Serowe pączki (oponki) w wersji romantycznejUwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym jeść je codziennie. Jednak wykonanie ich z całej porcji jest dość pracochłonne, a ilość starczyłaby dla kompani wojska. Postanowiłam wykonać je z części porcji w wersji śniadaniowej – w końcu są jak placuszki z białego sera. Wtedy robi się je błyskawicznie. Podane w malinowym sosie nie tylko prezentują się znakomicie, ale też wycięte w kształt serca będą wspaniałym wyznaniem miłości 🙂 Myślę, że spokojnie nadadzą się także na deser po eleganckiej kolacji we dwoje.

Składniki na dwie porcje:

  • 250 g mąki
  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła/margaryny
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • smalec do smażenia (można zastąpić olejem)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka spirytusu (aby oponki nie chłonęły tłuszczu)
  • 100 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru pudru

Ser wraz z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem, masłem i sodą zagniatamy na miękkie i elastyczne ciasto (zagniata się szybko). Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej – tyle, aby pączki mogły pływać. Ciasto dzielimy na pół. Połowę chowamy do lodówki, aby mieć świeże pączki na następny dzień, lub do zamrażarki, jeśli planujemy następny deser później. Pozostałe ciasto wałkujemy na grubość od 0,5 – 1 cm i wycinamy foremką do ciastek pożądane kształty (ja użyłam romantycznych serc) lub szklanką (otrzymamy oponki). W środku kieliszkiem lub mniejszą foremką wycinamy dziurki. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Jeśli smażymy same serca (bez środków) wyjdzie ok. 18 sztuk. Maliny blendujemy wraz z cukrem pudrem. Możemy przetrzeć przez sito. Ciastka posypujemy cukrem pudrem i podajemy wraz z malinowym sosem. Nie ma lepszego afrodyzjaku ;).

Serowe pączki (oponki) w wersji romantycznej

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych