Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięczne do przyrządzania, lecz często wychodzą zbyt suche. Jest na to jednak patent – zawinięte w szynkę dojrzewającą nie wysuszą się tak łatwo, a odpoczywanie po upieczeniu sprawi, że cała wilgoć pozostanie w mięsie. Tak przyrządzone będą cieszyć podniebienie i oko. Puree z selera będzie doskonałym towarzyszem dla polędwiczek – jest znacznie lżejsze i delikatniejsze w smaku, niż to ziemniaczane. Nawet jeśli nie przepadacie za selerem, to w puree można odkryć to warzywo na nowo. Do tego coś zielonego np. duszony szpinak jak u mnie. Równie dobrze sprawdzi się brukselka, zielona fasolka szparagowa czy sałata z vinegretem.

Jednak prawdziwego charakteru daniu nadaje dopiero ajvar. Ajvar to śródziemnomorska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Doskonale łączy się potrawami warzywnymi, ale jeszcze lepiej – z mięsem. Możemy podawać go tradycyjnie – jako dodatek do dań lub np. użyć jako składnik marynaty. Ja do przygotowania użyłam Ajvaru ostrego Podravka – idealnie łączy się on ze słonawą szynką i delikatną polędwiczką. Do tego ma świetny, naturalny skład – jak domowy. Idealnie wpisuje się w konwencję zdrowego dania, choć ja bardzo lubię go także jako dodatek do potraw z grilla. Ajvar Podravka wykonywany jest wg oryginalnej chorwackiej receptury, dlatego możemy liczyć na doskonały smak. Bez polepszaczy, sztucznych aromatów i konserwantów co się ceni. Polędwiczka z takim ajvarem podana na puree z selera to danie, które nada się na wiele okazji: rodzinny obiad, popisowe danie, czy kolację we dwoje. Nie tylko dobrze się prezentuje, ale jest zdrowe. Samo przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie (przygotowanie trwa ok. 40 minut), a efekt zaspokoi nawet wybredne gusta.

Polędwiczka na puree z selera z ajvarem Polędwiczka z ajvarem na puree z selera:

  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej (1 duża sztuka)
  • 100 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, serrano)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 łyżka świeżego
  • 3 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g szpinaku baby
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duży seler lub 2 mniejsze (600 g)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Puree z selera: Seler obieramy za pomocą nożyka lub obieraczki, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do rondelka. Dodajemy dużą szczyptę soli oraz jeden obrany i zgnieciony (płaską stroną noża) ząbek czosnku. Zalewamy całość szklanką mleka i uzupełniamy wodą tak, aby seler był przykryty płynem. Wstawiamy rondel na palnik i gotujemy ok. 20 minut – do czasu, aż seler zmięknie. Po ugotowaniu zachowujemy ok. 1/2 szklanki płynu, resztę odlewamy. Blendujemy seler z czosnkiem na gładko, dodając dwie łyżki masła, łyżeczkę soku z cytryny i zachowany płyn. Przyprawiamy solidnie solą i pieprzem.

Duszony szpinak: Szpinak płuczemy na durszlaku, a na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wyciskamy na nią wyciśnięty ząbek czosnku i dodajemy mokry szpinak (dzięki wytwarzającej się parze, szybciej zmięknie). Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy co jakiś czas mieszając, do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość (aby było szybciej można patelnię nakryć pokrywką).

Polędwiczka: Piekarnik nagrzewamy do 190°C (grzanie góra-dół). Polędwiczkę pozbawiamy największej z błon. Smarujemy łyżką oliwy z oliwek i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem i rozmarynem (jeśli mamy świeży, należy igiełki posiekać nożem na mniejsze części). Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy polędwiczkę z każdej strony, do zrumienienia (potrwa to ok. 5 minut). Smarujemy ją ostrym Ajvarem Podravka z każdej strony (zużyjemy ok. 2-3 łyżki) i zawijamy w plastry szynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika na ok. 16 minut (większa polędwiczka około 18 min.). Ważne: po upieczeniu polędwiczka musi odpoczywać przez co najmniej 8-9 minut – inaczej po przekrojeniu soki wypłyną z mięsa i będzie suche. Gdy mięso odpocznie kroimy na grube plastry. Podajemy je na puree z selera w towarzystwie Ajvaru Podravka i szpinaku. Aby danie ładnie się prezentowało można je w całości oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Smażenie polędwiczki

Przygotowywanie polędwiczki - ajvar

Zwinięta polędwiczka

Puree z selera

Duszenie szpinaku

Polędwiczka na puree z selera z ajvarem i szpinakiem

Polędwiczka w szynce parmeńskiej z ajvarem

Polędwiczka w szynce parmeńskiej z ajvarem ostrym

Polędwiczka w szynce parmeńskiej

Post zawiera lokowanie Ajvaru ostrego Podravka
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!