Chlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż puszysty – stąd być może nazwa. Tradycyjny chlebek bananowy jest już na blogu, a dziś chciałabym Was skusić na wersję czekoladową. Kawałki czekolady i orzechy doskonale wzbogacają jego smak. Wypiek bazuje na mocno dojrzałych bananach – u mnie Czekoladowy chlebek bananowy - najlepsze ciastoto pozycja obowiązkowa, gdy w domu zalega nieco zapomniana kiść tych owoców. Do jedzenia najbardziej lubimy dość twarde banany, dlatego gdy przejrzeją, od razu zabieram się za wypieki z nimi w roli głównej. Chlebek bananowy nie wymaga miksera, ani żadnych zdolności piekarniczych – wystarczy wymieszać ze sobą suche i mokre składniki.

Czekoladowy chlebek bananowy:

  • 4 dojrzałe banany (żółte z ciemnymi plamkami, mogą być przejrzałe)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
  • 2 dość duże jajka (L lub XL)
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g posiekanej czekolady deserowej (może być także gorzka lub mleczna)
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowujemy dwie miski. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół; lub 160°C z termoobiegiem). Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do pierwszej miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, cukier i cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką lub szpatułką do całkowitego wymieszania.

W drugiej misce rozgniatamy trzy banany widelcem (jednego zostawiamy). Warto pozostawić kawałki banana, ale większość powinna stanowić papkę. Dolewamy olej lub masło, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi (najłatwiej rozmieszać, gdy suche wsypiemy do mokrych) i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Dodajemy posiekaną na małe części czekoladę, posiekane orzechy, a następnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy. Pozostawionego wcześniej banana rozcinamy wzdłuż na dwie części i układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem lub wykałaczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladowy chlebek bananowy - bez miksera

Czekoladowy chlebek bananowy - prosty i pyszny

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!