Co zrobić, aby polędwiczki wieprzowe były miękkie i soczyste? Przede wszystkim krótka obróbka termiczna! Wystarczy je obsmażyć i do piekarnika na 15 minut. Odpowiednio doprawiony sos także zrobi robotę. Świetnie sprawdzi się grzybowy (np. borowikowy, kurkowy, pieczarkowy) czy z nutą alkoholu (np. koniakowy). Ja tym razem postawiłam na aromatyczny sos z suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny smak i doskonale pasuje do polędwiczek. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorówDanie podałam z pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami – można je robić równocześnie z mięsem, pamiętając aby wcześniej podgotować i wstawić jako pierwsze ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa.

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dkg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju ze słoika suszonych pomidorów
  • ½ szklanki suszonych pomidorów ze słoika (ok. 80 g)
  • ½ szklanki śmietanki 18% lub 30%
  • ½ łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki oregano
  • do wyboru ulubiona przyprawa: tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi lub zioła prowansalskie
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • do podania: pieczone ziemniaki (pasują też gotowane oraz np. kasza bulgur)
  • do podania: zielone warzywa – np. szparagi, fasolka szparagowa, brokuły

Jeśli do polędwiczek podajemy pieczone ziemniaki obieramy je, myjemy, kroimy w grube frytki i obgotowujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki oleju (np.: z suszonych pomidorów), przyprawy (u mnie sól, papryka słodka, granulowany czosnek) mieszamy i wstawiamy na około pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy sos – suszone pomidory rozdrabniamy w malakserze lub blenderze (ewentualnie siekamy drobno nożem i rozcieramy). Dodajemy śmietankę, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki tymianku, rozmarynu czy czosnku niedźwiedziego. Dodajemy jeszcze szczyptę soli oraz pieprzu i mieszamy. Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionym suszonym ziołem lub mieszanką (u mnie tymianek i czosnek niedźwiedzi). Wyciskamy dwa ząbki czosnku i wcieramy w polędwiczkę. Przekrawamy na środku na dwa kawałki (będzie łatwiej obsmażać). Piekarnik nagrzewamy do 200°C góra-dół, bez termoobiegu (jeśli pieczemy ziemniaki to już to mamy). Na 4 łyżkach silnie rozgrzanego oleju obsmażamy polędwiczkę z każdej strony do zarumienienia (1-2 minuty). Wkładamy do piekarnika na 10 minut (ja dołożyłam ją po ok. 30 minutach pieczenia ziemniaków). Gdy chcemy upiec szparagi, łamiemy zdrewniałe końce, smarujemy oliwą i dokładamy do polędwiczki. Po 10 minutach pieczenia polędwiczkę wyjmujemy i od razu (trzymając szczypcami) kroimy na 2-3 cm kawałki. Przekładamy z powrotem do piekarnika polewamy sosem (ja przełożyłam na folii) i pieczemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie polędwiczka, ziemniaki i szparagi powinny być gotowe – przekładamy na talerze i od razu podajemy.

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe - przygotowanie

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe - przygotowanie

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!