Ostatnio jak byłam w supermarkecie zobaczyłam kolejkę pchających się do zamrażarki ludzi. Okazało się, że takim zainteresowaniem cieszyła się mrożona pizza. Na ten mrożony „smakołyk” skusiłam się będąc dzieckiem i raczej nie powtórzę tego doświadczenia. Gdy nie mamy blisko fajnej pizzerii wystarczy odrobina chęci i możemy wyczarować przepyszną, chrupiącą pizzę w domu. Podaję przepis na ciasto i sos na pizzę z jakich korzystam od wielu lat.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (najlepiej na pizzę typ 00)
- 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
Mąkę, cukier, sól i drożdże wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką. Dodajemy letnią wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez ok. 1 minutę – uwaga, ważne: palcem wskazującym i tylko w jedną stronę! Następnie ciasto wykładamy na blat kuchenny lub stolnicę i zagniatamy, aż nie będzie się lepiło. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy do pożądanego rozmiaru, wkładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek i pozostawiamy na jeszcze 15 minut.
Sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów
- pół cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii + kilka pokrojonych listków świeżej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- ok. pół łyżeczki soli, pieprz
- oliwa z oliwek
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Dusimy sos na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli lubimy jeść pizzę razem z sosem to przekładamy sos do miseczki, natomiast jeśli chcemy tylko posmarować ciasto przed pieczeniem – to pozostały sos możemy zamrozić i wykorzystać do następnych pizz.
Dodatki:
- ser mozzarella
- oliwa z oliwek
- oregano
- dowolne dodatki (nie więcej niż 5) np: szynka, pepperoni, pieczarki, papryka, cebula, por, brokuły, kukurydza
Piekarnik nagrzewamy do najwyższej możliwej temperatury (prawdopodobnie 250ºC). Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone, ulubione dodatki (ja najbardziej lubię pizzę z salami, szynką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym). Na wierzch układamy ser mozzarella – albo kroimy go na cienkie plastry, albo ścieramy na tarce. Posypujemy oregano i skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 10 minut.
Dobra wiadomość! Istnieje też wersja studencka tej pizzy (dla niecierpliwych) – sos pomidorowy zastępujemy w niej keczupem posypanym oregano i bazylią, a zamiast czekania, aż ciasto wyrośnie: rozwałkowane wkładamy do piekarnika ustawionego na 30-40°C na 15 minut. Dopiero potem układamy dodatki i pieczemy – będzie równie szybko jak na telefon. Polecam też przepis na błyskawiczną pizzę w 15 minut – nie wymaga wyrastania.
Jak znudzi Wam się pizza tradycyjna polecam zrobić puszyste pizzowe bułeczki.
Zaś jeśli klasyczna pizza to mało i jesteście już poziom wyżej – to pizza neapolitańska w stylu włoskim na pewno spełni Wasze oczekiwania.
Niedawno robiłam pizze, ale gdy patrzę na Twoją to znowu mam ochotę zrob ić 🙂
Domową zawsze warto 🙂
Domowa pizza jest najlepsza! Z „miastowymi” pizzami to nigdy nie wiadomo. A jak patrzę na tę ze zdjęcia aż mam ochotę odpalić piekarnik 🙂
Co ton znaczy pokrojona w piórka?
Tu jest filmik istruktażowy do piórek: http://www.youtube.com/watch?v=h746LK6_xG8&feature=youtube_gdata_player
Ale możemy również kroić w cienkie talarki i półtalarki
A więc tak. Mój mąż był szczęśliwy jak zapytałam czy zamiast jechać do Pizzy Hut mam może zrobić znowu pizzę z przepisu Natalii. To mówi samo za siebie. 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Wkrótce umieszczę nowe pomysły na pizzę
Najlepszy przepis na pizze;) ostatnio robiłam tą pizze dla rodziców i dziadków na kolację i stwierdzili, że jest to najlepsza pizza jaką w życiu jedli. Przepis już wędruje po mojej rodzinkce;)
Bardzo się cieszę 🙂 Podeślij kiedyś fotkę 🙂
Pol opakowania suchych drożdży to ile dag lub lyzeczek? Nie wiem jakie opakowanie jest standardowe? Dziekuje!
Standardowe opakowanie suchych drożdży ma 7g. My potrzebujemy do pizzy ok. 3,5 g – to jest ok. 1 łyżeczki (lekko czubatej)
Na zdjęciu wygląda nie gorzej niż w Pizza Hut…
Mi, niestety, nigdy nie wychodzi równie dobra jak w pizzerii?
Zapewniam, że pizza ze zdjęcia jest dokładnie z tego przepisu 🙂
Pizza wygląda niesamowicie 🙂
Właśnie zabieram się za jej wykonanie 🙂
Czy zamiast suchych drożdży mogą być zwykłe? Jeżeli tak to ile ?
Można, ok. 2,5 dag. Świeże drożdże wymagają rozczynu – trzeba rozrobić je z odrobiną cukru i ciepłego mleka, i dodać do reszty składników jak zaczną pracować, czyli podwoją objętość. Jako, że jest to mokry składnik będziesz potrzebowała mniej wody niż w przepisie.
poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto do pizzy:) i chyba znalazlam to czego szukałam:)
http://kuchniapelnapasji.blogspot.com
Moje ulubione ciasto na pizze 🙂
Wczoraj po raz pierwszy w życiu zrobiłam sama pizzę od A do Z 🙂 Właśnie z Twojego przepisu i wyszła po prostu pyszna. Ciasto było idealne, sos bardzo smaczny.
Jedynie musiałam trochę więcej mąki dodać w trakcie ugniatania, bo za bardzo kleiste ciasto było ( ale to taki niuans).
Moje dodatki: tuńczyk z puszki, cebula (piórka), kapary ze słoika, papryka.
Dzieki za ten przepis ! 🙂
Niestety, mąki różnych producentów różnią się chłonnością, czasem trzeba odrobinkę dosypać
Nigdy pizza kupiona nie dorówna tej zrobionej w domu. Sos zrobiłem na bazie ketchupu pikantnego z Pińczowa, bo moi domownicy lubią „pikantność”. Dziękuję za wspaniały przepis, będę z niego korzystał bardzo często, bo już jestem proszony o powtórkę. Pozdrawiam.
Witaj mam pytanie czy zamiast puszki pomidorow moge zrobic z naturalnych ? ile wtedy bede musiala ich zmiksowac?Swoja droga twoje przepisy sa pychotka 😀
Ok. 400 g pomidorów bez skórek i gniazd nasiennych na te proporcje 🙂 zużywam do pizzy część sosu resztę mrożę w pojemnikach na lód. Potem odmrażam sobie kilka kostek do następnej pizzy.
Wlasnie skonczylam jesc pizze i wyszla pyszna :Dtroche za dlugo trzymalm bo spud byl lekko chrupiący ale to nie zmienia faktu ze jest wyśmienita :Dtylko szkoda ze tak mało :)pozdrawiam
Jednak zrobilam z puszki i tak bylo sporo pracy 😛
Nigdy nie komentuję przepisów, ale to najlepszy przepis na pizzę jaki wypróbowałam! Nie wierzyłam, że można osiągnąć taki efekt w domu. Miałam przepis z jednej z sieciowych polskich pizzerii i … nawet się nie umywa do tego 😀
Witam!
Właśnie chciałabym się zabrać za zrobienie pizzy z Twojego przepisu, ale muszę wiedzieć jaką średnicę miała Twoja blacha.
Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂
Pozdrawiam!
Pizzy nie pieczemy w blaszce. Trzeba użyć największej blachy z piekarnika i samemu, rękami uformować placek z ciasta (ja blachę wstawiam od razu do piekarnika, aby się nagrzała, a ciasto formuję na papierze do pieczenia – potem zsuwam z talerza, razem z papierem na gorącą blachę – spód jest zawsze chrupiący)
dziękuję za odpowiedź i dobrą radę 🙂
Robię tę pizzę raz na tydzień 🙂
Tylko dodatki takie jak lubimy:
– sos pomidorowy, suszone oregano, szynka, ananasy
– klasycznie: sos pomidorowy, oregano, szynka, pomidory
– sos pomidorowy, szpinak, pomidory
Mozzarella wiadomo- zawsze.
Oliwą smaruję dużą blachę z piekarnika, ciasto wstępnie rozwałkowane rozciągam i formuję na całej blasze, więc jest prostokątna, cieniutka. Zawsze wychodzi ekstra, chrupiąca, pizza pyszna. Już nie pamiętam kiedy zamawiałam pizzę na telefon 😀
Nie mówiąc już o kupowaniu mrożonej… 😉
Jak duża pizza wychodzi z tego przepisu na ciasto, duża blacha z piekarnika?
Ok. 28 cm średnicy, ale to zależy od grubości
Czy można ciasto zamrozić, jeśli zrobimy z podwójnej porcji?
Można – w foliowym woreczku
Jaką trzeba mieć siłę w palcu wskazującym żeby zagnieść ciasto:))
Zagnieść to pewnie dużą 🙂 do przepisu wystarczy wymieszać palcem do połączenia składników, a potem zagnieść tradycyjnie – dzięki tej sztuczce jest dużo szybciej
Klasyczny zestaw dodatków: ser, szynka, pomidory.
Pozdrawiam!!!
Czy można takiej mąki [link] użyć do ciasta na pizzę?
Orkiszowa mąka razowa może być zbyt ciężka – najlepiej użyć pół na pół – razowej z białą
Bardzo dziękuje za odpowiedź 😉
Przepis sprawdzony i wspaniały. Dzięki. Twój wpis powinien być na 1 miejscu w Google!
Jaka mąka została użyta w tym przepisie? Czy mogę tu wykorzystać mąkę typ 00 ?