Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąkiCiasto czekoladowe bez mąki, na bazie migdałów – świetne dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów zdrowszych wersji wypieków. Nie jest to nasz klasyczny murzynek – ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami.

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady (2 tabliczki)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 200 g mielonych migdałów (ok. 2 szklanki)*
  • 200 g cukru trzcinowego  (1 i 1/5 szklanki)
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej (metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się małą ilością wody). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Cztery żółtka i jedno całe jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i migdały. Miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy część piany do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów.

* mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

46 Odpowiedzi na Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki

  1. Marcela napisał/a:

    Mniam! Jakie pycha! Intensywnie czekoladowe! Bomba!

  2. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Wygląda obłędnie. Ślinka cieknie na sam widok 🙂

  3. iza napisał/a:

    cudowne!!!!

  4. ELA.M napisał/a:

    Musiało być bardzo smaczne:)

  5. Uwielbiam ciasta na bazie mielonych migdałów! Na pewno było pyszne 🙂

  6. Ervisha napisał/a:

    Zaśliniłam się 😉

  7. Marzena napisał/a:

    Ale super przepis. Ciasto bez mąki bardzo mnie zaciekawiło. Z chęcią takie zrobię bo wygląda smakowicie 🙂

  8. Królowa Karo napisał/a:

    Wilgotne i mocno czekoladowe… musi być pyszne.

  9. Dzikowiec napisał/a:

    Coś czuję, że szybko je zrobię :))))

  10. Sosna napisał/a:

    Ależ pychota ^^

  11. dżemdżus napisał/a:

    Ciasto bez maki i pasztet z cukinii to zdecydowanie moje smaki. Pychota. Z lodami to już cud 🙂

  12. wenus-lifestyle napisał/a:

    Mniami, chcę takie ciacho! 😀

  13. ELA.M napisał/a:

    Ciekawie wygląda to ciasto,

  14. Zaskakujesz 😉 Ciasto wygląda rewelacyjnie, aż dziw, że z tak niewielkiej ilości składników można przygotować takie cudo 🙂

  15. Majana napisał/a:

    Och cudowne jest to ciasto ! Mega czekoladowe, takie lubię. 🙂
    Pozdrawiam.

  16. Magda C. napisał/a:

    Jakie piękne te ciasto! Oj zjadłabym, takie czekoladowe <3

  17. Patyska napisał/a:

    Łomatko… Nata, jesteś niesamowita…

  18. Pati napisał/a:

    Wspaniałe!

  19. napiecyku napisał/a:

    Lubię czekoladę i czekoladowe wypieki. Apetycznie się zapowiada i te migdały… 🙂

  20. Marzena napisał/a:

    Czy mozna zamiast mielonych migdałów użyć mielone orzechy?

  21. gin napisał/a:

    Mmm, czekoladowa rozkosz 🙂

  22. Ola in the kitchen napisał/a:

    Aż otworzyłam szerzej oczy 😀 Przepis zapisany, spróbuje koniecznie!

  23. skoraq cooks napisał/a:

    Mlask, mlask 🙂

  24. Amber napisał/a:

    Intensywnie czekoladowe i ta gałka lodów,poezja!

  25. Ania napisał/a:

    idealna rozpusta dla mojego A. 🙂 ja średnio lubię takie ciężkie ciasta

  26. JustInka napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Nie wygląda na bezmączny wytwór!

  27. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obłędne! Chętnie porwę kawałeczek…;)

  28. cookiemonsterx napisał/a:

    To ciasto wygląda wyśmienicie ! Super 🙂

  29. Zdrowo i czekoladowo, masz głowę do przepisów 🙂

  30. Urszula napisał/a:

    Widziałam gdzieś podobny przepis, ale zastanawiałam się czy takie ciasto może sie uda ?
    A tu proszę, jakie piękne 🙂
    Zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie, szczegóły na moim blogu.

  31. kocie-smaki napisał/a:

    ależ cudo! 🙂

    • aga napisał/a:

      Marchewowe (to było pierwsze, nie tylko z bloga, ale i pierwsze, jakie w ogóle upiekłam :), chlebek bananowy (potrafiłem piec po trzy na raz, i tak samo, jak marchewkowym wszyscy się nim zachwycają), daktylowe (dzisiaj upiekłam je po raz drugi), i jeszcze tartę, quiche? z kurkami. Oświeciłaś mnie, jeśli chodzi o pieczenie. Naprawdę bardzo dziękuję, polecam Twojego bloga wszystkim znajomym 😛

  32. aga napisał/a:

    Ciasto nr 5, które zrobiłam wd. przepisu z tego bloga, każde jedno to czyta rozkosz i poezja… 😛 dziękuję!

  33. Ana38 napisał/a:

    Natalko. Moge zrobic to ciasto z póltorej porcji? Jaka blaszke powinnam uzyc? Pozdrawiam

  34. Ana38 napisał/a:

    Wielkie dzieki.

  35. kathy napisał/a:

    przepyszne! drugi raz robię 🙂

  36. provincetown napisał/a:

    And to ask why eyeglasses are realky distinct with their actualization and authoritative abiding they are worn most of the eyes under provincetown stress and sugar intake.

  37. ostatnia napisał/a:

    Świetny przepis 🙂 Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest bardzo smaczne. Cała rodzina się nim zachwyca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)