Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąkiCiasto czekoladowe bez mąki, na bazie migdałów – świetne dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów zdrowszych wersji wypieków. Nie jest to nasz klasyczny murzynek – ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami.

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady (2 tabliczki)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 200 g mielonych migdałów (ok. 2 szklanki)*
  • 200 g cukru trzcinowego  (1 i 1/5 szklanki)
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej (metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się małą ilością wody). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Cztery żółtka i jedno całe jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i migdały. Miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy część piany do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów.

* mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

47 Odpowiedzi na Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki

  1. Natalia - Poezja Smaku Marcela napisał/a:

    Mniam! Jakie pycha! Intensywnie czekoladowe! Bomba!

  2. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Wygląda obłędnie. Ślinka cieknie na sam widok 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    cudowne!!!!

  4. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Musiało być bardzo smaczne:)

  5. Uwielbiam ciasta na bazie mielonych migdałów! Na pewno było pyszne 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Zaśliniłam się 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ale super przepis. Ciasto bez mąki bardzo mnie zaciekawiło. Z chęcią takie zrobię bo wygląda smakowicie 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Wilgotne i mocno czekoladowe… musi być pyszne.

  9. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Coś czuję, że szybko je zrobię :))))

  10. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Ależ pychota ^^

  11. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Ciasto bez maki i pasztet z cukinii to zdecydowanie moje smaki. Pychota. Z lodami to już cud 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Mniami, chcę takie ciacho! 😀

  13. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Ciekawie wygląda to ciasto,

  14. Zaskakujesz 😉 Ciasto wygląda rewelacyjnie, aż dziw, że z tak niewielkiej ilości składników można przygotować takie cudo 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Och cudowne jest to ciasto ! Mega czekoladowe, takie lubię. 🙂
    Pozdrawiam.

  16. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Jakie piękne te ciasto! Oj zjadłabym, takie czekoladowe <3

  17. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Łomatko… Nata, jesteś niesamowita…

  18. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Lubię czekoladę i czekoladowe wypieki. Apetycznie się zapowiada i te migdały… 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Czy mozna zamiast mielonych migdałów użyć mielone orzechy?

  20. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Mmm, czekoladowa rozkosz 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Aż otworzyłam szerzej oczy 😀 Przepis zapisany, spróbuje koniecznie!

  22. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Mlask, mlask 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Intensywnie czekoladowe i ta gałka lodów,poezja!

  24. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    idealna rozpusta dla mojego A. 🙂 ja średnio lubię takie ciężkie ciasta

  25. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Nie wygląda na bezmączny wytwór!

  26. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obłędne! Chętnie porwę kawałeczek…;)

  27. Natalia - Poezja Smaku cookiemonsterx napisał/a:

    To ciasto wygląda wyśmienicie ! Super 🙂

  28. Zdrowo i czekoladowo, masz głowę do przepisów 🙂

  29. Natalia - Poezja Smaku Urszula napisał/a:

    Widziałam gdzieś podobny przepis, ale zastanawiałam się czy takie ciasto może sie uda ?
    A tu proszę, jakie piękne 🙂
    Zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie, szczegóły na moim blogu.

  30. Natalia - Poezja Smaku kocie-smaki napisał/a:

    ależ cudo! 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku aga napisał/a:

      Marchewowe (to było pierwsze, nie tylko z bloga, ale i pierwsze, jakie w ogóle upiekłam :), chlebek bananowy (potrafiłem piec po trzy na raz, i tak samo, jak marchewkowym wszyscy się nim zachwycają), daktylowe (dzisiaj upiekłam je po raz drugi), i jeszcze tartę, quiche? z kurkami. Oświeciłaś mnie, jeśli chodzi o pieczenie. Naprawdę bardzo dziękuję, polecam Twojego bloga wszystkim znajomym 😛

  31. Natalia - Poezja Smaku aga napisał/a:

    Ciasto nr 5, które zrobiłam wd. przepisu z tego bloga, każde jedno to czyta rozkosz i poezja… 😛 dziękuję!

  32. Natalia - Poezja Smaku Ana38 napisał/a:

    Natalko. Moge zrobic to ciasto z póltorej porcji? Jaka blaszke powinnam uzyc? Pozdrawiam

  33. Natalia - Poezja Smaku Ana38 napisał/a:

    Wielkie dzieki.

  34. Natalia - Poezja Smaku kathy napisał/a:

    przepyszne! drugi raz robię 🙂

  35. Natalia - Poezja Smaku provincetown napisał/a:

    And to ask why eyeglasses are realky distinct with their actualization and authoritative abiding they are worn most of the eyes under provincetown stress and sugar intake.

  36. Natalia - Poezja Smaku ostatnia napisał/a:

    Świetny przepis 🙂 Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest bardzo smaczne. Cała rodzina się nim zachwyca.

  37. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    Ja tez robie to ciasto od dluzszego czasu. Wszyscy zawsze sa zachwyceni 🙂 tylko ilosc cukru zmniejszam do 80 g i czekolada zazwyczaj kolo 70%. Teraz szukam idealnego jablecznika…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)