Czy wiesz, że najlepsza zupa pomidorowa czyli pomidorówka wychodzi z samych, świeżych pomidorów? Nie potrzebujesz koncentratu, bulionu, ani skomplikowanych przypraw. Zaskoczysz się jak pyszna wyjdzie, a robi się ją w mniej niż godzinę. Ten smak późnego lata jest nie do podrobienia. Do pomidorówki wystarczy użyć dobrej jakości, pachnących pomidorów oraz ugotować je w towarzystwie czosnku i cebuli wraz z odrobiną masła, które świetnie podkręca smak. Na jedną osobę warto przeznaczyć ok. 4 sztuki pomidorów – ja podaję proporcje na 3 duże miseczki (lub 4 mniejsze), ale łatwo dostosować przepis do większych ilości osób. A czy u Ciebie gości zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów czy z koncentratu?
Letnia, najlepsza pomidorówka z samych pomidorów:
- 1,5 kg świeżych pomidorów (u mnie było to 12 średnich sztuk)
- ok. 40 g masła (2-3 łyżki)
- 2 obrane cebule w całości
- 6 obranych ząbków czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- ok. 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- ulubione dodatki: makaron, ryż, feta, mozarella, bazylia
Pomidory myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Do garnka wrzucamy masło, pokrojone pomidory, obrane i przekrojone na pół cebule oraz obrane ząbki czosnku w całości. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie przyprawiamy octem balsamicznym, solą i cukrem. Przelewamy wszystko przez sitko (dociskając łyżką wielokrotnie, aby wyleciał cały płyn).
Letnia pomidorówka z samych pomidorów jest świetna zarówno z makaronem, ryżem, jak i serem np. fetą czy mozarellą.
PS: z tego samego przepisu wychodzi także zupa pomidorowa krem – wystarczy zblendować ugotowane pomidory z cebulą i czosnkiem przed przelaniem przez sitko.