Tort bezowy Dacquoise z daktylami

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (57 głosów, średnia: 4,05 z 5)
Loading ... Loading ...

Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylamiTorcik Dacquoise (czyt. dakłas) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Ja piekłam Dakłasa po raz pierwszy. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, jego smak jest wprost cudowny. Zdecydowałam się na wersję karmelową z dodatkiem orzechów włoskich i daktyli. Te dodatki wspaniale współgrają ze słodkością bezowego ciasta. Idealny tort na eleganckie przyjęcie – będzie wykwintnym zwieńczeniem uroczystego obiadu lub kolacji. Podobno przypomina (a nawet przebija) wersję Adama Sowy. Przepis pochodzi stąd od Margarytki, dokonałam jednak drobnych modyfikacji.

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30% (używam z Piątnicy)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • kakao i cukier puder – do posypania

Zaczynamy od upieczenia bezy. Ja zrobiłam to wieczorem na dzień przed podaniem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem (od tortownicy lub miski) dwa identyczne koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg i obniżyć temp. o 5°C). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego) aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być wtedy chrupiąca zewnątrz i ciągnąca w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy blaty na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc).

Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i dekorujemy bakaliami. Tort bezowy Dacquoise schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

71 Odpowiedzi na Tort bezowy Dacquoise z daktylami

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Cudownie wygląda. Bardzo elegancki.

  2. Majana napisał/a:

    Cudownie wygląda!
    Kusisz nim bardzo, może kiedyś zrobię na specjalną okazję.
    Pozdrowienia:)

  3. Droczilka napisał/a:

    Zrobienie tego tortu zaplanowałam sobie na święta. Jest przepyszny! Uwielbiam..:-)

  4. Ania napisał/a:

    pysznie się prezentuje:) też jeszcze go nie robiłam

  5. Aneta napisał/a:

    Chętnie skusiłabym się na kawałek takiego tortu ;)

  6. Ewa napisał/a:

    Jadłam w tym roku taki tort ale kupny i się właśnie z mamą zastanawiałyśmy jak zrobić go w domu… tera mogę podrzucić jej przepis :D

  7. Magda napisał/a:

    Robiłam i lubię bardzo. Twój wygląda ślicznie!!!

  8. Agnieszka napisał/a:

    Ten tort wygląda rewelacyjnie! Nie wątpię, że tak też smakuje:). Muszę poczekać na jakąś dobrą okazję i kogoś nim uszczęśliwić :) .
    Pozdrawiam serdecznie :-) !

  9. Basia napisał/a:

    Marzę o takim torcie jak Twój :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  10. Łasuch w kuchni napisał/a:

    To jeden z moich ulubionych „sowich” tortów. Ale skoro ten jest lepszy od sowiego, to przepis zapisuję i zrobię koniecznie, bo go uwielbiam :-D

  11. Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda naprawdę doskonale!

  12. Asiek napisał/a:

    Też robiłam, jest pyszny:) Twój wygląda wyśmienicie!
    Pozdrawiam:)

  13. Samantha napisał/a:

    Wygląda jak z bajki, cudowny i wspaniałe smaki ! Wpraszam się na kawalek :)

  14. ankawell napisał/a:

    Tą masą bardzo mnie zaciekawiłaś :) … bezowy tort – idealny na urodziny mojego męża…

  15. wiosenka27 napisał/a:

    Bosko wygląda:)

  16. Pastelle napisał/a:

    Boski. Uwielbiam domowe bezy, szczególnie takie smakowite :)

  17. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Przy takim cudzie kalorie się nie liczą….. poproszę kawałek;)!

  18. lubię i znam propozycje Margarytki ale też jak najbardziej podoba mi się Twoje wykonanie. To ostatnie zdjęcie dosłownie mnie zauroczyło i nie mogłam przestać na nie patrzeć.

  19. Joanna napisał/a:

    Czy ktoś z Was próbował zrobić więcej pięter tego tortu? :) Poszukuję pomysłu na tort urodzinowy dla męża :) Na obiad zaproszona jest rodzinka i obawiam się iż porcja podana w tym przepisie będzie niewystarczająca dla nas wszystkich. Jakieś pomysły i rady? :)

    • Natalia napisał/a:

      Joanno oczywiście można upiec 3 blaty bezowe, ale obawiam się, że tort może być wtedy zbyt słodki. Jeśli masz dużo gości, można zrobić tort z 1,5 porcji i zrobić dwa naprawdę duże blaty bezowe (ok. 28-30cm średnicy). Nic nie stoi też na przeszkodzie aby upiec prostokątny tort. Pozdrawiam

  20. początkująca kuchareczka :) napisał/a:

    Czy ten krem również będzie się nadawał do tradycyjnego biszkoptu? jak dużo go wychodzi z podanych składników?

