Chlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż puszysty – stąd być może nazwa. Tradycyjny chlebek bananowy jest już na blogu, a dziś chciałabym Was skusić na wersję czekoladową. Kawałki czekolady i orzechy doskonale wzbogacają jego smak. Wypiek bazuje na mocno dojrzałych bananach – u mnie to pozycja obowiązkowa, gdy w domu zalega nieco zapomniana kiść tych owoców. Do jedzenia najbardziej lubimy dość twarde banany, dlatego gdy przejrzeją, od razu zabieram się za wypieki z nimi w roli głównej. Chlebek bananowy nie wymaga miksera, ani żadnych zdolności piekarniczych – wystarczy wymieszać ze sobą suche i mokre składniki.
Czekoladowy chlebek bananowy:
- 4 dojrzałe banany (żółte z ciemnymi plamkami, mogą być przejrzałe)
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
- 2 dość duże jajka (L lub XL)
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g posiekanej czekolady deserowej (może być także gorzka lub mleczna)
- ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowujemy dwie miski. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół; lub 160°C z termoobiegiem). Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do pierwszej miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, cukier i cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką lub szpatułką do całkowitego wymieszania.
W drugiej misce rozgniatamy trzy banany widelcem (jednego zostawiamy). Warto pozostawić kawałki banana, ale większość powinna stanowić papkę. Dolewamy olej lub masło, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi (najłatwiej rozmieszać, gdy suche wsypiemy do mokrych) i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Dodajemy posiekaną na małe części czekoladę, posiekane orzechy, a następnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy. Pozostawionego wcześniej banana rozcinamy wzdłuż na dwie części i układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem lub wykałaczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Wygląda pięknie i apetycznie
Zrobiłam i potwierdzam, że jest mega apetyczne.
Zrobiłam z czekoladą mleczną i wyszedł przepyszny, myślałam że zostanie kilka kawałków do śniadania ale gdzie tam!!! Jednego dnia poszła cała blaszka! 😀
Mój ulubiony przepis, już znam na pamięć 🙂
Jeden z łatwiejszych i najelpszych przepisów a ciasto mega smaczne
Wyszło bardzo smaczne, chociaż nie dałam orzechów, bo akurat brakło w zapasach. Wyrosło pięknie. Z gorzką czekoladą jest bardzo czekoladowe 🙂
Zrobiłam, tylko zmieniłam mąki na mieszankę migdałowej, kokosowej, owsianej i jasną orkiszową, zamiast oleju masło orzechowe i erytrol zamiast cukru, z podwójnej porcji upiekłam i wielkie MNIAM, serdecznie dziękuję za przepis i inspirację! Wyszło puszyste i po prostu pyszne!