Smoothie czyli po prostu owocowy koktajl. W tym roku nastała swoista moda na przyrządzanie smoothie – szczególnie w szalonych kolorach. Ja się z tego bardzo cieszę – to wyjątkowo zdrowe napoje. Najbardziej lubię pić smoothie na śniadanie – mam wtedy wrażenie, że jestem napełniona porcją witamin na cały dzień. Taki napój dodaje energii 🙂 Ten koktajl możemy przyrządzić z jagód lub borówek amerykańskich. Jeśli chcemy uzyskać mocno zimne, zmrożone smoothie – użyjmy mrożonych owoców – smoothie będzie wtedy miało konsystencję lodowego shake’a.
Składniki:
- ok. 200 g jagód lub borówek
- 150 g jogurtu waniliowego (lub naturalnego z dodatkiem cukru wanilinowego lub ekstraktu)
- ok. 2 łyżeczki miodu (zależnie od preferencji więcej lub mniej)
- ok. 2 szklanki zimnego mleka (im więcej tym rzadsze smoothie)
Używając melaksera lub blendera miksujemy jagody na mus (jak mamy owoce mrożone – nie musimy ich rozmrażać). Dodajemy jogurt i miód – miksujemy ponownie. Następnie dodajemy mleko (możemy dodawać je po trochu, aby kontrolować pożądaną gęstość napoju). Przelewamy do wysokich szklanek.
PS: Pietruszka na zdjęciu udaje miętę, której mi zabrakło do ozdoby, ale ciiii…
Koktajl wyśmienity, wygląda pięknie i pysznie 🙂