Ananasowe klopsiki z teriyaki

Proste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Ananasowe klopsiki z teriyakiMożemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie w niecałe pół godziny.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 3-4 plastry ananasa
  • 1 cebula dymka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sos teriyaki:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej
  • sezam do posypania

Ananasa rozdrabniamy (w malakserze lub siekamy drobno nożem), a następnie wyciskamy z niego sok wprost do szklanki (potrzebujemy 1/4 szklanki soku – do sosu). Sok odstawiamy, a ananasa dodajemy do mięsa. Dorzucamy zblendowane: czosnki, dymkę oraz imbir (można także drobno posiekać lub zetrzeć na tarce). Solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C (220°C z termoobiegiem) przez 15 minut.

W tym czasie do rondelka wlewamy sok, który wycisnęliśmy z ananasa, dolewamy wodę i sos sojowy. Dosypujemy cukier, wyciskamy czosnek i trzemy imbir. Gdy sos się zagotuje skrobię rozrabiamy z łyżką wody i dodajemy, aby sos się zagęścił. Gotujemy ok. 3-5 minut na małym ogniu. Sosem polewamy upieczone klopsiki. Posypujemy ziarnami sezamu i ewentualnie dymką. Klopsiki teriyaki podajemy z sypkim ryżem.

Ananasowe klopsiki z teriyaki

Ananasowe klopsiki z teriyaki

Przepis zainspirowany klopsikami z Just a Taste.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

33 Odpowiedzi na Ananasowe klopsiki z teriyaki

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam połączenia mięsno-owocowe, więc na pewno by mi smakowało. 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Świetnie wyglądają te klopsiki! A połączenie mięsa i owoców nadal dopiero odkrywam 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Bardzo mi się podobają te klopsiki. A ten sos? Świetny. Zapisuję przepis, bo zawsze to coś nowego i smacznego 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    O jakie fajne kotleciki 🙂 super wyglądają i pewnie są pyszne. Ciekawy przepis 🙂 zapisuje 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Mniami, pyszności <3

  6. Natalia - Poezja Smaku Karolina napisał/a:

    ale bym zjadła takie klopsiki na obiad. PYCHA ! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Kolizje Smakow napisał/a:

    Wyglądają bardzo smakowicie 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Marcelina napisał/a:

    Ciekawe połączenie i ten sos! 🙂
    Klopsiki jak najbardziej wpadają w moje smaki

  9. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    U ciebie każda potrawa wyglada wyjątkowo 🙂

  10. Ależ apetyczne danie, mniam! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Bardzo egzotycznie się prezentują. Sama rzadko przyrządzam mięso na słodko, ale z ananasem mogłabym się skusić.

  12. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Zdecydowanie moje smaki! Ale domowego teriyaki jeszcze nie robiłam… chętnie wypróbuję przepis 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    podoba mi się dodatek ananasa!:) takie orientalne smaki bardzo lubię!:)

  14. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ja się piszę na takie danie

  15. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Bardzo apetyczne te klopsiki Natalio 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności Natalio 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    wow! właśnie szukam inspiracji na dziś i… chyba znalazłam 😉

  18. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Wyglądają obłędnie. Chyba się wproszę na obiad 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ach, te Twoje klopsiki! Kto nie próbował, niech żałuje! Te wyglądają tak mniamuśnie, że idę coś zjeść 😉

  20. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Jeżeli smakują tak, jak wyglądają to moje gratulacje :))

  21. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Wyglądają tak pysznie i wynika z tego że na jutro mam gotowy przepis na smaczny obiad !!!!

  22. Super pomysł i porywam przepis na sos!

  23. Natalia - Poezja Smaku kocie-smaki napisał/a:

    mój mięsożerny mąż będzie zachwycony 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Ciekawe połączenie, wygląda bardzo smacznie, a do tego ten sos, wow !:) A słyszeliście o musztardzie Develey dijon, rewelacyjnie komponuje się z sałatkami jak i mięsem. Polecam także sos 1000 wysp, chilli, i tzatziki 🙂 Pozdrawiam !

    • Natalia - Poezja Smaku Adam napisał/a:

      Również uwielbiam takie sosy. Choć muszę przyznać, że muszę sam spróbować zrobić go w całości bez używania pół produktów.

  25. Natalia - Poezja Smaku ami@naivecookcooks napisał/a:

    Such gorgeous photography!! Loving this recipe!!

  26. Natalia - Poezja Smaku agabull napisał/a:

    Czytając te komentarze mam wrażenie, ze na temat tego przepisu względnie fotografii już wszystko zostało powiedziane tylko, ze jeszcze nie przez wszystkich… Czy ktoś mógłby skomentować ta potrawę po ugotowaniu? Za taki komentarz i sugestie byłabym wdzięczna 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

      Mi podczas pieczenia klopsiki rozpłynęły się…Po zagnieceniu klopsików ponownie,dodaniu dużej ilosci dodatkowej bułki tartej i próbie uratowania ich smażąc na oleju na patelni wszystko nadawało się do wyrzucenia,kompletnie sie porozlatywało. Zaznaczam że ananas był mocno odciśnięty. Chyba, że to wina wieprzowego mięsa…

    • Beato, przy tak mocno nagrzanym piekarniku klopsiki nie powinny się rozpłynąć. Masę na mięso trzeba dobrze wyrobić. Mięso musi być dobrej jakości. Do tego przepisu najlepiej użyć mięsa drobiowego, które jest dość kleiste. Na wszelki wypadek można dodać do masy jajko – ale wtedy klopsiki nie będą już tak delikatne.

    • Natalia - Poezja Smaku aga napisał/a:

      Zrobiłam. Wyszły jak na obrazku, ale miałąm wrażenie, że są niedopieczone. Smakowo niestety też nie podeszły. Sos ok, ale mięso jakoś zupełnie nie. Szkoda, bo bardzo apertycznie wyglądały.

  27. Natalia - Poezja Smaku Amanda napisał/a:

    Świetny pomysł na nietypowy obiad! Ja dla pewności (zaniepokojona komentarzami) dodałam jajko i piekłam pół godziny (ale w bardzo wiekowym i słabym piekarniku). Wyszły smaczne, chociaż ciężko doszukać się w nich aromatu ananasa, a kupiłam dobrej jakości i o dosyć intensywnym smaku. Polecam dopiec razem z mięsem plastry ananasa i podawać jak namiastkę sałatki, świetnie przełamują słony sos!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)