Bułeczki pizzoweDziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczna część społeczności zasiądzie całymi rodzinami przed telewizorem i będzie dopingować biało-czerwonych. Co wtedy jeść? Znalazłam na blogu Anyżkowo wspaniałą przekąskę, która powinna przypaść do gustu zarówno małym jak i tym dużym kibicom. Bułeczki pizzowe. Smak pizzy zamknięty w puszystej bułeczce, wygodnej do przekąszenia (i przypominającej piłkę ;)). Brzmi świetnie – świetnie smakuje. To wspaniała alternatywa dla pizzy klasycznej. Oczywiście możemy użyć  do bułeczek dowolnego nadzienia.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 10g suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów (ja użyłam takich z czosnkiem – polecam)
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g salami
  • kilka pieczarek
  • przyprawa do pizzy (gotowa lub mieszanka oregano, bazylii, tymianku i odrobiny pieprzu)
  • jajko do posmarowania bułeczek

Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, olej i jajko, łączymy dokładnie składniki. Wysypujemy całość na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, salami i pieczarki kroimy na kosteczkę. Rękami posypanymi mąką dzielimy ciasto na części (wychodzi ok. 7-8 bułeczek). Wałkujemy każdą i na środku kładziemy po trochu kukurydzy, salami, pieczarek, żółtego sera, łyżkę pomidorów i odrobinę przyprawy do pizzy. Formujemy kształt bułeczki. Układamy bułeczki obok siebie w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy. Piekarnik nastawiamy  na 200ºC. Pozwalamy bułeczkom rosnąć, aż nabierze on zadanej temperatury. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

Bułeczki pizzowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych