Ryba w chrupiącej panierce to danie za którym wprost przepadam. Kojarzy mi się z morzem, z latem, z wakacjami. Dziś prezentuję niezwykle prosty sposób na wzbogacenie smaku tradycyjnej panierki – ja użyłam jej do dorsza. Możemy jej jednak użyć także do innych ryb czy mięs – schabowe znacznie zyskają na smaku.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Panierka:

  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki sera (np. parmezanu)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • mąka
  • jajko

Jeśli kupiliśmy mrożoną rybę to najpierw należy ją rozmrozić. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. solimy i pieprzymy z każdej strony oraz polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy rybę na 10 minut. Przygotowujemy panierkę. Do blendera lub melaksera wsypujemy płatki, bułkę tartą, starty na drobnej tarce ser, paprykę oraz wrzucamy 2 obrane ząbki czosnku i natkę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą pięknie pachnącą, aromatyczną panierkę. Rybę dokładnie otaczamy w mące, a następnie w roztrzepanym jajku. Na końcu obtaczamy ją bardzo dokładnie w powstałej panierce.  Filety smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych