Wegetariański gulasz z soczewicy

Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera bardzo dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Gulasz z soczewicy (curry z soczewicy)Ja także chętnie ją wykorzystuję w kuchni. Wegetariański gulasz z soczewicy w stylu indyjskim, czyli soczewicowe curry, zrobiłam zainspirowana przepisem z listopadowego numeru miesięcznika „Kuchnia”. Przyznam, że taki orientalny sposób jej podania sprawił, że jeszcze bardziej polubiłam soczewicę. Gulasz był smaczny, gęsty i sycący. Nie potrzebuje on dodatków, choć przyznam, że resztki, wyjedliśmy maczając w nim chrupiącą bagietkę. Danie szczególnie polecam na postne piątki.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 450 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika)
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sok z połowy cytryny
  • chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: gęsty jogurt lub śmietana do przybrania

Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy seler i cebulę do zeszklenia. W tym czasie przygotowujemy: kurkumę, curry, garam masala oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy wszystkie przyprawy jednocześnie i podsmażamy nie dłużej niż 1 minutę mieszając. Dosypujemy oba rodzaje soczewicy (może być opłukana), mieszamy i dolewamy pomidory. Dolewamy także 1 litr wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy od momentu zagotowania około 20-30 minut* co jakiś czas mieszając. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skrapiamy go sokiem z cytryny, dodajemy też ponownie sól i pieprz do smaku. Możemy też dodać odrobinę ostrej papryki lub chili w proszku jeśli lubimy. Mieszamy, przekładamy do miseczek lub kubeczków. Dekorujemy gęstą śmietaną / jogurtem lub od razu podajemy.

Gulasz z soczewicy (curry z soczewicy)

* Czas gotowania zależy od jakości soczewicy, czasem może być to nawet dwukrotnie dłużej, dusimy do czasu, aż będzie miękka – jeśli gulasz zrobi się zbyt gęsty możemy dodać dodatkowe 0,5 szklanki wody.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

44 Odpowiedzi na Wegetariański gulasz z soczewicy

  1. Łucja napisał/a:

    Pysznie wygląda ! Też mam na niego ochotę !

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    A ja nie potrafię przekonać się do soczewicy. 🙁 Ale nie lubię też grochu, a trochę mi go smakiem przypomina.

  3. AnnaA-G napisał/a:

    kolejna inspiracja do wypróbowania:)

  4. Pan Deserek :) napisał/a:

    Wygląda bardzo smakowicie – ale takiej wersji z soczewicy jeszcze nie jadłem. Ciekawość kusi więc będę musiał wypróbować 🙂

  5. Pati napisał/a:

    Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa!

  6. iza napisał/a:

    bardzo lubię takie dania

  7. Małgosia napisał/a:

    O tak, takie gulasze lubię najbardziej.

  8. JustInka napisał/a:

    Bardzo lubię soczewicę, dlatego chętnie przetestuję taki gulasz 🙂

  9. Magda C. napisał/a:

    Pysznie wygląda ten gulasz. Jestem ciekawa smaku 🙂

  10. studentka na diecie napisał/a:

    Idealne rozgrzewające i uodparniające jedzonko :)) na obecny wirusowy sezon 🙁

  11. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Potrawa mi się tak nie spodobała, co ten garnuszek 🙂 Taki… babciny. A soczewicę też uwielbiam, mimo że wegetarianinem nie jestem – bardzo niedoceniane u nas warzywo.

  12. ladylaura. napisał/a:

    Ja nie robiłam nic z soczewicą,ale ten gulasz chyba to zmieni.

  13. dżemdżus napisał/a:

    Ja też kocham soczewicę. Gulasz zdobył moje serce w jednej chwili. Można powiedzieć, że to miłość od pierwszego wejrzenia jest. Nie ma co się dziwić przecież wiosna i urok osobisty obiektu mówią same za siebie. 🙂 Pyszny, zrobię na piątkowy obiad.

  14. magda napisał/a:

    Zrobione:-) bardzo smaczny gulasz ,jednak soczewica długo się gotowała ,czy gdybym dusiła ją bez pomidorów byłoby szybciej i pod koniec je dodać?

    • Natalia napisał/a:

      Aby było szybciej można namoczyć soczewicę przez 1-2 godziny w zimnej wodzie. Niestety soczewice różnych firm, mogą różnić się czasem gotowania – moja była miękka po 25 minutach.

      Wiem, że kwas pomidorów może na to wpływać, lecz soczewica ugotowana w pomidorowym sosie będzie wchłaniać ich smak i będzie smaczniejsza, niż na samej wodzie.

      Dziękuję za tak szybkie wypróbowanie przepisu 🙂

  15. antynomiczna napisał/a:

    ostatnio moje kubki smakowe domagają się czegoś w tym rodzaju.

  16. Salvador Dali napisał/a:

    baaardzo dobre wykorzystanie soczewicy, oj bardzo 🙂
    Też ją lubię, chociaż wegetarianką nie jestem 😀 ale smak ma dobry!

  17. judik napisał/a:

    Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam soczewicy! Czas to zmienić 🙂

  18. napiecyku napisał/a:

    Właśnie to gotowanie…ja po moczeniu i po godzinie gotowania jeszcze miałam twardą. Myślę, że to kwestia tego jak długo ziarenka leżały w sklepie, świeższa szybciej się gotuje:))

    • Natalia napisał/a:

      Możliwe – trzeba zawsze sprawdzać i dostosować czas do posiadanej – po prostu gotować do miękkości 🙂

  19. agnieszka napisał/a:

    Pyszności! Śliczne zdjęcia ;))

  20. Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, kolejny smakowity przepis do natychmiastowego wykonania 🙂

  21. Patyska napisał/a:

    Uwielbiam soczewicę, a Twój gulasz to pożarłabym w mgnieniu oka!

  22. my simple cuisine napisał/a:

    Nie jestem wegetarianką ale na gulasz chętnie bym sie zmusiła 🙂

  23. Lady housewife napisał/a:

    Ja też nie przepadam za soczewicą,ale ten orientalny gulasz zapowiada się smakowicie więc moze zrobię do niej kolejne podejście!

  24. Muszę kupić soczewicę i przygotować to danie 🙂 Soczewica zwiera chyba dużo białka?

  25. Syte i smaczne danie z soczewicą. Mniam. : )

  26. ELA.M napisał/a:

    Ładne zdjęcie. Aż nawet wstyd powiedzieć że jeszcze soczewicy nie jadłam:(

  27. lutka40 napisał/a:

    Musi byc pyszny i aromatyczny

  28. Palce lizać, bardzo pysznie Natalko 🙂

  29. Łucja napisał/a:

    Gulasz pyszny 🙂 Polecam!

  30. Beata napisał/a:

    To jest Rewelacja !!! Uwielbiam ! Moje dzieci i mąż również. Polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂

  31. DorotaM. napisał/a:

    Zrobiłam ten gulasz dziś na obiad. Jak dla mnie super, pożywny, rozgrzewający. Polecam na chłodne deszczowe dni takie jak dziś 😉

  32. Agnieszka napisał/a:

    Właśnie się gotuje 🙂 Czy ten gulasz mozna zamrozic? bo chyba za duzo mi go wyszło 😛

  33. ewunia napisał/a:

    Zrobiłam! pycha!

  34. Oliwia napisał/a:

    Gulasz świetny. Swój zawsze trochę modyfikuje i dodaje rownież cynamonu i kminku. Dobrze smakuje rownież jeśli wrzucimy pokrojona paprykę. Super przepis który można łatwo dostosować do składników które mamy w lodowce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)