Proste ciasto dyniowe

Proste ciasto dynioweCiasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to jedno z najprostszych ciast. Jak większość wypieków przygotowujemy je z puree dyniowego. Aby je wykonać wystarczy wydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 czubata szklanka cukru trzcinowego
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta soli

Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy oraz orzechy/pestki lub suszone owoce (w zależności czego używamy). Składniki suche także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej! Gdy będziemy długo mieszać uwolni się gluten i ciasto będzie ciężkie) – masa powinna być grudkowata, ale jednolita. Przelewamy do średniej wielkości formy (u mnie poszerzona keksówka – 22 x 11cm) i pieczemy ok. 45-55 minut (do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem).

Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut).

Proste ciasto dyniowe

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Proste ciasto dyniowe

  1. mmm pyszne i wilgotne! bardzo lubię takie ciasta, idealne do kubka herbaty czy kakao 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    cudownie wygląda

  3. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Poczęstuje się dobrze 🙂 tak smakowicie wygląda 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Najbardziej przekonał mnie ten piernikowy aromat:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Mmm musi smakować bosko 🙂

  6. Jaki piękny kolor! Jestem pewna, ze smakuje nawet lepiej niż wygląda 🙂

  7. wyznaję zasadę, że prostosta jest najlepsza. a takie dyniowe zjadłabym z ogromną chęcią!

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Oj takie dyniowe chętnie bym zjadła kawałek 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Te proste zawsze są najlepsze 😀

  10. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Proste ale czy mi wyjdzie? 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Marcelina napisał/a:

    Ale to ciasto musi aromatycznie pachnieć 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Ale cudownie wygląda. Bede musiala upiec ciasto z dynia, bo chyba jeszcze nie jadlam. Serio! 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    lubię takie placuszki 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Bardzo smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    bardzo smakowicie wygląda. pomysł świetny:)

  16. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    I ciasto nabrało pięknego żółtego koloru!

  17. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Doskonale musiało smakowac bo wygląda świetnie 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Ciasto dyniowe wygląda wspaniale i pewnie smakuje wyśmienicie, a kilka dni temu jadłem też dynię ale w formie zupy i była przepyszna !!!!

  19. Cudowne dyniowe smaki, wspaniały chlebek 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pyszne, klasyczne ciasto. Co za kolor! A smak? Pewnie niesamowity 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Śliczności. Chyba je dziś zrobię, na przekór tęsknocie za Gruzją 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Wygląda wspaniale!
    Dla mnie dyniowych wypieków nigdy dość.

  23. Natalia - Poezja Smaku Łukasz napisał/a:

    Wprost uwielbiam dyniowe wypieki! <3

  24. Natalia - Poezja Smaku Urszula napisał/a:

    Zdjęcia śliczne, ciasto na pewno też warte grzechu 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam takie proste ciasta <3

  26. Natalia - Poezja Smaku Kolizje Smakow napisał/a:

    Wygląda obłędnie!:)

  27. Natalia - Poezja Smaku Kamila napisał/a:

    Poezjo, jesteś niesamowita! Właśnie się zajadam tym ciastem i jest PRZEPYSZNE!!! Pyszyte, wilgotne, pięknie wygląda i zdecydowanie za szybko znika 😉 Polecam wszystkim!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)