Karkówka w sosie własnym to klasyk w wielu polskich domach. Oprócz tłuczonych ziemniaków najlepiej smakuje z tradycyjnymi kluskami śląskimi (u mnie w domu mówimy na nie po prostu pyzy z dziurką). Ja tym razem dodałam do klusek świeżą natkę pietruszki, która nadała im ciekawszego smaku. Prosty sos, mimo że na zdjęciach nie wygląda najlepiej, łączy kluseczki i soczyste, mięciutkie mięso w dobrze skomponowaną całość. Polecam podawać z buraczkami lub modrą kapustą.

Karkówka w sosie z kluskami śląskimiKarkówka w sosie:

  • ok. 0,5 kg chudej karkówki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 listek laurowy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Pietruszkowe kluski śląskie:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na grube, ok. 2 cm plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Smarujemy z każdej strony olejem, nacieramy majerankiem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (można też przygotować wcześniej i odstawić na noc).

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W wysokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (zwykłego lub z czosnkiem) i przesmażamy cebulę, aż będzie szklista. Przekładamy na chwilę do miseczki, a na patelnię kładziemy karkówkę. Obsmażamy przez 30 sekund z każdej strony (można w dwóch partiach, jeśli nie mieszczą się na raz). Po przesmażeniu na patelnię wlewamy ok. 600 ml gorącej wody. Dokładamy mięso, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku, starte w blenderze na pył grzyby oraz marchewkę startą na małych oczkach. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. godzinę). Na około 15 minut przed końcem gotowania przyprawiamy sos solą, pieprzem oraz dodajemy bułkę tartą, która zagęści sos.

Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) w osolonym wrzątku. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy masło, żółtko, mąkę, sól i posiekaną pietruszkę, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto (może być odrobinę lepiące). Rękoma obsypanymi mąką turlamy 2-3 wałeczki, które tniemy na mniejsze części. Z każdej części turlamy kuleczkę spłaszczamy lekko dłońmi i odciskamy na środku kciuk – tworząc wgłębienie na sos. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 1,5 – 2 minuty od wypłynięcia.

Karkówka w sosie z kluskami śląskimi

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych