Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera bardzo dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Gulasz z soczewicy (curry z soczewicy)Ja także chętnie ją wykorzystuję w kuchni. Wegetariański gulasz z soczewicy w stylu indyjskim, czyli soczewicowe curry, zrobiłam zainspirowana przepisem z listopadowego numeru miesięcznika „Kuchnia”. Przyznam, że taki orientalny sposób jej podania sprawił, że jeszcze bardziej polubiłam soczewicę. Gulasz był smaczny, gęsty i sycący. Nie potrzebuje on dodatków, choć przyznam, że resztki, wyjedliśmy maczając w nim chrupiącą bagietkę. Danie szczególnie polecam na postne piątki.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 450 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika)
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sok z połowy cytryny
  • chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: gęsty jogurt lub śmietana do przybrania

Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy seler i cebulę do zeszklenia. W tym czasie przygotowujemy: kurkumę, curry, garam masala oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy wszystkie przyprawy jednocześnie i podsmażamy nie dłużej niż 1 minutę mieszając. Dosypujemy oba rodzaje soczewicy (może być opłukana), mieszamy. Dolewamy 1 litr wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając.  Dolewamy pomidory i gotujemy kolejne 15 minut. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skrapiamy go sokiem z cytryny, dodajemy też ponownie sól i pieprz do smaku. Możemy też dodać odrobinę ostrej papryki lub chili w proszku jeśli lubimy. Mieszamy, przekładamy do miseczek lub kubeczków. Dekorujemy gęstą śmietaną / jogurtem lub od razu podajemy.

Gulasz z soczewicy (curry z soczewicy)

* Czas gotowania zależy od jakości soczewicy, czasem może być to nawet dwukrotnie dłużej, dusimy do czasu, aż będzie miękka – jeśli gulasz zrobi się zbyt gęsty możemy dodać dodatkowe 0,5 szklanki wody.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!