Kategorie

Dania z wieprzowiny

Sałatka Cezar z boczkiem

Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczkiem to pomysł, na który natrafiłam w książce Donny Hay (Szybko, świeżo, prosto). “Nowy Cezar” od razu przyciągnął mój wzrok i wiedziałam, że wcześniej czy później wypróbuję przepis. Proste smaki, dobre składniki i nic…

Czytaj dalej
Pieczona polędwiczka faszerowana śliwkami

Polędwiczka faszerowana śliwkami

Polędwiczka faszerowana śliwkami to danie, które może spokojnie gościć u nas zarówno na co dzień, jak i od święta. Proste, eleganckie i przede wszystkim o wspaniałym smaku. Polędwiczka wieprzowa to mięso chude, soczyste i bardzo delikatne. Jego smak doskonale wzbogacają…

Czytaj dalej
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole!

Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole!

“Toad in the hole” to w dosłownym tłumaczeniu ropucha w dziurze / w dziurce. Niech nie zmyli Was zabawna nazwa – to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, której głównym składnikiem są kiełbaski zapieczone w naleśnikowym cieście (puddingu yorkshire). Zapiekanka jest prosta…

Czytaj dalej
Bitki wieprzowe z szynki

Bitki wieprzowe z szynki

Bitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe. A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów…

Czytaj dalej
Karkówka z grilla - najlepsza marynata

Karkówka z grilla – najlepsza marynata

Nadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie…

Czytaj dalej
Pieczona fasolka

Pieczona fasolka

Pieczona fasolka jest bardzo popularna w krajach anglosaskich. U nas króluje gotowana fasolka po bretońsku z mięsną wkładką. Ta jest bardzo do niej podobna – tyle, że pieczona. Przygotowywałam ją razem z mamą, która jest mistrzynią wszelkich fasolek. Czy była…

Czytaj dalej
Wielkanocny klops (pieczeń rzymska)

Wielkanocny klops z jajkiem

Klops z jajkiem (znany także jako pieczeń rzymska) to przepis mojej mamy. Wilgotny, aromatyczny – doskonały na ciepło i na zimno! Pamiętam go z dzieciństwa, z wielkanocnego stołu. Jako 3-4 letnia dziewczynka z zaciekawieniem na niego patrzyłam i próbowałam pojąć…

Czytaj dalej
Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym)

Polędwiczka w sosie cydrowym

Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa…

Czytaj dalej
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku to danie eleganckie, a jednocześnie szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobiłam je z myślą o swoim mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie…

Czytaj dalej
Szwedzkie klopsiki w sosie

Szwedzkie klopsiki w sosie

Szwedzkie klopsiki Köttbullar popularność zyskały za sprawą IKEI, która serwuje je w restauracjach prowadzonych w swoich sklepach. Prosty smak szwedzkiego specjału pokochał cały świat. Podobne klopsiki możemy zrobić w domu. Bez obawy, że znajdą się tam niepożądane składniki, o których…

Czytaj dalej
Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą…

Czytaj dalej
Rolowana pieczeń z boczku (boczek rolowany)

Rolowana pieczeń z boczku

Rolowana pieczeń z boczku to polska klasyka. I nie marudzić mi tutaj, że tłusto! 😉 Jeśli znajdziemy odpowiedni, chudy boczek – pieczeń wyjdzie cudowna. Ja byłam zawsze sceptyczna co do pieczenia boczku – nie wiedziałam co tracę! Świetny na ciepło…

Czytaj dalej
Zamknij