Karkówka w plastrach z piekarnikaKarkówka, która smakuje „jak z grilla”? Dzięki odpowiedniej marynacie, karkówka w plastrach z piekarnika może wyjść równie pyszna co ta z rusztu. Ja w sezonie wakacyjnym lubię fundować sobie takie przyjemności. Sama marynata jest bardzo prosta – wystarczy zmiksować na gładko wszystkie składniki, z tym że warto dać jej czas – im dłużej karkówka w niej poleży tym lepiej (najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej – mięso będzie wtedy wyjątkowo aromatyczne).

Karkówka w plastrach z piekarnika:

  • 4-6 plastrów karkówki wieprzowej
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki dobrej jakości ketchupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki – oprócz karkówki – miksujemy za pomocą malaksera/blendera na jednolitą masę. Marynatą zalewamy plastry karkówki (ja to robię w woreczku na mrożonki) i gdy cała się dokładnie oblepi, chowamy na noc do lodówki – jeśli nie mamy tyle czasu to warto trzymać mięso w marynacie minimum 3 godziny. Po tym czasie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (plastry układamy na płasko obok siebie) i pieczemy w 200ºC (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 60 minut. W tym samym czasie co mięso, możemy również jednocześnie piec „ziemniaki jak z ogniska” – pieką się dokładnie tyle samo.

Karkówka w plastrach z piekarnika

Karkówka w plastrach z piekarnika

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!