zamiast mięsa mielonego możemy użyć właśnie kaszy gryczanej, by uzyskać treściwe i smaczne kotlety na codzienny obiad. Dzięki pieczarkom są wilgotne, a kremowy serek doskonale podkręca ich smak. Możemy podawać je z sosem lub same. Super do zabrania do pracy na lunch, gdyż doskonale smakują także na zimno.

Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek:

  • 200 g kaszy gryczanej palonej (2 torebki)
  • ok. 200 g pieczarek
  • 2-3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • ok. 120 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • mały pęczek koperku
  • olej lub masło do smażenia
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej tyle, ile podano na opakowaniu). Trzy duże lub cztery mniejsze jajka gotujemy w tym samym czasie na twardo. Podczas gotowania myjemy lub obieramy pieczarki i kroimy je w drobną kostkę (można także zetrzeć na tarce). Z cebul dymek odkrajamy szczypior, a same cebulki kroimy w kostkę. Podsmażamy cebule na oleju lub maśle, a gdy będą szkliste – dodajemy pieczarki. Przesmażamy razem ok. 5 minut, pod koniec soląc. Odstawiamy do wystudzenia.

Ugotowaną kaszę i jajka przelewamy zimną wodą. Jajka kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy: ugotowaną kaszę, pokrojone jajka, przesmażone pieczarki, a także drobno posiekany szczypior z dymek i koperek. Mieszamy. Posypujemy masę bułką tartą i mąką ziemniaczaną. Ponownie mieszamy. Kremowy serek kanapkowy mieszamy wraz z jajkami i wlewamy do masy. Solimy i pieprzymy. Łączymy całość (mieszając łyżką lub dłonią).

Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Dłonią formujemy kotlety (jak na mielone – podłużne lub okrągłe) i od razu obtaczamy w bułce. Powinniśmy uzyskać ok. 10-12 sztuk w zależności od wielkości. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Smażymy kotlety z obu stron do uzyskania jasnobrązowej skórki.

Do kotletów nie podałam ziemniaków, ani sosu, tylko prostą sałatkę (mieszanka sałat z marchewką, pomidorki, ogórki, koperek) wraz z sojową śmietanką z tego wpisu. Świetnie sprawdzi się także tradycyjna mizeria lub kiszone ogórki.

Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek - zdrowy obiad

Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek - wegetariański obiad

Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek - na obiad

Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek - jak mielone

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!