Pizza doskonale sprawdza się nie tylko na domowy obiad, ale także na wszelkie imprezy takie jak parapetówka, sylwester czy kinderbal. Moja ulubiona to pizza klasyczna, jednak gdy nie mamy czasu i ochoty czekać na wyrastanie ciasta, warto skorzystać z poniższego przepisu. Bazuje on na proszku do pieczenia (zamiast drożdży) i przepysznym sosie pomidorowym – bez gotowania. Wykorzystuje także fajną sztuczkę Jamiego Olivera na chrupiący spód. Zrobienie jej (wraz z pieczeniem!) nie powinno zająć nam więcej niż 15 minut. Potrzebujemy tylko patelni, którą można wstawiać do piekarnika (z metalową rączką).
Błyskawiczne ciasto na pizzę:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Błyskawiczny sos pomidorowy bez gotowania:
- 390 g krojonych pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz – wg smaku
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220ºC (najlepiej w opcji górnego grilla lub grzania tylko górną grzałką). W czasie gdy piekarnik nabiera temperatury – blendujemy pomidory wraz z pozostałymi składnikami sosu. Następnie rozgrzewamy i równomiernie rozprowadzamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek na patelni z metalową (lub nadającą się do piekarnika) rączką (ja patelnię smaruję pędzelkiem lub rozprowadzam oliwę papierowym ręcznikiem). Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto – robi się to bardzo szybko – ciasto powinno być lekko lepiące. Podsypujemy blat mąką i wałkiem lub butelką wałkujemy je na średnicę większą niż nasza patelnia.
Gdy ciasto będzie rozwałkowane – a patelnia gorąca, kładziemy na nią ciasto tak aby zajmowało także boki patelni. Niech pizza się podsmaża (ok.5 minut) a my w tym czasie: Smarujemy wierzch pizzy sosem pomidorowym (sos starczy na 3-4 pizze, można mrozić np. w pojemniku na lód). Rozrywamy rękami pół kulki mozzarelli i układamy z niej kleksy na cieście (mozzarella zdecydowanie bardziej się nadaje na pizzę, niż żółty ser), układamy także ulubione składniki np. salami, szynkę, cebulę, paprykę, kukurydzę czy chili. Wierzch bardzo delikatnie skrapiamy oliwą. Podczas gdy kroiliśmy i układaliśmy składniki – spód pizzy ładnie się zarumienił.
Wyłączamy ogień i wkładamy od razu całą patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie za pomocą łopatki zsuwamy pizzę z patelni i wcinamy. Szybka, a wręcz błyskawiczna pizza w 15 minut gotowa!
Wspaniała pizza! Zachciało mi się pizzy 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku!:)
Pizza wygląda genialnie :))) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Uwielbiam takie szybkosciowe przepisy 😀 Natalio, dziękuję za życzenia. Ja też Ci życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam cieplutko 😀
Szybka i smaczna – czyli posiada dwie najważniejsze cechy 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Kruchutka pyszniutka 😉
Wspaniałego Nowego Roku!
rzeczywiście, błyskawiczna!
a zupełnie nie wygląda.
Wspaniałości w Nowym Roku!
Błyskawiczna pizza – podoba mi się 😉 Przepis idealny na poradzenie sobie z „pizzowym głodem”, jaki czasem dopada.. 😉
Zawsze domowa pizza swietnie smakuje ! Wszystkiego dobrego, wspaniałych potraw i ciast, sukcesów w blogowaniu, zdrowia, szczęścia i spełnienia marzeń w Nowym Roku !!! 🙂
Ciekawy patent z tym proszkiem do pieczenia:) na wczorajszej domówce, też mieliśmy pizzę (każdy zna i lubi). Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Świetny przepis, aż ślinka cieknie, nawet po sylwestrowym obżarstwie 😉
Kochana, spełnienia marzeń w Nowym Roku!!!
Wygląda pysznie. Wszystkiego dobrego w Nowym roku 🙂
Oj, szkoda tych zdjęć…i przepisów:( Przepis na pizzę przekażę Małżonkowi bo On u nas jest specjalistą od pizzy…;) A w Nowym Roku życzę wszystkiego co najlepsze..:)! Pozdrawiam!
Łał, świetny pomysł na szybką pizze, tak jeszcze jej nie robiłem. Zobaczymy jak mi wyjdzie, pozdrawiam.
Bardzo ciekawy przepis, a sama pizza wygląda fenomenalnie 🙂
Pyszne danie, dziś robiłam, z bratem zajadliśmy się nią:) teraz nie bedę pizzy zamawiać:P jak sama moge szybciej zrobić i o wiele lepsza:D
MNIAM <3 wspanialy przepis!!! ^^ uwielbiam takie szybie dania!!! dziekuje 🙂 mam tylko pytanie – czy zamiast maki pszennej mozna uzyc zytniej razowej albo jakiejs innej dietetycznej? 🙂
Jasne, że można. Ale najlepiej pół na pół z pszenną. Np: 2/3 mąki pszennej + 2/3 żytniej, orkiszowej lub jakiejkolwiek pełnoziarnistej
czy ciasto jest miękkie czy raczej twarde, chrupiące?
Ciasto jest trochę bardziej twarde niż te na drożdżach, które jest puszystsze. Coś za coś 🙂
Zastanawia mnie, czy dało by się zrobić takie ekspresowe ciasto z mąki pełnoziarnistej?
Wczoraj zrobiłam 🙂 długo szukałam ciasta które spelni moje wymagania az do wczoraj 🙂 teraz tylko czas kupic wieksza patelnie do pieczenia i można ciachac pizze 🙂
Rewelacja! Szybka i smakuje nawet dzieciom! Zniknęła w 5 minut. Zrobiłam z salami, kiełbasa i tarta mozarella do spaghetti.
cienkie ciasto…tak jak lubię 🙂
Dziękuję za przepis