Uwielbiam wszystko co kokosowe. Szczególnie ciasta. Moje ulubione Rafaello jest niestety dość pracochłonne, dlatego pozwalam sobie na uproszczenie procedury. Rafaello bez pieczenia, nazywane również kokosową Stefanką, to świetne rozwiązanie dla osób nie mających piekarnika lub dla tych, którzy boją się wypieków. Przygotowanie jest bajecznie proste, a jedyna niedogodność to oczekiwanie przez noc na możliwość skonsumowania. W smaku co prawda nie dorównuje Rafaellu pieczonemu, jednak jako zamiennik spisuje się doskonale. Jest wilgotne i pyszne.
Składniki:
- 2-3 duże opakowania herbatników (ilość zależna od rozmiaru blachy)
- 2,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 250 g masła o temp. pokojowej (lub margaryny)
- ¼ szklanki malibu / likieru jajecznego / advokatu
- 50 g wiórków kokosowych oraz 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
Zaczynamy od przygotowania budyniu. Do rondla wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, siekamy nożem czekoladę na drobne wiórki (można też zetrzeć na tarce). W małym naczyniu miksujemy lub roztrzepujemy: żółtka, obie mąki i pół szklanki mleka – tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli miksturę, cały czas intensywnie mieszając mleko. Całość zacznie gęstnieć – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu i zestawiamy z ognia. Dodajemy alkohol i mieszamy. Wsypujemy do gorącego budyniu posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż rozpuści się. Wierzch budyniu nakrywamy folią (aby nie stworzył się kożuch) i odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce. W czasie gdy stygnie, wyjmijmy z lodówki masło/margarynę, aby nabrało temperatury pokojowej. Możemy też przygotować posypkę: na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, a następnie wsypujemy migdały oraz wiórki. Prażymy je, cały czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, uważając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy z ognia. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy dokładnie masło/margarynę. Następnie dokładamy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Na prostokątnej lub kwadratowej blasze rozkładamy herbatniki tak, aby zajęły całe dno (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy je cienką warstwą masy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzamy, aż powstanie 4-5 warstw herbatników. Na wierzchu powinna znaleźć się masa. Posypujemy ją uprażonymi wiórkami i migdałami. Wstawiamy na noc do lodówki (lub dłużej, najlepsze jest po 24 godzinach).
Świetna propozycja na szybsze rafaello 🙂 Z pewnością doskonale smakuje!
uwielbiam smak rafaello, a jeszcze jeśli teraz można sobie je zrobić samemu, to super!
Ciasta bez pieczenia to najlepsze rozwiązanie dla studentów, którzy nie posiadają piekarnika haha:D i właśnie takie zawsze zapisuję, a Twoje rafaello zostanie wykonane już na najbliższy weekend!
Super, daj znać czy wyszło 🙂
Mmm.. ja też uwielbiam kokosowe wypieki;)
mmm, kokosowa rozkosz *.*
cudnie wygląda i wlasnie na herbatnikach musze zrobić, bo kidys robiłam na krakersach i wcale mi nie smakowało 😉
Chętnie się skuszę na takie pyszności…:)!
Tylko to dwudziestoczterogodzinne czekanie wydaje się takie nieznośne ! … super ciasto 🙂
Ja skusiłam się od razu po nocy 😀
Robię podobną, ale na krakersach. Uwielbiam. Twoje ciacho wygląda super apetycznie:
Pozdrawiam:)
Wygląda wyjątkowo smakowicie, jest łatwe do zrobienia. I na pewno pyszne 🙂
pychota!:) uwielbiam raffaello na herbatnikach:) mam sprawdzony przepis od siostry ciotecznej i x razu już go robiłam:)
też uwielbiam wszystko co kokosowe :). ciasto wygląda kusząco pysznie. Dodaje do zakładek. Pozdrawiam 🙂
Wspaniała słodkość, pięknie zrobiłaś, a smak zapewne niebiański 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszne jest! Ja robiłam i na herbatnikach i na krakersach, obie wersje bardzo nam posmakowały:)
Nie mogę zbyt długo patrzeć na to rafaello, bo jest zbyt boskie. Cudowność a mnie aktualnie strasznie ślinka cieknie 🙂
mmm… nic, tylko zajadać taki rozkosze!
Ja też uwielbiam wszystko, co kokosowe! Chętnie zjadłabym kawałek 😉
Ciasto wygląda przeapetycznie… Będę musiała je wypróbować.
warte uwagi 🙂
Omnom nom! Co za przepis 😀 kolejny bez pieczenia! Tak! Tak i jeszcze raz taaak! 😀
Klasyk ale bardzo smaczny – uwielbiam to ciacho 🙂
Ciasto boskie !!! Zamiast malibu dodałam syrop kokosowy – bezalkoholowy 🙂 bombowe wyszło – polecam !
Ciasto już wydrukowane i na pewno wypróbuje, bo też lubię ciasta szybkie i bez konieczności pieczenia w piekarniku 😉
Na jakiej brytfance robiłaś ?
W kwadratowej ok. 25 na 25 cm. Nada się każda kwadratowa lub prostokątna (ilość warstw będzie zależała od ilości herbatników)
Oki dzięki za odpowiedź 🙂
Jest prze pyszne !!! Mniam, genialny przepis 😉
Witam 🙂 czy ciasto nie będzie „pachniało” po przygotowaniu żółtkiem?
Ma posmak charakterystyczny dla domowego budyniu
Świetny przepis, wyszło fantastycznie. Pycha :))
Przepis rewelacja! Ciasto jest przepyszne 🙂
Ciasto szybkie, piękne i pyszne :] Zrobiłam, polcam! Bardzo, bardzo…. <3
Świetnie się prezentuje , dziś zaskoczę swoich lokatorów hehe , mniam ! 🙂
a margaryna to nr rama ? czy kasia? bo Kasi to raczej do pieczenia się używa
Rama, Kasia, Palma – wszystkie to margaryny oparte na tłuszczu roślinnym – mają różne zastosowania. Do rafaello potrzeba 250 g – tyle ma margaryna w kostce.
ciasto jest przepyszne wszyscy sie zajadaja i chwala ! najlepsze ciasto na swiecie i najszybsze 🙂
Poszukuję ciasta biszkoptowego? albo podobnego ale żeby po upieczeniu było „wilgotne”. Najchętniej takiego co będzie miało wiśnie na wierzchu.
Polecam ciasto jogurtowe z bloga. Jest bardzo wilgotne. Wiśnie można obtoczyć w mące i dodać na wierzchu
Ojj kusisz 😛
Świetne przepisy, zapraszam również na mojego bloga kawaiwino.blog.pl
Uwielbiam wszystko co kokosowe. Na pewno spróbuję je u siebie zrobić 🙂
Robiła to cudo w 2 odsłonach z białą i ciemną czekoladą:)
Obie bezbłędne ♥
i z ciemna 🙂 na urodziny taty 🙂
Wyglada obłędnie, koniecznie wypróbuje 🙂
chcialam zeby ciasto mogly jesc takze dzieci, wiec czym mozna zastapic alkohol??
Olejkiem lub syropem smakowym (kokosowym, migdałowym) – ilość będzie zależała od upodobań smakowych, najlepiej dodawać po trochu do kremu i próbować
Ciasto jest genialne! Znajomi, którzy przyszli do mnie w gości byli „królikami doświadczalnymi” i cała blacha ciasta zniknęła w parę chwil! Pychota 🙂
chciałam się zapytać czy margarynę można zastąpić masłem ?
Można
a jeszcze jedno pytanie , już po dodaniu ostatniego produktu czyli alkoholu , wydaję mi się że masa jest NIE zbyt gęsta … co wtedy ;(
Zastygnie w lodówce, musi się mocno schłodzić
w takim razie serdecznie dziękuje . i pozdrawiam oraz życzę Zdrowym i spokojnych Świąt i Szczęsliwego Nowego Roku 😉 i oby brzuszki nas nie rozbolały od tych wszystkich smakowitości.
Wesołych Świąt! 🙂
Witam, zrobiłam tak jak pisało ale budyń zrobiłam z torebki był gęsty, ładny, zmiksowałam go z margaryna to zrobiło sie rzadkie a gdzie do tego jeszcze alkohol? to będzie woda:/ ehh
Z domowego budyniu po dodaniu alkoholu masa jest dość rzadka, ale zastyga w lodówce, z kupnego się nie wypowiadam, ale są zazwyczaj są za rzadkie po wystygnięciu
Chcialabym zrobic to ciaso na duża blache. Skladniki na budyn podwoje. Ile ma byc warstw budyniu aby nie wyszlo za słodkie Czy jak podziele budyń na 4 czesci i przeloze herbatnikami bedzie OK ? Czy tych warstw ma myc wiecej niz 4 ? Bardzo prosze o odp
Mogą być 4 warstwy, smarujemy tylko bardzo cienko
No proszę Państwa, takiego ciasteczka to jeszcze nie jadłem !!!
hej to ciasto to hit ! u mnie w domu jest ubustwiane a ja zostalam super cukiernikiem w domu ^^
ale zastanawialam sie ostatnio nad tym czy ciasto nadaje sie do mrozenia , w sumie krem to tylko budyn prawda ?
Ciasta z kremem budyniowym nadają się do mrożenia, ale ich konsystencja się zmienia i wypiek smakuje inaczej – dlatego nie polecam. Świetnie za to mrożą się wypieki drożdżowe
Wygląda wyśmienicie! Chciałabym dzisiaj je zrobić z myślą o Świętach, niestety później nie będę miała czasu na zabawy w kuchni. Czy zrobione dzisiaj będzie dobre jeszcze w poniedziałek?
Na mazurek to świetna pora, jednak na ciasto z masą może być dzisiaj za wcześnie…
Witam,
mam pytanie co do poziomu słodkości tego ciasta. Wiem, że to jest bardzo indywidualna kwestia, ale może mimo wszystko potrafiłabyś spróbować powiedzieć, czy ono jest mało słodkie, przeciętne czy bardzo słodkie. Zazwyczaj testuję ciasta najpierw na sobie i moich dwóch chłopakach, ale tym razem zaryzykuję i zrobię coś pierwszy raz i od razu dla całej rodziny 🙂 Boję się jednak, żeby nie było zbyt słodkie. Przy kolejnych razach mogę sobie już modyfikować ilość słodyczy, no ale ten pierwszy raz powinien być wierny przepisowi, stąd pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź i Wesołych Świąt życzę 🙂
Raczej przeciętne, ale to zależy od rodzaju użytych herbatników, alkoholu i czekolady – różni producenci stosują różne ilości cukru – szczególnie smak białej czekolady będzie istotny dla ciasta, warto wybrać też mało słodkie herbatniki
Dzięki za odpowiedź, a czy masz może jakiś konkretnych producentów herbatników i czekolady do polecenia?
Smak czekolady to sprawa bardzo indywidualna, a herbatniki najlepiej wybrać te z najmniejszą ilością cukru
Rafaello już wypróbowane 2 razy, za każdym razem tak samo pysznie wyszło. Własnie mój chłopak siedzi obok i wspomina jakie pyszne było, i zastanawiamy się nad zrobieniem kolejnego 🙂
Witam, jak długo ciasto moze lezec w lodówce? Czy mogłabym zrobić je 48 godzin przed podaniem, i czy potem jeszcze dobę by mogło stać?
Ciasto można przechowywać 3-4 dni w lodówce
O rany, to ciasto być przepyszne! Zapisuję przepis i wkrótce zrobię 😉
Jestem ciekawa czy z mleka kokosowego też by wyszło ? Ma ktoś doświadczenie ?
Jaka duża musi być foremka?
Czy to ciasto mozna zrobic w keksówce? takie z ukosnymi sciankami? Nie rozpadnie sie po nalozeniu na talerzyk?
Keksòwka może być za mała
Ja też jestem ciekawa na jaką wielkość blachy jest ten przepis?
Moja miała ok. 25×25
Korzystałam z tego przepisu juz kilkakrotnie. wydrukowałam sobie dość dawno temu i trzymam w moim segregatorze. ostatnio zajrzałam na stronę i patrze a składniki się nieco zmieniły. 0.5 szkl.cukru zamieniło się na 3 łyżki a pół tabliczki czekolady to teraz cała . Czy zmieniłaś ilość tych składników w przepisie a jeśli tak to dlaczego? Czy obecna wersja wychodzi smaczniejsza niż ta pierwsza? Byłabym wdzięczna za odpowiedz.
Dostawałam informacje, że czasami masa wychodzi zbyt rzadka – dzięki większej ilości czekolady zsiada się bez problemu. Jako, że biała czekolada jest słodka, to w związku ze zwiększeniem jej ilości, należy zmniejszyć ilość cukru. Obie wersje smakują bardzo podobnie 🙂
Czy ta masa sprawdzi się do tortu? Nie jest za rzadka?
It’s so nice to see fellow Rider fans that hated the It was garbage and deserved a grittier better version, not the watered down childs play that we got
wygląda apetycznie
Pyszne