    • Natalia napisał/a:

      Będzie. Na blogu znajdziesz przepis na niezawodny biszkopt. Można dodać też kakao. Dużo szybciej robi się jednak bezy i je szczególnie do tego tortu polecam :)

      Kremu jest dużo – powinno starczyć na dwa piętra + boki

  21. początkująca kuchareczka :) napisał/a:

    Dziękuję Natalio za odpowiedź :) Jeśli jednak zdecyduję się na tradycyjny biszkopt z tym kremem to jakie nasączenie do niego polecasz?

    • Natalia napisał/a:

      Jeśli zrobisz ciemny biszkopt (lepiej pasuje do masy) można nasączyć kawą lub ponczem rumowym (1,5 szklanki przegotowanej wody, cukier i troszkę rumu). Jeśli tort ma być dla dzieci rum w ponczu można zastąpić aromatem (olejkiem) rumowym. Będzie pasował też olejek migdałowy, jeśli masz akurat w domu. Jeśli będziesz korzystać z biszkoptu rzucanego, pamiętaj że jest on na małą tortownicę, na większą lepiej zrobić 1,5 porcji.

  22. gin napisał/a:

    Robiłam coś takiego dawno, dawno temu – boski jest!

  23. Pingback: Chałka z kruszonką na żółtkach | Poezja smaku

  24. sylvie75 napisał/a:

    Szukałam czegoś takiego już miałam korzystać z tortu Pawłowej, ale ten wyglada super.Mam pytanie na jakim poziomie pieczesz bezy??Nie robiłam bezy, a będę piekła na dwóch poziomach , proszę o podpowiedź jakie dwa poziomy wybrać środkowy i dolny czy lepiej górny i środkowy???Będę wdzięczna za podpowiedź muszę wypróbować na Andrzejki.

    • Natalia napisał/a:

      Ja piekłam na środkowym i dolnym z opcją termoobiegu. Mi osobiście bardziej podpasował niż Pawłowa – ale też był bardziej słodki.

  25. eljo napisał/a:

    Beze mam juz gotowa -wyszla swietnie,jutro krem i degustacja-juz nie moge sie doczekac.

  26. Mariù napisał/a:

    bede probowala przygotowac na Swieta, nie myslam, ze znajde przepis w necie…

  27. grzesiek napisał/a:

    kurde a moja rosła pięknie,a teraz widzę ze strasznie opadla i jest bardziej brązowa niz biała(nie wiem czy nie dodałem za dużo cukru trzcinowego,zwykły mi sie skończył)

    • Natalia napisał/a:

      Beza na cukrze trzcinowym nie będzie biała – zdecydowanie polecam drobny, biały cukier (tzw. „do wypieków”). Nie należy otwierać drzwiczek w czasie pieczenia i trzeba pamiętać, aby suszyć ją w piekarniku – wyjęta od razu po pieczeniu opadnie. Gdy za szybko się przypieka, może być za blisko grzałki – wtedy musimy zmniejszyć temperaturę.

  28. Pingback: Wrzesień 2013 - Strona 266

  29. Aneta napisał/a:

    wczoraj miałam drugie podejście do bezy, chyba wyszła:-), dzisiaj robię krem

  30. Franczeska napisał/a:

    Zrobiłam go wczoraj na walentynki dla mojego męża…ciekawa jestem czy mu posmakuje ;)

  31. Aneta napisał/a:

    Tort wyszedł mi super, wszystkim smakował. Bezy piekłam trochę inaczej : wsadziłam do nagrzanego do 120`C na 40 min i potem zmniejszyłam do 100 i suszyłam jeszcze 2 godzinki:-)

  32. Paula napisał/a:

    Tort nieco zmodyfikowałam:) a dokładniej krem : zrobiłam z nutellą zamiast z masą krówkową i wyszedł boski:) a jeśli chodzi o przepis na beze to zdecydowanie najlepszy przepis na świecie:)

  33. Krysia napisał/a:

    super że znalazłam ten dakłas „sowy” od dłuższego czasu próbuje upiec taki blat bezowy i nie wychodzi mi jak Twój /a robię dokładnie w/g Twojego przepisu /….dodaje jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej…….,nie ma jej w Twoim przepisie ??????, a jak wyjdzie podobnie to po nałożeniu kremu bardzo szybko beza mięknie ….nie mogę tego rozszyfrować …dlaczego ????

