Pasztet z cukiniiWegetariański pasztet z cukinii? Czemu nie?! Pasztety warzywne to moja słabość, bardzo je lubię – na równi z tymi mięsnymi. Są świetne na kanapki. Dodatkowo, za każdym razem możemy przyprawić je nieco inaczej – dzięki temu nie będą nam się nudzić. Pasztet z cukinii jest tani, prosty do zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli.

Składniki:

  • 5 małych lub 3-4 średnie cukinie *
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • liście laurowe (opcjonalnie)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule, żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną – mieszamy ponownie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy, lekko ją rozluźniając. Poszerzoną keksówkę lub inną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy. Na wierzchu możemy ułożyć kilka liści laurowych. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180°C z termoobiegiem lub 190°C bez tej funkcji. Przed wyjęciem z formy całkowicie studzimy.

* Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek.

Pasztet z cukinii

Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych