Rafaello - ciasto bez pieczeniaUwielbiam wszystko co kokosowe. Szczególnie ciasta. Moje ulubione Rafaello jest niestety dość pracochłonne, dlatego pozwalam sobie na uproszczenie procedury. Rafaello bez pieczenia, nazywane również kokosową Stefanką, to świetne rozwiązanie dla osób nie mających piekarnika lub dla tych, którzy boją się wypieków. Przygotowanie jest bajecznie proste, a jedyna niedogodność to oczekiwanie przez noc na możliwość skonsumowania. W smaku co prawda nie dorównuje Rafaellu pieczonemu, jednak jako zamiennik spisuje się doskonale.  Jest wilgotne i pyszne.

Składniki:

  • 2-3 duże opakowania herbatników (ilość zależna od rozmiaru blachy)
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 250 g masła o temp. pokojowej (lub margaryny)
  • ¼ szklanki malibu / likieru jajecznego / advokatu
  • 50 g wiórków kokosowych oraz 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła

Zaczynamy od przygotowania budyniu. Do rondla wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, siekamy nożem czekoladę na drobne wiórki (można też zetrzeć na tarce). W małym naczyniu miksujemy lub roztrzepujemy: żółtka, obie mąki i pół szklanki mleka – tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli miksturę, cały czas intensywnie mieszając mleko. Całość zacznie gęstnieć – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu i zestawiamy z ognia. Dodajemy alkohol i mieszamy. Wsypujemy do gorącego budyniu posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż rozpuści się. Wierzch budyniu nakrywamy folią (aby nie stworzył się kożuch) i odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce. W czasie gdy stygnie, wyjmijmy z lodówki masło/margarynę, aby nabrało temperatury pokojowej. Możemy też przygotować posypkę: na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, a następnie wsypujemy migdały oraz wiórki. Prażymy je, cały czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, uważając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy z ognia. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy dokładnie masło/margarynę. Następnie dokładamy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Na prostokątnej lub kwadratowej blasze rozkładamy herbatniki tak, aby zajęły całe dno (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy je cienką warstwą masy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzamy, aż powstanie 4-5 warstw herbatników. Na wierzchu powinna znaleźć się masa. Posypujemy ją uprażonymi wiórkami i migdałami. Wstawiamy na noc do lodówki (lub dłużej, najlepsze jest po 24 godzinach).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych