Tort bezowy Dacquoise z daktylami

Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylamiTorcik Dacquoise (czyt. dakłas) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Ja piekłam Dakłasa po raz pierwszy. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, jego smak jest wprost cudowny. Zdecydowałam się na wersję karmelową z dodatkiem orzechów włoskich i daktyli. Te dodatki wspaniale współgrają ze słodkością bezowego ciasta. Idealny tort na eleganckie przyjęcie – będzie wykwintnym zwieńczeniem uroczystego obiadu lub kolacji. Podobno przypomina (a nawet przebija) wersję Adama Sowy. Przepis pochodzi stąd od Margarytki, dokonałam jednak drobnych modyfikacji.

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30% (używam z Piątnicy)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • kakao i cukier puder – do posypania

Zaczynamy od upieczenia bezy. Ja zrobiłam to wieczorem na dzień przed podaniem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem (od tortownicy lub miski) dwa identyczne koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg i obniżyć temp. o 5°C). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego) aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być wtedy chrupiąca zewnątrz i ciągnąca w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy blaty na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc).

Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i dekorujemy bakaliami. Tort bezowy Dacquoise schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

101 Odpowiedzi na Tort bezowy Dacquoise z daktylami

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Cudownie wygląda. Bardzo elegancki.

  2. Majana napisał/a:

    Cudownie wygląda!
    Kusisz nim bardzo, może kiedyś zrobię na specjalną okazję.
    Pozdrowienia:)

  3. Droczilka napisał/a:

    Zrobienie tego tortu zaplanowałam sobie na święta. Jest przepyszny! Uwielbiam..:-)

  4. Ania napisał/a:

    pysznie się prezentuje:) też jeszcze go nie robiłam

  5. Aneta napisał/a:

    Chętnie skusiłabym się na kawałek takiego tortu ;)

  6. Ewa napisał/a:

    Jadłam w tym roku taki tort ale kupny i się właśnie z mamą zastanawiałyśmy jak zrobić go w domu… tera mogę podrzucić jej przepis :D

  7. Magda napisał/a:

    Robiłam i lubię bardzo. Twój wygląda ślicznie!!!

  8. Agnieszka napisał/a:

    Ten tort wygląda rewelacyjnie! Nie wątpię, że tak też smakuje:). Muszę poczekać na jakąś dobrą okazję i kogoś nim uszczęśliwić :) .
    Pozdrawiam serdecznie :-) !

  9. Basia napisał/a:

    Marzę o takim torcie jak Twój :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  10. Łasuch w kuchni napisał/a:

    To jeden z moich ulubionych „sowich” tortów. Ale skoro ten jest lepszy od sowiego, to przepis zapisuję i zrobię koniecznie, bo go uwielbiam :-D

  11. Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda naprawdę doskonale!

  12. Asiek napisał/a:

    Też robiłam, jest pyszny:) Twój wygląda wyśmienicie!
    Pozdrawiam:)

  13. Samantha napisał/a:

    Wygląda jak z bajki, cudowny i wspaniałe smaki ! Wpraszam się na kawalek :)

  14. ankawell napisał/a:

    Tą masą bardzo mnie zaciekawiłaś :) … bezowy tort – idealny na urodziny mojego męża…

  15. wiosenka27 napisał/a:

    Bosko wygląda:)

  16. Pastelle napisał/a:

    Boski. Uwielbiam domowe bezy, szczególnie takie smakowite :)

  17. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Przy takim cudzie kalorie się nie liczą….. poproszę kawałek;)!

  18. lubię i znam propozycje Margarytki ale też jak najbardziej podoba mi się Twoje wykonanie. To ostatnie zdjęcie dosłownie mnie zauroczyło i nie mogłam przestać na nie patrzeć.

  19. Joanna napisał/a:

    Czy ktoś z Was próbował zrobić więcej pięter tego tortu? :) Poszukuję pomysłu na tort urodzinowy dla męża :) Na obiad zaproszona jest rodzinka i obawiam się iż porcja podana w tym przepisie będzie niewystarczająca dla nas wszystkich. Jakieś pomysły i rady? :)

    • Natalia napisał/a:

      Joanno oczywiście można upiec 3 blaty bezowe, ale obawiam się, że tort może być wtedy zbyt słodki. Jeśli masz dużo gości, można zrobić tort z 1,5 porcji i zrobić dwa naprawdę duże blaty bezowe (ok. 28-30cm średnicy). Nic nie stoi też na przeszkodzie aby upiec prostokątny tort. Pozdrawiam

  20. początkująca kuchareczka :) napisał/a:

    Czy ten krem również będzie się nadawał do tradycyjnego biszkoptu? jak dużo go wychodzi z podanych składników?

    • Natalia napisał/a:

      Będzie. Na blogu znajdziesz przepis na niezawodny biszkopt. Można dodać też kakao. Dużo szybciej robi się jednak bezy i je szczególnie do tego tortu polecam :)

      Kremu jest dużo – powinno starczyć na dwa piętra + boki

  21. początkująca kuchareczka :) napisał/a:

    Dziękuję Natalio za odpowiedź :) Jeśli jednak zdecyduję się na tradycyjny biszkopt z tym kremem to jakie nasączenie do niego polecasz?

    • Natalia napisał/a:

      Jeśli zrobisz ciemny biszkopt (lepiej pasuje do masy) można nasączyć kawą lub ponczem rumowym (1,5 szklanki przegotowanej wody, cukier i troszkę rumu). Jeśli tort ma być dla dzieci rum w ponczu można zastąpić aromatem (olejkiem) rumowym. Będzie pasował też olejek migdałowy, jeśli masz akurat w domu. Jeśli będziesz korzystać z biszkoptu rzucanego, pamiętaj że jest on na małą tortownicę, na większą lepiej zrobić 1,5 porcji.

  22. gin napisał/a:

    Robiłam coś takiego dawno, dawno temu – boski jest!

  23. Pingback: Chałka z kruszonką na żółtkach | Poezja smaku

  24. sylvie75 napisał/a:

    Szukałam czegoś takiego już miałam korzystać z tortu Pawłowej, ale ten wyglada super.Mam pytanie na jakim poziomie pieczesz bezy??Nie robiłam bezy, a będę piekła na dwóch poziomach , proszę o podpowiedź jakie dwa poziomy wybrać środkowy i dolny czy lepiej górny i środkowy???Będę wdzięczna za podpowiedź muszę wypróbować na Andrzejki.

    • Natalia napisał/a:

      Ja piekłam na środkowym i dolnym z opcją termoobiegu. Mi osobiście bardziej podpasował niż Pawłowa – ale też był bardziej słodki.

  25. eljo napisał/a:

    Beze mam juz gotowa -wyszla swietnie,jutro krem i degustacja-juz nie moge sie doczekac.

  26. Mariù napisał/a:

    bede probowala przygotowac na Swieta, nie myslam, ze znajde przepis w necie…

  27. grzesiek napisał/a:

    kurde a moja rosła pięknie,a teraz widzę ze strasznie opadla i jest bardziej brązowa niz biała(nie wiem czy nie dodałem za dużo cukru trzcinowego,zwykły mi sie skończył)

    • Natalia napisał/a:

      Beza na cukrze trzcinowym nie będzie biała – zdecydowanie polecam drobny, biały cukier (tzw. „do wypieków”). Nie należy otwierać drzwiczek w czasie pieczenia i trzeba pamiętać, aby suszyć ją w piekarniku – wyjęta od razu po pieczeniu opadnie. Gdy za szybko się przypieka, może być za blisko grzałki – wtedy musimy zmniejszyć temperaturę.

  28. Pingback: Wrzesień 2013 - Strona 266

  29. Aneta napisał/a:

    wczoraj miałam drugie podejście do bezy, chyba wyszła:-), dzisiaj robię krem

  30. Franczeska napisał/a:

    Zrobiłam go wczoraj na walentynki dla mojego męża…ciekawa jestem czy mu posmakuje ;)

  31. Aneta napisał/a:

    Tort wyszedł mi super, wszystkim smakował. Bezy piekłam trochę inaczej : wsadziłam do nagrzanego do 120`C na 40 min i potem zmniejszyłam do 100 i suszyłam jeszcze 2 godzinki:-)

  32. Paula napisał/a:

    Tort nieco zmodyfikowałam:) a dokładniej krem : zrobiłam z nutellą zamiast z masą krówkową i wyszedł boski:) a jeśli chodzi o przepis na beze to zdecydowanie najlepszy przepis na świecie:)

  33. Krysia napisał/a:

    super że znalazłam ten dakłas „sowy” od dłuższego czasu próbuje upiec taki blat bezowy i nie wychodzi mi jak Twój /a robię dokładnie w/g Twojego przepisu /….dodaje jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej…….,nie ma jej w Twoim przepisie ??????, a jak wyjdzie podobnie to po nałożeniu kremu bardzo szybko beza mięknie ….nie mogę tego rozszyfrować …dlaczego ????

    • Natalia napisał/a:

      Nie używam skrobi w tym przepisie. Jeśli beza namaka, to być może krem jest za rzadki? Warto zrobić dzień krem dzień wcześniej i wstawić do lodówki – będzie bardziej zwarty i mniej płynny. Dopiero na drugi dzień, po całonocnym suszeniu blatów – przełożyć

  34. aga napisał/a:

    już robiłam 2 razy jest na prawdę pyzny

  35. Mariù napisał/a:

    jestem Bydgoszczanka od lat zamieszkujaca na poludniu Wloch, przepadam za bezami, uwielbiam dacquoise, kazdy powrot do Ojczyzny to kilkokrotne wizyty w cukierni ”Sowa”, w ubieglym roku rowniez lody i puchary dacquoise… delizia… przepis ktory znalazlam tutaj, pod koniec minionego roku, stanowic moze powazna konkurencje dla oryginalu, powiedzialabym wiecej jest lepszy… gratuluje i dzieki… moi wloscy przyjaciele rowniez zachwyceni :) , mase krowkowa przygotowuje sama z mleka prosto od krowki ( tu nieosiagalna w marketach)… rewelacja… tylko mleko i cukier trzcinowy… dzisiaj piaty z kolei… poezja… milej niedzieli. Mariù

  36. Basia napisał/a:

    zrobiłam i mega super dobry, jak u Sowy :-)

  37. Kinga napisał/a:

    1 Czy mogę mascarpone z masą karmelową zmiksować?
    2 Czy wyszłoby gdybym zamiast tej masy krówkowej dodała masło orzechowe? Wiem że smak by zmieniło i o to mi chodzi bo uwielbiam je nad życie:))
    Dziękuję za odpowiedzi z góry ;)
    Pozdrawiam

    • Natalia napisał/a:

      Z masłem orzechowym możesz zaryzykować – jedna z czytelniczek bloga użyła nutelli i efekt ją zadowolił. Jeśli chodzi o wymieszanie mascarpone polecam zrobić to łyżką, niby można mikserem ale masa wychodzi dużo rzadsza.

  38. Maria napisał/a:

    Pieka go od czasu kiedy znalazlam ten przepis , wychodzi wspaniale. Trzeba tylko postepowac zgodnie z przepisem. Dzieki

  39. izomorfia3 napisał/a:

    Właśnie skorzystałam z tego przepisu :)
    Chłodzi się-nie mogę doczekać się 1 kęsów :)

  40. sam napisał/a:

    Wygląda obłędnie:) Znam i lubię ten od Sowy, ale co swoje to swoje:) Zrobię na święta. Dziękuję za przepis. Chciałabym tylko dopytać o masę kajmakową, Jaką dajesz? Możesz polecić jakąś gotową? A może robisz sama?

    • Natalia napisał/a:

      Czasami używam masy krówkowej o smaku orzechowym z Bakallandu, ale najbardziej lubię słodzone mleko zagęszczone gotowane – można ugotować samemu (2,5h) – a można kupić gotowe z Gostynia. Kajmaki różnią się słodkością – warto dodawać po trochu, by masa nie była zbyt słodka. Pozdrawiam

  41. Pingback: Tort bezowy dacquoise - UgotujmyTo.pl

  42. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo dziękuję Natalio za ten przepis! Pozdrawiam :)

  43. Ruby Soho napisał/a:

    planuję zrobić ten tort.. mam jedno pytanko: w jakim celu dodaje się ocet winny? W innym przepisie widziałam sok z limonki/cytryny – czy ocet można zastąpić sokiem? Z góry dzięki

  44. Joanna napisał/a:

    Dziekuję za przepis, tort wyszedł !! Polecam. Ja swój zrobiłam na wieczor panieński przyjaciolki, mam nadzieje ze padną z wrażenia :)

  45. Ruby Soho napisał/a:

    Jeszcze jedno pytanko mam – bezy właśnie się pieką.. zależy mi na tym, by były suche na zewnątrz i ciągnące w środku – chcę osiągnąć podobny efekt do torciku bezowego w Chopinie, gdzie te bezy są właśnie takie miękkie..puszyste w środku. Czy po upieczeniu powinnam tą bezę krócej suszyć? Czy w dalszym ciągu zostawiać na całą noc w piekarniku, czy lepiej nie?

    • Beza powinna się wysuszyć w piekarniku – jeśli wszystko się uda w środku będzie ciągnąca.

      Ja bezę piekę późnym wieczorem i zostawiam w wyłączonym piekarniku na noc dla wygody, ale jak piszesz że już pieczesz, to wystarczy ją suszyć 3-4 godziny, potem i tak temperatura w piekarniku spada do pokojowej.

      Krem można nałożyć oczywiście na drugi czy nawet trzeci dzień – bezie nic się nie stanie.

    • Ruby Soho napisał/a:

      Dzięki serdecznie za szybką odpowiedź! Tak zrobię, a krem jutro :)

  46. monika napisał/a:

    Witam,
    Czy konieczny jest cukier trzcinowy ? Akurat mi się skończył a chcę zrobić torcik.
    Czytałam powyżej, że zamiast octu winnego białego można użyć soku z cytryny. czy może być wyciśnięty z cytryny, czy kupić kupny?
    pozdrawiam

  47. Renia napisał/a:

    Pani Natalio.Jestem pełna podziwu za Pani każdą odpowiedź. Ile Pani poświęca temu czasu i zaangażowania. Nie mogę więc na Święta nie upiec tego torciku bezowego. Mam nadzieję, że tak będzie. Przeczytałam wszystkie komentarze i wszystkie Pani odpowiedzi. Muszę więc wrócić do przepisu. Pozdrawiam i już mi ślinka leci.

  48. Izabela napisał/a:

    Torcik baaardzo pyszny… :) :) :) Dziękuję za przepis :) Zajada się nim cała moja rodzina i znajomi… zawsze wszyscy są pod wrażeniem…. Rewelacja!!!!!

  49. aga napisał/a:

    wypróbowany, to jedno z napysznieszych słodkosci jakie w życiu jadlam idealny poziom słodkości, a z resztą to uwielbiam bezę

  50. Patrycja napisał/a:

    Torcik bezowy wyśmienity!!!!!!!
    Postępowałam krok po kroku według przepisu i wyszedł super, na zewnątrz chrupiący a wewnątrz ciągnący :)
    Torcik zagości na stałe wśród moich wypieków.

  51. gogo napisał/a:

    Pani Natalio, torcik pani przepisu uświetni moje 50-te urodziny 14 lutego. Bardzo się cieszę, że będę mogła ugościc moich bliskich takim smakołykiem. Nie może się nie udac, bo zrobienie go krok po kroku podane jest bardzo dokładnie. Dziękuję!

    • W takim razie życzę nie tylko udanego wypieku, ale przede wszystkim wspaniałej uroczystości! Proszę przyjąć ode mnie życzenia urodzinowe, wszystkiego dobrego!

  52. Anka napisał/a:

    Tort jest przepyszny. Piekę go już od dwóch lat- wcześniej kupowałam na porcje w cukierni (cena hm…). Latem robię wersję lekką orzechy i daktyle zastępuje sezonowymi owocami- borówką, malinami albo z żółtek robię lemon curd i polewam nim masę śmietanową. Pycha!!!!

  53. Inez10 napisał/a:

    Wymiata!!!! Jedno z lepszych albo i najlepszych ciast, rodzina zachwycona, robię już kolejny raz, dziękuję za przepyszny przepis.

  54. Marielitka85 napisał/a:

    Witam wlasnie przymierzam sie do torciku ale strasznie sie boje bezy :-) :-) czy naprawde piecze się ją 90 min? Boje sie ze na niej polegnę:-) :-) :-)

  55. Kinga napisał/a:

    Jeśli chciałabym podać ten tort w niedzielę, to blaty bezowe lepiej przełożyć w sobotę wieczorem czy dopiero w dniu podania? Proszę o odpowiedź :)

  56. Karolina napisał/a:

    Niedawno zrobiłam tort według Pani przepisu i muszę przyznać, że był pyszny:) jedno mnie tylko denerwowało, a mianowicie bardzo ciężko mi się go kroiło… (środkowa część „dolnej” bezy była taka lekko ciągnąca i szczególnie trudna w krojeniu). Czy zna Pani sposób na rozkrojenie takiego tortu bez „bałaganu”?

  57. Karolina napisał/a:

    W takim razie spróbuję następnym razem tak zrobić

  58. Szoszo napisał/a:

    Robiłem już to cudo kaloryczne kilka razy. … No i cóż …moje jest lepsze niż u Sowy w Bydgoszczy. Dzięki za przepis :) Mam nadzieję , że bokami nam nie wyjdzie :)

  59. rafafafa napisał/a:

    dziś dostałam taki prezent :) pyszny :)

  60. uszi napisał/a:

    Przepis genialny. Tort wyszedł wspaniale. Smak: niebo w gębie :) Polecam

  61. Marta napisał/a:

    Super przepis już robiłam kilka razy ten tort i za każdym razem jak ktoś jedzie do nas to pytają się czy go zrobię. Ale mam jedno pytanie bo wydaje mi sie ze za niska ta beza mi wychodzi a tak jest idealna krucha na zewnątrz,ciągnąca w środku. Ja robie zawsze na srodkowym poziomie i na dolnym na termoobiegu i co 30 minut otwieram i zmieniam miejsca czy to nie przez to ta beza opada?

    • Wyciąganie z piekarnika teoretycznie nie powinno szkodzić bezie. Jeśli masz ochotę na wysoką bezę, można spróbować upiec dwa krążki na jednej blasze obok siebie – będą mniejsze, ale wyższe

  62. Ania napisał/a:

    A co mam zrobić jeśli krem wychodzi mi zbyt rzadki? Spływa mi z blatu bezowego :(

    • Jeśli śmietana jest dobrze ubita (na sztywno) i wymieszamy ją łyżką (nie mikserem!) z mascarpone (dodając śmietanę do serka) to nie ma prawa wyjść za rzadki (wtedy oznacza, że ze śmietaną coś nie tak… czasami można trafić na oszukaną, która jest za mało tłusta by się dobrze ubić).

      Gdy jednak już wyszedł nam zbyt rzadki krem – schowajmy go do lodówki na kilka godzin.

  63. Ewa napisał/a:

    Przepis jest idealny, dziś będę piekła nie pamiętam już który raz.

  64. Marta napisał/a:

    Tort przepyszny! ;)
    Bezy trzymalam 30 min dłużej w piekarniku, wyszły idealne. Zamiast octu winnego dodałam sok z cytryny ;)

  65. Ewa napisał/a:

    Najlepszy tort na świecie. Genialny przepis. Jeden tort na Święta to za mało, więc będą dwa :)

  66. Małgorzata napisał/a:

    Odważyłam się spróbować upiec go samodzielnie, choć z wielkimi obawami, bo to ponoć bardzo trudne. Wyszedł za pierwszym razem i … zniknął -był tak pyszny. Do dzisiaj upiekłam już kilka i podałam stronę bloga innym koleżankom. Wszystkie były zachwycone

  67. Beata napisał/a:

    Tort jest rewelacyjny, do końca nie wiedziałam czy podołam ale wyszedł przepyszny, zamiast bakalii dałam truskawki i delikatnie popisałam czekoladą ;-)

  68. Ewa napisał/a:

    Właśnie piekę n-te bezy na kolejny dakłas, gościom już cieknie ślinka! Rewelacja

  69. Katalein napisał/a:

    A ja pierwszy zrobiłam na wesele kuzynki i też zrobił furorę! :-) Dziś wreszcie po raz drugi, choć wszyscy domagali się wczesnej ;-) Robi się go błyskawicznie, a efekt super! Przy tak małym nakładzie pracy po prostu ŁAŁ!
    Jednak uwaga – warto byłoby zaznaczyć, że beza rośnie na boki. Ja ten na wesele chciałam zrobić o średnicy 30cm i takie okręgi narysowałam (odpowiednio zwiększając składniki), Wyszedł mi tort o średnicy 38 cm i nie miałam go gdzie zmieścić! :-D Dziś – po wcześniejszych doświadczeniach okręgi narysowane miały średnicę 24 cm, a tort ledwie się zmieścił na parterze 30 centymetrowej! Nie to, żebym narzekała – i tak zniknął w mig ;-) Ale informacja taka by mnie ustrzegła wtedy przed weselem przed paniką „na co go teraz położę????”.
    Na Boże Narodzenie dwa chyba i tak będą za mało… :-) Dziękuję serdecznie za ten cudny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)