Wegetariański gulasz z soczewicy

Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera bardzo dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Gulasz z soczewicy (curry z soczewicy)Ja także chętnie ją wykorzystuję w kuchni. Wegetariański gulasz z soczewicy w stylu indyjskim, czyli soczewicowe curry, zrobiłam zainspirowana przepisem z listopadowego numeru miesięcznika “Kuchnia”. Przyznam, że taki orientalny sposób jej podania sprawił, że jeszcze bardziej polubiłam soczewicę. Gulasz był smaczny, gęsty i sycący. Nie potrzebuje on dodatków, choć przyznam, że resztki, wyjedliśmy maczając w nim chrupiącą bagietkę. Danie szczególnie polecam na postne piątki.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 450 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika)
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sok z połowy cytryny
  • chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: gęsty jogurt lub śmietana do przybrania

Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy seler i cebulę do zeszklenia. W tym czasie przygotowujemy: kurkumę, curry, garam masala oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy wszystkie przyprawy jednocześnie i podsmażamy nie dłużej niż 1 minutę mieszając. Dosypujemy oba rodzaje soczewicy (może być opłukana), mieszamy. Dolewamy 1 litr wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając.  Dolewamy pomidory i gotujemy kolejne 15 minut. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skrapiamy go sokiem z cytryny, dodajemy też ponownie sól i pieprz do smaku. Możemy też dodać odrobinę ostrej papryki lub chili w proszku jeśli lubimy. Mieszamy, przekładamy do miseczek lub kubeczków. Dekorujemy gęstą śmietaną / jogurtem lub od razu podajemy.

Gulasz z soczewicy (curry z soczewicy)

* Czas gotowania zależy od jakości soczewicy, czasem może być to nawet dwukrotnie dłużej, dusimy do czasu, aż będzie miękka – jeśli gulasz zrobi się zbyt gęsty możemy dodać dodatkowe 0,5 szklanki wody.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

45 Odpowiedzi na Wegetariański gulasz z soczewicy

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Pysznie wygląda ! Też mam na niego ochotę !

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    A ja nie potrafię przekonać się do soczewicy. 🙁 Ale nie lubię też grochu, a trochę mi go smakiem przypomina.

  3. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    kolejna inspiracja do wypróbowania:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Pan Deserek :) napisał/a:

    Wygląda bardzo smakowicie – ale takiej wersji z soczewicy jeszcze nie jadłem. Ciekawość kusi więc będę musiał wypróbować 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa!

  6. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    bardzo lubię takie dania

  7. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    O tak, takie gulasze lubię najbardziej.

  8. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Bardzo lubię soczewicę, dlatego chętnie przetestuję taki gulasz 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Pysznie wygląda ten gulasz. Jestem ciekawa smaku 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Idealne rozgrzewające i uodparniające jedzonko :)) na obecny wirusowy sezon 🙁

  11. Natalia - Poezja Smaku Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Potrawa mi się tak nie spodobała, co ten garnuszek 🙂 Taki… babciny. A soczewicę też uwielbiam, mimo że wegetarianinem nie jestem – bardzo niedoceniane u nas warzywo.

  12. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Ja nie robiłam nic z soczewicą,ale ten gulasz chyba to zmieni.

  13. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Ja też kocham soczewicę. Gulasz zdobył moje serce w jednej chwili. Można powiedzieć, że to miłość od pierwszego wejrzenia jest. Nie ma co się dziwić przecież wiosna i urok osobisty obiektu mówią same za siebie. 🙂 Pyszny, zrobię na piątkowy obiad.

  14. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    Zrobione:-) bardzo smaczny gulasz ,jednak soczewica długo się gotowała ,czy gdybym dusiła ją bez pomidorów byłoby szybciej i pod koniec je dodać?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Aby było szybciej można namoczyć soczewicę przez 1-2 godziny w zimnej wodzie. Niestety soczewice różnych firm, mogą różnić się czasem gotowania – moja była miękka po 25 minutach.

      Wiem, że kwas pomidorów może na to wpływać, lecz soczewica ugotowana w pomidorowym sosie będzie wchłaniać ich smak i będzie smaczniejsza, niż na samej wodzie.

      Dziękuję za tak szybkie wypróbowanie przepisu 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku antynomiczna napisał/a:

    ostatnio moje kubki smakowe domagają się czegoś w tym rodzaju.

  16. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    baaardzo dobre wykorzystanie soczewicy, oj bardzo 🙂
    Też ją lubię, chociaż wegetarianką nie jestem 😀 ale smak ma dobry!

  17. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam soczewicy! Czas to zmienić 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Właśnie to gotowanie…ja po moczeniu i po godzinie gotowania jeszcze miałam twardą. Myślę, że to kwestia tego jak długo ziarenka leżały w sklepie, świeższa szybciej się gotuje:))

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Możliwe – trzeba zawsze sprawdzać i dostosować czas do posiadanej – po prostu gotować do miękkości 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku agnieszka napisał/a:

    Pyszności! Śliczne zdjęcia ;))

  20. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, kolejny smakowity przepis do natychmiastowego wykonania 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Uwielbiam soczewicę, a Twój gulasz to pożarłabym w mgnieniu oka!

  22. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Nie jestem wegetarianką ale na gulasz chętnie bym sie zmusiła 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Lady housewife napisał/a:

    Ja też nie przepadam za soczewicą,ale ten orientalny gulasz zapowiada się smakowicie więc moze zrobię do niej kolejne podejście!

  24. Muszę kupić soczewicę i przygotować to danie 🙂 Soczewica zwiera chyba dużo białka?

  25. Syte i smaczne danie z soczewicą. Mniam. : )

  26. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Ładne zdjęcie. Aż nawet wstyd powiedzieć że jeszcze soczewicy nie jadłam:(

  27. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Musi byc pyszny i aromatyczny

  28. Palce lizać, bardzo pysznie Natalko 🙂

  29. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Gulasz pyszny 🙂 Polecam!

  30. Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

    To jest Rewelacja !!! Uwielbiam ! Moje dzieci i mąż również. Polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂

  31. Natalia - Poezja Smaku DorotaM. napisał/a:

    Zrobiłam ten gulasz dziś na obiad. Jak dla mnie super, pożywny, rozgrzewający. Polecam na chłodne deszczowe dni takie jak dziś 😉

  32. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Właśnie się gotuje 🙂 Czy ten gulasz mozna zamrozic? bo chyba za duzo mi go wyszło 😛

  33. Natalia - Poezja Smaku ewunia napisał/a:

    Zrobiłam! pycha!

  34. Natalia - Poezja Smaku Oliwia napisał/a:

    Gulasz świetny. Swój zawsze trochę modyfikuje i dodaje rownież cynamonu i kminku. Dobrze smakuje rownież jeśli wrzucimy pokrojona paprykę. Super przepis który można łatwo dostosować do składników które mamy w lodowce

  35. Natalia - Poezja Smaku Gosia M napisał/a:

    Soczewicę zieloną wczesniej ugotowalam ok 15 min. Gulasz pyszny, zjadła nawet moja córka, którą trudno przekonać do czegokolwiek nowego. Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)