    • Natalia napisał/a:

      Nie używam skrobi w tym przepisie. Jeśli beza namaka, to być może krem jest za rzadki? Warto zrobić dzień krem dzień wcześniej i wstawić do lodówki – będzie bardziej zwarty i mniej płynny. Dopiero na drugi dzień, po całonocnym suszeniu blatów – przełożyć

  34. aga napisał/a:

    już robiłam 2 razy jest na prawdę pyzny

  35. Mariù napisał/a:

    jestem Bydgoszczanka od lat zamieszkujaca na poludniu Wloch, przepadam za bezami, uwielbiam dacquoise, kazdy powrot do Ojczyzny to kilkokrotne wizyty w cukierni ”Sowa”, w ubieglym roku rowniez lody i puchary dacquoise… delizia… przepis ktory znalazlam tutaj, pod koniec minionego roku, stanowic moze powazna konkurencje dla oryginalu, powiedzialabym wiecej jest lepszy… gratuluje i dzieki… moi wloscy przyjaciele rowniez zachwyceni :) , mase krowkowa przygotowuje sama z mleka prosto od krowki ( tu nieosiagalna w marketach)… rewelacja… tylko mleko i cukier trzcinowy… dzisiaj piaty z kolei… poezja… milej niedzieli. Mariù

  36. Basia napisał/a:

    zrobiłam i mega super dobry, jak u Sowy :-)

  37. Kinga napisał/a:

    1 Czy mogę mascarpone z masą karmelową zmiksować?
    2 Czy wyszłoby gdybym zamiast tej masy krówkowej dodała masło orzechowe? Wiem że smak by zmieniło i o to mi chodzi bo uwielbiam je nad życie:))
    Dziękuję za odpowiedzi z góry ;)
    Pozdrawiam

    • Natalia napisał/a:

      Z masłem orzechowym możesz zaryzykować – jedna z czytelniczek bloga użyła nutelli i efekt ją zadowolił. Jeśli chodzi o wymieszanie mascarpone polecam zrobić to łyżką, niby można mikserem ale masa wychodzi dużo rzadsza.

  38. Maria napisał/a:

    Pieka go od czasu kiedy znalazlam ten przepis , wychodzi wspaniale. Trzeba tylko postepowac zgodnie z przepisem. Dzieki

  39. izomorfia3 napisał/a:

    Właśnie skorzystałam z tego przepisu :)
    Chłodzi się-nie mogę doczekać się 1 kęsów :)

  40. sam napisał/a:

    Wygląda obłędnie:) Znam i lubię ten od Sowy, ale co swoje to swoje:) Zrobię na święta. Dziękuję za przepis. Chciałabym tylko dopytać o masę kajmakową, Jaką dajesz? Możesz polecić jakąś gotową? A może robisz sama?

    • Natalia napisał/a:

      Czasami używam masy krówkowej o smaku orzechowym z Bakallandu, ale najbardziej lubię słodzone mleko zagęszczone gotowane – można ugotować samemu (2,5h) – a można kupić gotowe z Gostynia. Kajmaki różnią się słodkością – warto dodawać po trochu, by masa nie była zbyt słodka. Pozdrawiam

  41. Pingback: Tort bezowy dacquoise - UgotujmyTo.pl

  42. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo dziękuję Natalio za ten przepis! Pozdrawiam :)

  43. Ruby Soho napisał/a:

    planuję zrobić ten tort.. mam jedno pytanko: w jakim celu dodaje się ocet winny? W innym przepisie widziałam sok z limonki/cytryny – czy ocet można zastąpić sokiem? Z góry dzięki

  44. Joanna napisał/a:

    Dziekuję za przepis, tort wyszedł !! Polecam. Ja swój zrobiłam na wieczor panieński przyjaciolki, mam nadzieje ze padną z wrażenia :)

  45. Ruby Soho napisał/a:

    Jeszcze jedno pytanko mam – bezy właśnie się pieką.. zależy mi na tym, by były suche na zewnątrz i ciągnące w środku – chcę osiągnąć podobny efekt do torciku bezowego w Chopinie, gdzie te bezy są właśnie takie miękkie..puszyste w środku. Czy po upieczeniu powinnam tą bezę krócej suszyć? Czy w dalszym ciągu zostawiać na całą noc w piekarniku, czy lepiej nie?

    • Beza powinna się wysuszyć w piekarniku – jeśli wszystko się uda w środku będzie ciągnąca.

      Ja bezę piekę późnym wieczorem i zostawiam w wyłączonym piekarniku na noc dla wygody, ale jak piszesz że już pieczesz, to wystarczy ją suszyć 3-4 godziny, potem i tak temperatura w piekarniku spada do pokojowej.

      Krem można nałożyć oczywiście na drugi czy nawet trzeci dzień – bezie nic się nie stanie.

    • Ruby Soho napisał/a:

      Dzięki serdecznie za szybką odpowiedź! Tak zrobię, a krem jutro :)

  46. monika napisał/a:

    Witam,
    Czy konieczny jest cukier trzcinowy ? Akurat mi się skończył a chcę zrobić torcik.
    Czytałam powyżej, że zamiast octu winnego białego można użyć soku z cytryny. czy może być wyciśnięty z cytryny, czy kupić kupny?
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu