Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie migdałów – świetne dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów zdrowszych wersji wypieków. Nie jest to nasz klasyczny murzynek – ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami.
Ciasto czekoladowe:
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady (2 tabliczki)
- 200 g masła (1 kostka)
- 200 g mielonych migdałów (ok. 2 szklanki)*
- 200 g cukru trzcinowego (1 i 1/5 szklanki)
- 5 jajek
- szczypta soli
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej (metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się małą ilością wody). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Cztery żółtka i jedno całe jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i migdały. Miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy część piany do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów.
* mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe
Mniam! Jakie pycha! Intensywnie czekoladowe! Bomba!
Wygląda obłędnie. Ślinka cieknie na sam widok 🙂
cudowne!!!!
Musiało być bardzo smaczne:)
Uwielbiam ciasta na bazie mielonych migdałów! Na pewno było pyszne 🙂
Zaśliniłam się 😉
Ale super przepis. Ciasto bez mąki bardzo mnie zaciekawiło. Z chęcią takie zrobię bo wygląda smakowicie 🙂
Wilgotne i mocno czekoladowe… musi być pyszne.
Coś czuję, że szybko je zrobię :))))
Ależ pychota ^^
Ciasto bez maki i pasztet z cukinii to zdecydowanie moje smaki. Pychota. Z lodami to już cud 🙂
Mniami, chcę takie ciacho! 😀
Ciekawie wygląda to ciasto,
Zaskakujesz 😉 Ciasto wygląda rewelacyjnie, aż dziw, że z tak niewielkiej ilości składników można przygotować takie cudo 🙂
Och cudowne jest to ciasto ! Mega czekoladowe, takie lubię. 🙂
Pozdrawiam.
Pycha!
Jakie piękne te ciasto! Oj zjadłabym, takie czekoladowe <3
Łomatko… Nata, jesteś niesamowita…
Wspaniałe!
Lubię czekoladę i czekoladowe wypieki. Apetycznie się zapowiada i te migdały… 🙂
Czy mozna zamiast mielonych migdałów użyć mielone orzechy?
Myślę, że tak – choć na pewno smak będzie inny 🙂
Mmm, czekoladowa rozkosz 🙂
Aż otworzyłam szerzej oczy 😀 Przepis zapisany, spróbuje koniecznie!
Mlask, mlask 🙂
Intensywnie czekoladowe i ta gałka lodów,poezja!
idealna rozpusta dla mojego A. 🙂 ja średnio lubię takie ciężkie ciasta
Wygląda bardzo apetycznie. Nie wygląda na bezmączny wytwór!
Obłędne! Chętnie porwę kawałeczek…;)
To ciasto wygląda wyśmienicie ! Super 🙂
Zdrowo i czekoladowo, masz głowę do przepisów 🙂
Widziałam gdzieś podobny przepis, ale zastanawiałam się czy takie ciasto może sie uda ?
A tu proszę, jakie piękne 🙂
Zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie, szczegóły na moim blogu.
ależ cudo! 🙂
Marchewowe (to było pierwsze, nie tylko z bloga, ale i pierwsze, jakie w ogóle upiekłam :), chlebek bananowy (potrafiłem piec po trzy na raz, i tak samo, jak marchewkowym wszyscy się nim zachwycają), daktylowe (dzisiaj upiekłam je po raz drugi), i jeszcze tartę, quiche? z kurkami. Oświeciłaś mnie, jeśli chodzi o pieczenie. Naprawdę bardzo dziękuję, polecam Twojego bloga wszystkim znajomym 😛
Ciasto nr 5, które zrobiłam wd. przepisu z tego bloga, każde jedno to czyta rozkosz i poezja… 😛 dziękuję!
Cieszę się Aga 🙂 jakie jeszcze robiłaś? 🙂
Pomyliłam komentarze 😛 patrz jak wyżej 😛
Dzięki, bardzo mi miło 🙂
Natalko. Moge zrobic to ciasto z póltorej porcji? Jaka blaszke powinnam uzyc? Pozdrawiam
Tortownicy 24-26 cm 🙂
Natalko. A pieke tyle samo czy troche dluzej? Pozdrawiam
Może być 5-10 minut dłużej, nalepiej do suchego patyczka
Wielkie dzieki.
przepyszne! drugi raz robię 🙂
And to ask why eyeglasses are realky distinct with their actualization and authoritative abiding they are worn most of the eyes under provincetown stress and sugar intake.
Świetny przepis 🙂 Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest bardzo smaczne. Cała rodzina się nim zachwyca.
Ja tez robie to ciasto od dluzszego czasu. Wszyscy zawsze sa zachwyceni 🙂 tylko ilosc cukru zmniejszam do 80 g i czekolada zazwyczaj kolo 70%. Teraz szukam idealnego jablecznika…
Witam chcialabym upiec to ciasto ale na duza blache. Czy podwajam wszystkie powyzsze skladniki z przepisu? Ciasto obledne pozdrawiam
Zależy jaka blacha – najlepiej skorzystać z przelicznika foremek 🙂