Przepisy: Dania z wieprzowiny

  • Wielkanocny klops z jajkiem

    Dodano w wt, 19/01/2016 - 7:00

    Wielkanocny klops (pieczeń rzymska)Klops z jajkiem (znany także jako pieczeń rzymska) to przepis mojej mamy. Wilgotny, aromatyczny – doskonały na ciepło i na zimno! Pamiętam go z dzieciństwa, z wielkanocnego stołu. Jako 3-4 letnia dziewczynka z zaciekawieniem na niego patrzyłam i próbowałam pojąć “co robi w środku jajko?”. Gdy nie przyszło mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie, zapytałam mamy “mamo, a skąd wzięło się jajko w paszteciku?”. Ta z rozbawieniem rzekła, że to pasztecik ze świnki, która jadła same jajka. Cóż, ja w to uwierzyłam[…]

  • Polędwiczka w sosie cydrowym

    Dodano w pt, 08/01/2016 - 12:01

    Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym)Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony sok jabłkowy można już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek[…]

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

    Dodano w śr, 23/09/2015 - 12:01

    Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniakuPolędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku to danie eleganckie, a jednocześnie szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobiłam je z myślą o swoim mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie dominuje, lecz działa jak przyprawa – sprawia, że sos śmietanowy zyskuje głęboki smak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły,[…]

  • Szwedzkie klopsiki w sosie

    Dodano w śr, 09/09/2015 - 12:06

    Szwedzkie klopsiki w sosieSzwedzkie klopsiki Köttbullar popularność zyskały za sprawą IKEI, która serwuje je w restauracjach prowadzonych w swoich sklepach. Prosty smak szwedzkiego specjału pokochał cały świat. Podobne klopsiki możemy zrobić w domu. Bez obawy, że znajdą się tam niepożądane składniki, o których swego czasu było głośno… Klopsiki to świetna propozycja na rodzinny obiad – powinna przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości. Szwedzkie klopsiki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1[…]

  • Polędwiczki w sosie grzybowym

    Dodano w śr, 20/05/2015 - 12:01

    Polędwiczki w sosie grzybowymPolędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest pyszny – warto go zrobić nie tylko do polędwiczek. Polędwiczki: 2 małe polędwiczki wieprzowe (lub 1 bardzo duża) olej lub klarowane masło[…]

  • Rolowana pieczeń z boczku

    Dodano w śr, 25/03/2015 - 12:01

    Rolowana pieczeń z boczku (boczek rolowany)Rolowana pieczeń z boczku to polska klasyka. I nie marudzić mi tutaj, że tłusto! 😉 Jeśli znajdziemy odpowiedni, chudy boczek – pieczeń wyjdzie cudowna. Ja byłam zawsze sceptyczna co do pieczenia boczku – nie wiedziałam co tracę! Świetny na ciepło – ma wtedy wyjątkową, chrupiącą skórkę, oraz na zimno jako wędlina na kanapki. Dzisiejsze wędliny są tak nafaszerowane chemią, że taki domowy boczek, mimo swoich kalorii, na pewno będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek[…]

  • Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina

    Dodano w pon, 02/02/2015 - 12:01

    Pulled Pork - szarpana wieprzowina z sosem BBQWolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański “pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy “poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć gotowego sosu BBQ, ja wolę robić go samodzielnie. Przygotowaną w ten sposób wieprzowinę podaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można podać[…]

Strona 2 z 8« Pierwsza...23...Ostatnia »